Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Dibaba – en vinnare igen

Foto: Lena Emmoth
Roger Walmanns löfte Dibaba kom tvåa i Oaks tidigare i oktober. På söndagen fick hon revansch på Solvalla när hon tog hem ett av de tre uttagningsloppen till Breeders Crown-finalen som avgörs den 12 november på Sundbyholm.  Foto: Lena Emmoth

STOCKHOLM. Förväntningarna på Roger Walmanns Dibaba är högt ställda. Efter andraplatsen i Oaks är hon nu på revanschjakt i Breeders Crown – insatsen i semifinalen vittnar om att Ready Cash-dottern blir att räkna med i Eskilstuna.

Publicerad:

Sista halvvarvet gick efter snabba 1.09,5. Örjan Kihlström lade inga fingrar emellan bakom Dibaba (e. Ready Cash) i semifinalen. Efter att ha glidit till ledningen en bit in i loppet varvade Dibaba på 1.14,7 för att sedan nå mållinjen på den fina segertiden 1.12,9a/2140 meter.

– Jag valde att köra på säkerhet i inledningen och det blev enkelt för oss. I finalen blir det helt annat. Hon har känts väldigt fin och har lugnat ned sig mer och mer med tiden, sade Örjan Kihlström.

Dibaba står noterad för sju segrar på elva starter och efteråt var tränaren Roger Walmann av förståeliga skäl nöjd med sin häst.

– Det såg väldigt bra ut. Jag har varit väldigt nöjd med henne under hela hösten och det är bara att hoppas att hon får hålla sig frisk och kry fram till finalen så kommer hon inte göra bort sig där, sade han.

Dibaba har gått med skor runt om, vanlig vagn och öppet huvudlag i alla sina starter hittills under karriären och det kommer inte att bli några förändringar på den punkten till finalen.

– Nej, vi ändrar ingenting. Hon kommer att gå precis som hon gjort hittills hela det här året ut.

Plockade sin femte raka

Jerry Riordans Vamp Kronos (e. Ready Cash) fortsätter att imponera på tävlingsbanan. Från ledningen plockade hon hem sin femte raka seger på ett enkelt sätt.

 Björn Goop har kört hästen i tre raka starter inför detta, men var avstängd denna helg vilket gjorde att Christoffer Eriksson var tillbaka bakom Vamp Kronos. Eriksson gjorde inga misstag och ekipaget satt i tät 1500 meter från mål, passerade varvet efter 1.14,6 och kom sedan i mål på 1.14,0a/2140 meter med till synes gott om krafter sparade.

– Jag är väldigt stolt över hästen med tanke på olyckan som hände innan. Hon uppträdde väldigt professionellt och i loppet såg hon ut precis som vanligt. Det finns säkert någon snabbare och någon starkare häst bland de treåriga stona, men jag tror att min är den mest kompletta i kullen, sade Jerry Riordan.

Olyckan Jerry Riordan syftar på skedde efter ett drygt halvvarv när Hevin Boko kom loss och skenade ett par varv runt Solvalla. Hästen försökte sedan ta sig över staketet cirka 150 meter från mål, men fastnade. Det såg otäckt ut, men Hevin Boko rapporteras ha klarat sig väl trots omständigheterna.

– Hon agerade på ett sätt som hon aldrig gjort innan. Hästen sprang och spände sig i loppet och när jag försökte ta upp så ville hon bara ta sig loss och dra iväg. Jag hoppade av i precis rätt tid och fick en liten smäll, men ingenting är brutet. Trots allt är det allra viktigaste att det verkar ha gått bra med hästen. Det är en jäkla fin häst, säger Johnny Takter.

"En häst med rejäla motorer"

Oaksvinnaren Candy la Marc (e. Scarlet Knight) ville inte vara sämre. Från tredje ytter drog ekipaget nytta av det höga tempot, ledande Violet Bi öppnade varvet efter snabba 1.12,5, och när Johan Untersteiner valde att gå på i tredjespår drygt 700 kvar var man snabbt framme och övertog kommandot. Väl där var det inte mycket till diskussion. Candy la Marc gick undan över upploppet till en klar seger på 1.13,1a/2140 meter. Tränar gör Lars Marcussen.

– Jag kände direkt att det var en häst med rejäla motorer. Att hon är bättre än en vanlig häst. Hon var pigg och därför valde jag att inte ladda något från start för jag ville ge henne ett lopp i ryggar. Tempot i täten var alldeles för högt och när vi kom så enkelt till ledningen lät jag henne bara gå. Det var verkligen en imponerande insats, sade Johan Untersteiner.

FAKTA

Breeders Crown final treåriga ston.

2140 meter autostart. Förstapris 800 000 kr.

Häst – Tränare
1 Run Chica Run – Peter Untersteiner
2 Dibaba – Roger Walmann
3 Candy la Marc – Lars Marcussén
4 Vamp Kronos – Jerry Riordan
5  Virunga – Svante Båth
6  Kashmary Night – Reijo Liljendahl
7 Shestheone Trot – Markus B Svedberg
8 Ensemble Am – Timo Nurmos
9 Bellatrix Zet – Daniel Redén
10 Callela Lisbeth – Markku Nieminen
11 Sheilah Laday – Peter G Norman
12 Devs Daffodil – Joakim Lövgren

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

Andra läser också

    ANNONS