Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Oscar Ginman om resan med A Fair Day

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
A Fair Day har fyra raka segrar i bagaget. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Oscar Ginman är med på en härlig resa med A Fair Day.
På lördag jagar duon segern i Breeders Crown med 1,6 miljoner i förstapris.
– Jag tycker han är lika bra som någon annan. Hästen blir bara bättre och bättre, säger Ginman.

Av: Kanal 75
Publicerad:

Kalmarhästen A Fair Day har slagit Travsverige med häpnad på slutet. Fyraåringen lekte hem sin semifinal för de fyraåriga hingstarna och valackerna och är en av favoriterna att ta hem finalen av Breeders Crown på lördag.

A Fair Day tränas av Kalmaramatören Elisabeth Almheden och körs av Oscar Ginman. Ginman har sysslat med trav större delen av sitt liv och är som många andra född in i sporten. Pappa Tommy R Karlsson firade stora framgångar tillsammans med Roland Korsar i slutet av 80-talet och in på 90-talet. 

Oscar Ginman har jobbat som lärling under flera år och visade tidigt talang att köra häst.

– Jag har nog vunnit runt 15 lopp på V75. Jag jobbade bland annat hos Fredrik Persson i tio år och fick köra en del, berättar Oscar Ginman.

Numera har han ett vanligt jobb och kör lopp när han kan. 

– Det är resorna som sliter. Jag hade ett vägval för åtta år sedan och valde att ta ett jobb utanför travet med vanliga arbetstider. Jag har familj och ville inte offra för mycket. Det är mycket häst ändå i familjen och vi har nyligen öppnat en ridskola på gården strax utanför Kalmar. Två kvällar i veckan har vi ridskola med fasta grupper och på helgerna är det dags för ridlekis där det är mer fritt. Då kommer det lite yngre barn och provar på och det är skoj.

En fantastisk resa

Efter en stund går samtalet in på A Fair Day som blivit lite av en publikfavorit tillsammans med Oscar. 

– Det är en fantastisk resa jag och kretsen kring honom är med på. Det är häftigt och bra för travsporten att en amatör kan få fram en häst av hans kaliber. 

Vad är A Fair Days storhet? 

– Han är väldigt komplett. Han är riktigt startsnabb och han älskar att attackera bakifrån också. Han är mycket förnuftig och lätt att köra. 

Hur bra är han? 

– Ja, det vet jag väl inte riktigt. Jag har aldrig känt botten i honom. Han blir bara bättre och bättre för varje lopp han gör. 

Hur tänker du taktiskt på lördag? 

– Jag kommer att ladda vad som går från start och kommer jag till ledningen är planen att köra där. Han är väldigt snabb ut. Senast gled jag bara med Johan Untersteiner innan jag tryckte av honom efter 100 meter. Om det inte blir spets får jag se till att hitta en så bra position som möjligt, jag vill helst slippa sitta utvändigt ledaren även om han klarar det också.

Ändrar ni något? 

– Nej, vi kör barfota, med en vanlig vagn och öppet huvudlag. Det finns växlar kvar. Han går rejält nerdövad och med boots på framhovarna än så länge. Vi vill tävla med honom i många år och det är ingen brådska att maxa det som går redan. 

Hur värderar du chansen? 

– Hästen har visat att han inte är sämre än någon annan och visst kan vi vinna om det klaffar. 

Är du nervös? 

– Inte ännu, möjligen blir jag det ju närmare lördag vi kommer. Detta är det största loppet jag har kört och sedan göra det med en häst som har chans är väldigt stort för mig och det ska väl finnas lite nerver också, hur som helst ska det bli väldigt häftigt.

JOAKIM BRUNDIN – KANAL 75

ANNONS

Ämnen i artikeln


  • Kanal 75

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.