Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Candy la Marc hela vägen

Foto: Lars Jakobsson/Kanal 75
Kretsen kring Candy La Marc efter segern. Foto: Lars Jakobsson/Kanal 75

ESKILSTUNA. Candy la Marc chockade alla i Svenskt Trav­oaks när hon plockade ned Dibaba den sista biten. I Breeders Crown-finalen duellerade hästarna igen – och även denna gång gick segern till Danmark sedan Candy la Marc haft hand om ledningen varje meter av loppet.

Publicerad:

Bakgrunden kring det danska stoet Candy la Marc (e. Scarlet Knight) kan ni vid det här laget. Lars Marcussen har både fött upp, tränar och äger hästen som överraskade stort i Svenskt Travoaks på Solvalla för knappt en och en halv månad sedan. Den gången plockade hon ned Roger Walmanns Dibaba efter att ha liftat med i dennes rygg under större delen av loppen. Precis som då var det den här duon det skulle stå emellan i Breeders Crown-finalen för treåriga ston – och visst skulle segern hamna i kretsen kring Candy la Marcs igen. Johan Untersteiner sände till ledningen per omgående, öppnade varvet på 1.16,4 och vann sedan bekvämt på 1.14,7a/2140 meter.

– Det handlar om en fantastisk häst. Jag kände redan i semifinalen att det är en häst med ruggig motor. Hon var pigg den gången och betydligt lugnare och mer harmonisk i dag, och det höll hela vägen. Banan var krävande och det var inte lätt att plocka in längderna som krävs för köhästarna över upploppet. Det var minst sagt ett styrkeprov för hästarna där ute idag, sade Johan Untersteiner efter segern.

Candy la Marc inledde tävlingskarriären hemma i Danmark, men på sistone har hon tävlat uteslutande på svensk mark. Med minst sagt gott resultat. Karriärens tolv starter har resulterat i totalt nio segrar och drygt 2,5 miljoner in på kontot.

– Hon har visat att hon tillhör de allra bästa, men det är jämnt uppe i toppen och en del tillfälligheter som avgör. Plan A var hela tiden att köra hästen i ledningen. Jag kände på förhand att vi var tvungna att ge Vamp Kronos ett så pass tufft lopp som möjligt om vi skulle ha chans. 500 meter från mål kändes det segt, men 250 meter när jag påminde henne så ökade hon bara steglängden.

Örjan Kihlström gav Roger Walmann-tränade Dibaba tredje utvändigt. Ready Cash-dottern kvalade in till finalen efter en fin insats i semifinalen och var också den häst som kunde utmana vinnaren över upploppet. Det räckte dock inte längre än till en andraplats denna gång och löftet Dibaba, som galopperade bort sig i E3-finalen på Bergsåker, blev tvåa i Oaks och tvåa på nytt denna gång, får vänta på storsegern.

– Hon gör hela tiden så gott hon kan, men det gick helt enkelt för sakta mitt i loppet och det är väldigt svårt att kunna ta vad som krävs då. Candy la Marc slog ju min häst även i Oaks och är helt enkelt bättre för dagen. I och med att Björn Goop satt i dödens med Vamp Kronos blev loppet lite låst också och det är inte bara att gå fram och trycka upp tempot. Det är klart att man alltid vill vinna, men jag är nöjd med vad hästen presterade och det är det viktigaste, sade Roger Walmann.

Kusken Örjan Kihlström var inne på samma linje:

– Hon gick jättebra och det gick inte att gå fram när Goop satt först utvändigt. Dels så tror jag inte att vi skulle kunna slå Candy la Marc från dödens och sedan är det inte säkert att vi ens blir nedsläppta i den positionen. Vinnaren är en komplett häst som visar prov på fin startsnabbhet. Hela kullen är stark med flera fina hästar.

Bakom vinnaren Candy la Marc och andraplacerade Dibaba inkom Vamp Kronos på tredjeplats (se separat artikel) med Svante Båth-tränade Virunga tog hand om fjärdepriset. Virunga sköt till piggt bakom Candy la Marc i semifinalen och blir intressant att följa under fyraårssäsongen.

– Hon gick jättebra igen. Hennes skötare Wenche Evenshaug har gjort ett kanonjobb med Virunga och hästen har verkligen lyft sig på sistone, sade Erik Adielsson.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS