Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Så gick det i Kunga- och Drottningpokalförsöken

Under fredagen körs det försök till Drottning Silvias Pokal och Konung Gustaf V:s Pokal.
Så gick det i försöken – där de tre främsta gick vidare till final.

Publicerad:
Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD
Donna Summer och Emilia Leo. Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD

Försök 1, Drottning Silvias Pokal

I det första försöket kom det att bli rejäl körning den första biten. Joakim Lövgrens Nocturne Zon lade iväg och öppnade första 500 meterna efter 1.08,3. 

Med 1.200 meter från mål fick Islay Mist Sisu och Per Nordström ta över ledningen – och man kom att varva på 1.12,5. 

Det tuffa tempot satte sig i benen till slut – och istället för ledande Islay Mist Sisu kom segern att gå till David Perssons Donna Summer

Emilia Leo serverade hästen resa i tredje utvändigt under vägen – och när attacken sattes in med drygt 500 meter från mål gick det undan. Greppet kopplades redan knappt 200 meter från mål och man vann på 1.13,6a/2140 meter.

– Det var jättekul att få köra en så här fin häst. Det är första gången jag körde henne, hon har visat tidigare att hon har kaliber, men hon har också visat lite humör, hon är trots allt efter Ready Cash, sade Emilia Leo i Åbytravets vinnarcirkel.

Tvåa slutade Stefan Melanders Hard Landing som gick i dödens för Örjan Kihlström, trea blev Nocturne Zon efter fin avslutning via open stretch.

Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD
Francesco Zet och Örjan Kihlström. Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD

Försök 1, Konung Gustaf V:s Pokal

Francesco Zet gjorde årsdebut i sitt försök till Kungapokalen. Och det kom också att bli en mycket enkel triumf för Daniel Redéns stjärna. 

Körande Örjan Kihlström tog det lugnt från start från innerspåret, men tog sig ut i andraspår direkt och kunde kort senare avancera till ledningen. 

Väl i den positionen blev man uppvaktade av nederländske Let It Be V.P. och man kom att varva på 1.12,3. 

I sista sväng när konkurrenterna såg plågade ut, stack istället Francesco Zet undan till överlägsen seger. 

1.12,3a/2140 meter blev vinnartiden, fem tiondelar före Johan Untersteiners Vinci Nice och åtta tiondelar före Per Nordströms Down Under som återkom på strålande sätt efter galopp.

– Han var fantastisk som treåring och det är så klart alltid spännande att se hur de tagit vintern och vinterträningen. Det blev skapligt tempo i dag, men han är fortfarande lite valpig under vägen. Han tittar på det mesta, men sköter sig ändå fint, sade Örjan Kihlström i vinnarcirkeln.

Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD
Aquarius Face och Adrian Kolgjini. Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD

Försök 2, Konung Gustaf V:s Pokal

I det första försöket till Kungapokalen galopperade Akilles Face bort en trolig finalplats. Men det kom att bli snabb revansch för Adrian Kolgjini då han i det andra försöket satte dit stallets Aquarius Face med dunder och brak. 

Trots att hästen fick gå utvändigt om ledande Grant Hall kopplades vinstgreppet tidigt – och Aquarius Face kom att gå undan till säker seger på 1.12,6a/2140 meter. Det var hästens första seger sedan maj i fjol. 

Aquarius Face tillhörde de bättre i årgången som tvååring, men som treåring kom det att strula mycket i de större loppen. 

Kan fyraåringssäsongen bli hans?

Tvåa i loppet slutade Joakim Lövgrens Inspiration, trea blev Jörgen Westholms Beat Generation.

– Att ha en fyraåring som vinner på det här sättet är fantastiskt. När jag satt utvändigt i loppet tänkte jag på hur lik han är sin pappa, Mosaique Face. Det var ju min genomslagshäst en gång i tiden och att vi fött upp den här själva gör att det betyder lite extra mycket, sade Adrian Kolgjini i vinnarcirkeln.

Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD
Iznogoud Am och hela kretsen kring hästen. Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD

Försök 3, Konung Gustaf V:s Pokal

I det tredje försöket var Iznogoud Am (e. Muscle Hill) helt överlägsen sina konkurrenter. Tillsammans med Örjan Kihlström bar det tidigt till spets för Stefan P Petterssons häst – och sedan drog man på i stor ledning. Även om det inte gick speciellt snabbt i loppet, man varvade på 1.13,2, så kunde Iznogoud Am springa på helt ohotad.

Vinnartiden skrevs till 1.13,6a/2140 meter och segermarginalen skrevs till sju längder innan det hela var klart.

