Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Urban Wallin om O'Mara Zon i Breeders Crown

Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD
O'Mara Zon med tränaren Daniel Wäjersten efter segern i uttagningsloppet till Drottning Silvias Pokal. Ägargänget Y.N.W.A. från vänster Michael Ingman (hejar på Leeds), Anette Söderström, Urban Wallin och närmast hästen Niklas Bergenheim. Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD

Tuffa O'Mara Zon har gjort bra ifrån sig i samtliga årgångsfinaler utan att få vinna.
På lördag är hon en av favoriterna i Breeders Crown-finalen för fyraåriga ston i Eskilstuna.
– Jag har ju trott på bra chans i alla finaler sedan hon var tre år och hon blir bara bättre och tuffare hela tiden. Vi hoppas att det är vår tur nu, säger Urban Wallin från Göteborg, som äger hästen med vänner under fotbollslaget Liverpools paroll "You’ll Never Walk Alone".

Av: Kanal 75
Publicerad:

Urban Wallin från Göteborg har ägt hästar till och från sedan 1980-talet. Tillsammans med tre vänner har han nu en stjärna som sprungit in drygt två miljoner kronor på bara några starter. I Bergsåkertränaren Daniel Wäjerstens händer har O'Mara Zon vuxit med en centimeter per start sedan hon började tävla som treåring. Åtminstone kan man få det intrycket. 

– Hon växer hela tiden. Jag har haft många hästar. Men de vi har nu, O’Mara Zon och L.A.Boko, har lyft alltihopa och det är ju roligare när det går riktigt bra, säger Urban Wallin och berättar att ägarna såg lördagens omgång från Bergsåker på tv när deras L.A.Boko skrällvann silverdivisionen för Daniel Wäjersten. 

På lördag har ägargänget i konstellationen ”Y.N.W.A. i Göteborg” med Urban som huvudägare, chansen till 1,6 miljoner kronor i Breeders Crown-finalen för fyraåriga ston med dubbla prispengar genom premiechansningen. På bilden står Urban Wallin bakom mannen i Liverpool-tröja efter vårens seger i uttagningsloppet till Drottning Silvias Pokal. 

Det är Niklas Bergenheim i gänget som har tröjan på sig efter lite påverkan under åren av Urban som är den store fotbollsentusiasten i gänget. En entusiast som döpt bolaget efter favoritlaget Liverpools valspråk “You’ll Never Walk Alone” (Du går aldrig ensam). 

– Vi är fyra som äger hästen och det är mitt påhitt med stallets namn om man säger så. Anette Söderström och de andra har låtit sig påverkas lite. Det roliga är att Michael Ingman som är med på hästen är hardcore-supporter till Leeds, säger Urban. 

Ett nervöst gäng 

Urban har rest efter O'Mara Zon i nästan varje start det senaste åren och sett loppen på plats. På lördag är det stortävlingar igen och hela gänget följer med till Eskilstuna. Sundbyholmstravet har ordnat med extra bekvämligheter och fest för ägarna till hästarna i de fyra finalerna. 

– Det verkar som hela gänget ska hänga med nu på lördag. Då sover vi över så klart och passar på att umgås. Det är det som är halva grejen med det här. Det är för hästarna man åker men det är ju väldigt trevlig socialt också hela upplevelsen, säger han. 

När startbilen står beredd inför V75-4 vid pass klockan 17.29 är det inte lika roligt… 

– Vi blir väldigt nervösa. Två minuter före start brukar vi faktiskt stå var och en för sig. Då vill man bara se och höra loppet bra och hitta någon liten yta var och en för sig. Kanske vi säger till varandra att vi ses i vinnarcirkeln, säger han och skrattar. 

Tuff och målinriktad 

O'Mara Zon vann fem av sina sju första starter och har tillhört kulltoppen hela tiden under de här två säsongerna. Lördagens final i Breeders Crown är en öppen historia men på förhand kanske favoritskapet väger över till Daniel Wäjersten och O'Mara Zons fördel. Stoet imponerad stort när hon matade ned ledarinnan Queen Belina i semifinalen på Solvalla. 

– Daniel och skötaren Camilla Björk säger att allt är bra och att hon snarare bara blivit bara bättre och tuffare. Det är ganska konstigt att det är så för hon har ju varit med i varenda årgångslopp sedan hon var tre. Hästarna brukar ju bli lite sämre nu på hösten, det är det normala egentligen. Men hon har alltid varit väldigt speciell i psyket. Daniel var rädd i början att hon skulle bli för skarp. Men nu när det har slagit väl ut är det vara en fördel egentligen, säger delägaren som även äger treåringen Global Escape hos Wäjersten i konstellationen. 

Ständig finalist 

Som treåring i fjol var O'Mara Zon knappt slagen tvåa i korta E3 för ston, tog sig till final i Svenskt Travoaks och avslutade säsongen med att vara fyra i Breeders Crown. I år har det blivit en tredjeplats i Drottning Silvias Pokal och i Stochampionatet blev hon sexa från ett bakspår. I Fyraåringseliten för ston under elitloppshelgen gick hon rekordet hon har, 1.09,9 över 1609 meter. 

– Det närmaste vi kommit seger i en årgångsfinal var i Örebro förra året i den korta E3-finalen då hon var tvåa efter Jerry Riordans Dea Grif. Det ska stämma precis allting i de här finalerna. Nu har vi chansen igen, säger Urban Wallin. 

”Hon är oöm för positioner” 

Oskar Florhed i stall Daniel Wäjersten säger så här om O'Mara Zons chanser: 

– Hon svarade för en toppinsats senast. Vi var jättenöjda med henne och hon stred verkligen hela vägen in. Nu är det en stor final igen på lördag och det kanske är hennes tur nu om det ska lyckas någon gång. Hon är oöm för positioner. Om hon inte skulle komma till ledning har hon visat att hon går bra i dödens också. Barfota har hon gillat sedan hon fick börja gå så i april men jag vill ändå säga att hon är extremt gynnad som många andra hästar. Men hon har fina fötter och det blir barfota igen. Tanken är att hon ska gå med rycktussar nu för första gången, annars har hon gått nerdövad hela tiden, säger Oskar Florhed. 

Mikael Wikner, Kanal 75

ANNONS

Ämnen i artikeln


  • Kanal 75

Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.