Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Tomas Malmqvist om Fiftyfour inför korta E3

Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD
Fiftyfour tog hem Svensk Uppfödningslöpning förra året. Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD

Han var kungen bland tvååringarna i fjol och vann både Svensk Uppfödningslöpning och Breeders Crown.
Efter den lätta segern senast får nu Fiftyfour ta sig an Gocciadoros segermaskin Espo Wise As i E3-finalen över kort distans.
– Han är en av de mest talangfulla hästar jag har tränat. Men från det här spåret måste det flyta på för att det ska bli seger, säger tränaren Tomas Malmqvist.

Av: Kanal 75
Publicerad:

På lördag är det dags för ”korta E3-finaler” där en miljon kronor väntar vinnaren i vardera kategori över sprinterdistans. 

I klassen för hingstarna och valackerna är det bäddat för ett riktigt tungviktsmöte. I den ena ringhörnan finns Alessandro Gocciadoros Expo Wise As, som vann den förra E3-finalen över medeldistans och ståtar med sju raka segrar. I den andra ringhörnan finns Fiftyfour, som blev framröstad som Årets Tvååring i fjol efter sina storloppssegrar. En av dessa var i det klassiska loppet Svensk Uppfödningslöpning där superlöftet vann enkelt i imponerande stil. 

Efter att ha avslutat fjolårssäsongen med seger i Breeders Crown fick hästen ett par månaders välförtjänt vila i hagen. Sedan tränades han igång igen inför treåringssäsongen, men blev struken för en korsförlamning när han skulle ha startat i E3-kvalen i mitten av juni. Årsdebuten blev därför framflyttad en månad och från det sämsta utgångsläget med bricka tolv över kort distans spurtade Fiftyfour in som fyra. 

Senast var han tillbaka i vinnarcirkeln igen då han vann lekande lätt ett sprinterlopp på milebanan i Tingsryd på nya rekordet 1.12,1/1609a.

– 9 Fiftyfour (V75-3) var väldigt duktig senast och även mycket bra gången innan. Jag har varit jättenöjd med honom i båda starterna och även om han kanske vann intetsägande senast så avslutade han sista 200 metrarna efter 1,04. Han vann väldigt lätt med krafter kvar, säger Tomas Malmqvist.

– Han har gått jobb måndag och kändes väldigt spänstig och fin. Det känns att hästen har vaknat till liv nu med de här två loppen som han har fått. Jag tror att han kommer att göra en riktigt bra prestation på lördag.

”Har en av de bästa hästarna i fältet”

Fiftyfour har spår nio i E3-finalen medan värsta konkurrenten Expo Wise As har innerspår över den korta distansen.

– Som häst har jag en av de bästa i fältet naturligtvis. Det man kan gnälla på är spåret. Det blir normalt svårt att ta längder på Gocciadoros häst även om min känns väldigt fin. Men allt kan hända i loppen och jag vet inte hur snabbt den kan öppna från innerspåret.

– Min häst är bra nog för att vinna men då måste det flyta på rejält från bakspåret. Det är som sagt svårt att ta en längd om han får ledningen, precis som att det hade varit det omvända om vi hade haft framspår och italienaren bakspår.

Du har tränat många topphästar genom åren, hur sätter du in Fiftyfour bland dessa?

– Han är naturligtvis en av de mest talangfulla hästar jag har haft. Han gjorde en fantastisk säsong i fjol som tvååring och det känns som att han har utvecklats ytterligare till i år. Så det ska verkligen bli spännande att följa honom framöver, säger Tomas Malmqvist som även firade stora framgångar med Fiftyfours mamma Backfire, som han hade i träning och som vann bland annat Drottning Silvias Pokal och Breeders Crown.

Blir det några ändringar i balans och utrustning till på lördag?

– Nej, jag väntar lite med det. Han går fortfarande med träningsbalans och vanligt huvudlag och det kommer viktiga lopp framöver här i höst, så då kanske det blir aktuellt att göra några ändringar.

Toppar fortsatt tränarligan

Tomas Malmqvist har haft ett mycket starkt år och leder alltjämnt landets tränarliga där stallets hästar har sprungit in drygt 18,6 miljoner kronor i år. Han har firat stora framgångar i Frankrike där han har en stor del av sin verksamhet, och pendlar mellan Frankrike och Sverige. 

– Jag försöker att vara i Frankrike i tre veckor och sedan är jag i Sverige en vecka, säger Jägersro-tränaren om hur han fördelar arbetstiden mellan sina stall.

– Det har varit ett bra år och jag kan inte gnälla. Men sedan finns det massvis med smådetaljer och andra saker som jag tycker kunde ha varit bättre. Jag tycker faktiskt att vi har haft en del stolpe ut i flera lopp, även om resultaten naturligtvis är jättebra. Men så känner jag i alla fall, säger Malmqvist.

Michael Carlsson, Kanal 75

ANNONS

Ämnen i artikeln


  • Kanal 75

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.