Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Seger efter startdramatik

Segersviten såg ut att ta slut redan från start. Istället hittade Ole Johan Östres sto stilen snabbt. Då kunde inte konkurrenterna röra Hopp Karoline.

(TV: Bilder från ATG)

Publicerad:
Foto: GIRLPOWER HB
Ole Johan Östre och Hopp Karoline. Foto: GIRLPOWER HB

Hopp Karoline (e. Bork Odin) var dock långt ifrån ensam om att tappa stilen i Kriteriestoet. Bland annat försvann Föynland Anna och Pegasus Mia från de två innersta spåren. Det innebar att när Hopp Karoline  hittat stilen direkt kunde hon och Ole Johan Östre ligga som trea ut från första sväng. Då satt Lundåsens Lycka och Martin Lundahl i ledningen med Östres andra häst, Lykke Tuva i rygg. När Östre sedan tryckte till efter den andra svängen kunde Hopp Karoline överta ledningen inför slutrundan.

– Hon var i galopp en bit och hon var lite pigg från start. Sedan kom hon i trav snabbt och det löste sig bra. Det var många som galopperade i dag, säger Ole Johan Östre till TV12.

Med värsta konkurrenten i ledningen valde Öystein Tjomsland att lämna andra utvändigt med Malifika för att lägga sig utvändigt om Hopp Karoline. Den duon lämnade sedan övriga fältet i en ren uppgörelse sista 700. Men redan i slutsvängen började Malifika få svårt att hänga på ledaren. Hopp Karoline hade ett par längder till godo när upploppet kom och sedan var segern aldrig i fara. 

– Jag var aldrig säker innan väldigt nära mål, men jag hade en god känsla hela vägen, säger Ole Johan Östre till TV12.

Tränaren hade testat att lätta sin häst i balansen inför finalen.

– Det var på gränsen i dag. Vi får finjustera lite till. Hästen var otroligt bra.

Klockan stannade på 1.29,2a/2140 meter när Hopp Karoline tog karriärens femte seger på lika många starter. Det var inte bara hästens största seger i karriären utan även tränarens.

– Jag har vunnit en del stora lopp men inget klassiskt som derbyt eller kriteriet.Det känns väldigt, väldigt bra. 

Förstapriset i Kriteriestoet var 350 000 kronor och andrapriset gick till Öystein Tjomsland-tränade Malifika som gick i mål en bra bit före övriga fältet. Finalen var Malifikas andra start i karriären. Kampen om tredjepriset vanns av en återkommande Pegasus Mia och tränaren Nicklas Westerholm. Ekipaget tappade mycket mark på startgaloppen och återkom starkt.

Vinnaren är undan  Tekno Gnista och därmed ett helsyskon till Trond Andersens V75-bekanting Reime Kongen. För Ole Johan Östres del var det en seger som värmde i hjärtat.

– Det känns otroligt bra. Jag har haft hästen hela tiden och tränat upp henne. Det är extra stort att få vinna med sådana hästar.

Nu väntar nya storlopp för Hopp Karoline.

– Nästa blir norska kriteriet och sedan är det Oaks på Momarken senare i höst.

Fjärdeplatsen gick till Jan Roar Mjölneröd-tränade B.W.Anita och Örjan Kihlström. Sedan följde Klack Sigrid och Pave Sola som femma respektive sexa.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS