Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Roger Walmann inför Breeders Crown på Mantorp

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Roger Walmann selar ut både sin bästa treåring och sin bästa fyraåring på Mantorp. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Roger Walmann selar ut sin bästa tre- och fyraåring i Breeders Crown på V86. S.G.Dracarys är storfavorit i sitt lopp och matchas mot Kriteriet. Bedazzled Sox genrepar inför derbykvalen – och här blir det barfota runt om och jänkarvagn för första gången.
– Nu spänner vi bågen och testar. Både jag och kusken tror att det ska slå väl ut och jag tror på bra chans, säger Walmann.

Av: Kanal 75
Publicerad:

Det är jackpot i onsdagens V86 som avgörs på Mantorptravet. I potten för åtta rätt finns det 14 miljoner kronor och omgången präglas av försök till Breeders Crown för tre- och fyraåringar. 

Roger Walmann är lite av en nyckeltränare då han selar ut både sin bästa treåring och sin fyraåring. Det handlar om E3-tvåan S.G.Dracarys, som har vunnit fyra lopp på sju starter och redan sprungit in 1,2 miljoner kronor, samt Bedazzled Sox som är etablerad i kulltoppen bland fyraåringarna och en av förhandsfavoriterna inför Svenskt Travderby. 

Bedazzled Sox har efter en makalös säsong som treåring med flertalet storloppsvinster, bland annat dubbla E3-segrar, sprungit in 5,4 miljoner kronor. 

– Det ser bra ut på förhand med båda mina hästar. Båda två känns väldigt fina och har fått bra spår, säger Roger Walmann som har 36 hästar i träning men där det är ytterligare ett par till på väg in för att fylla upp de 40 boxplatserna som han förfogar över på sin gård på Stallarholmarna.

”Vann med krafter kvar”

Den treårige hingsten S.G.Dracarys kommer från seger i Juliloppet i Örebro senast och är omgångens största favorit på V86. Från spår fyra bakom bilen tillsammans med Örjan Kihlström tror tränare Walmann på en toppchans och hyllar sin häst.

– 4 S.G.Dracarys (V86-2) är en väldigt käck och fin häst som är både snabb och stark. Han är inte långt efter Bedazzled Sox om man jämför med honom hur han var som treåring. Senast såg det väldigt bra ut från sidan och kusken var jättenöjd. Hästen vann med krafter kvar och han går framåt och utvecklas hela tiden med loppen och blir bättre och bättre. Han har inte gått några hårdare jobb efter senast men allt känns som det ska göra. Bra läge nu och han är väldigt snabb ut. Jag har inte läst på startsnabbheten hos konkurrenterna men jag tror nog att det är bra chans på ledningen. Vi kör barfota bak igen och gör inga ändringar. Jag måste tro på en riktigt bra chans, säger Walmann.

”Nu blir det full laddning”

Den avslutande avdelningen på V86 håller riktigt hög klass och där genrepar fyraåringarna i Breeders Crown inför de stundande derbykvalen om två veckor. Flera av hästarna i loppet tillhör förhandsfavoriterna till Svenskt Travderby och Bedazzled Sox är en av dessa. Efter tredjeplatsen i Kungapokalen i våras blev han därefter femma i ett lopp från spår åtta, och senast blev han fyra i Eskilstunas Fyraåringstest. Nu är utgångsläget intressant med innerspår bakom bilen, och dessutom blir det spännande med radikala balans- och utrustningsändringar.

– 1 Bedazzled Sox (V86-8) har visat att han är en av de bättre i kullen och kan vinna Derbyt, även om det är en bit dit. Men upplägget med matchning och träning har varit så att han ska vara på topp till derbykvalen och sedan förhoppningsvis till en final. Det var därför vi valde att stå över Sprintermästaren. Han gick rätt så bra senast men var inte toppad till det loppet. Hästen gjorde ett okej lopp utan att det var någon topp, men han kommer att vara ännu bättre till den här starten. 

– Han är ganska snabb ut och det blir till att ladda det som går från början. Sedan vill jag gärna att hästen går sig trött och får en rejäl genomkörare inför derbykvalen, därmed inte sagt att han ska vara med i någon idiotkörning. Han kommer att vara i bra form nu och är beredd att gå ganska hårt.

Hur tänker du kring att det nu blir barfota runt om och jänkarvagn för första gången i hästens karriär?

– Det är meningen att vi ska spänna bågen nu inför Derbyt och prova både barfota runt om och jänkarvagn. Det här är ett viktigt lopp, men inte världens viktigaste, och jag vill prova en gång innan derbykvalen. Både jag och kusken tror ju att det ska vara positivt, men vi kommer att värma barfota och med jänkarvagn först och bara se så att det funkar. Jag vill testa och se hur det faller ut och det här är ju inget man gör i ett Derby eller i ett kval till ett stort lopp, utan man testar ju innan. Jag måste tro på en bra chans, absolut, säger Roger Walmann.

”Får alltid gå den tunga vägen”

Solvalla-tränaren har ytterligare två hästar till start i V86 och i den fjärde avdelningen är det Nightingale som kommer från seger i Lindesberg i senaste starten.

– 9 Nightingale (V86-4) är en senare häst men hon utvecklas på bra nu och kommer sakta men säkert. Hon är dock inte klar att gå mot dessa hästar och det blir svårt att vinna. Hon får vara med för att utvecklas ytterligare och kan tjäna fina pengar, säger Roger.

I den sjunde avdelningen, tillika Breeders Crown för fyraåriga ston, har Walmann Eireann till start och hon kommer från en tredjeplats i uttagningen till Stochampionatet.

– 7 Eireann (V86-7) har inte slagit till i år och är inte lika bra som hon var i fjol. Det är en jättefin märr men tyvärr är hon trög från start och tappar lite för mycket i början i förhållande till de andra. Det gör att hon måste gå den tunga vägen och det är svårt att göra så varje gång. Vi hoppas på överpacat varje gång men det blir sällan så i de här loppen. Spåret spelar ingen större roll för henne eftersom hon inte är snabb ut och ändå hamnar bland de sista. Hon avslutar annars bra varje gång och formen är bra. Inga ändringar, säger Walmann.

ANNONS

Ämnen i artikeln


  • Kanal 75

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.