Tvåa på behörigt avstånd slutade Robert Berghs Mustang Racer som fick trava först utvändigt, trea blev Åke Lindbloms Power Doc som spurtade sylvasst på open stretch efter invändig resa.

– Det rör sig om en otroligt fin individ, en fantastisk häst. Han lägger mycket mark under sig och även om vi ledde stort behövde vi egentligen aldrig köra speciellt fort. Han vann med mycket krafter kvar, sade Örjan Kihlström i vinnarcirkeln.

Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD
Deborah S.H. och Thomas Uhrberg spurtar till seger. Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD

Försök 2, Drottning Silvias Pokal

Det kom att bli en riktig trehästarsduell i försök två. Ledande Bright Crystal, tränad av Björn Goop och körd av Claes Sjöström utmanades av den utvändigt om ledaren travandes Cintra, tränad av Robert Bergh – och från kön spurtandes Deborah S.H.

Det var också den sistnämnda som lyckades sätta nosen först tillsammans med Thomas Uhrberg. Fredrik Perssons sto som slutade femma i Svenskt Travoaks i fjol vann på tiden 1.13,4a/2140 meter – och det var hennes fjärde raka vinst.

Stoet efter Maharajah är uppfödd och ägd av Eril Bendz.

– Det var en jättefin häst, väldigt stark. Sen om det är styrkan eller viljan som gör att hennes mjölksyra håller sig borta lite längre än bland konkurrenterna, det vet jag inte, sade Thomas Uhrberg efteråt.

Cintra lyckades till slut nosa ut Bright Crystal i kampen om andraplatsen.

(Texten uppdateras)

Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD
Robin Bakker körde Usain Lobell till seger. Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD

Försök 4, Konung Gustaf V:s Pokal

Per Nordströms Felix Orlando i ledningen och Usain Lobell i dödens. Så såg det fjärde försöket ut – och det var också den duon som kom att tampas om segern till slut. Sista 500 meterna gick i underkant 1.09 – och den sista biten lyckades Paul Hagoorts Usain Lobell sätta huvudet först för körande Robin Bakker. Det var hästens sjätte seger i elfte starten.

I fjol var sonen till Bold Eagle bland annat favorit att vinna det tyska derbyt, men galopperade bort sig i det loppet.

Trea slutade Joakim Lövgrens Larry Wood.

– Jag vet om att hästen är bra, men också att han är lite komplicerad. Han är lite nervös av sig, men i dag skötte han sig väl. Jag tror att han kan hävda sig mot de bästa svenska hästarna i årgången, även om jag blev imponerad av Francesco Zet, sade Robin Bakker i vinnarcirkeln.

Usain Lobell segrade på tiden 1.13,0a/2140 meter.

Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD
Chebba Mil och Robin Bakker. Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD

Försök 3, Drottning Silvias Pokal

Paul Hagoort och Robin Bakker hade en fin dag på Åbytravet och lyckades kvala in som vinnare till båda finalerna. 

Stallkamraten till Usain Lobell, Chebba Mil, ville inte vara ett dugg sämre. 

Efter att ha fått utvändigt ledaren blev man avlösta efter ett halvvarv. På sista bortre långsidan tvingades man ut i tredjespår – men det bekom inte Chebba Mil det minsta. 

Man utmanade ledande A Perfect Face och Adrian Kolgjini hela upploppet ner och den sista biten kopplades också greppet. Det efter att ha avslutat 1.08 sista 500 meterna. Readly Express-dottern landade till slut på 1.12,9a/2140 meter.

Trea i loppet slutade Ulf Stenströmers M.T.Rapunzel som avhängd från rygg ledaren.

– Hon hade problem i fjol som treåring, hon behövde opereras. Hon var väldigt talangfull som ung, men hon var inte så stark. Hästen har behövt tid, men nu som fyraåring har hon svarat för fantastiska prestationer, sade Robin Bakker i vinnarcirkeln.

Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD
Glamorous Rain och Örjan Kihlström. Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD

Försök 4, Drottning Silvias Pokal

Paul Hagoort hade två försöksvinnare – lika många kom Daniel Redén att få innan tävlingsdagen var över. Glamorous Rain (e. Muscle Hill) kom nämligen vinna sitt försök i bekväm stil. 

Från sitt bakspår bakom bilen kom Örjan Kihlström ändå iväg hyfsat – och redan 1400 meter från mål satt duon i ledningen efter att ha blivit släppta till positionen av Good Vibes och Per Nordström.

Första varvet travades efter 1.12,7 – men därefter fick Glamorous Rain dämpa tempot ordentligt. Över upploppet kom stoet att utmanas och för en kort sekund såg det en aning oroligt ut, men hon gick till slut undan på säkert sätt. 

Vinnartiden skrevs till 1.14,2a/2140 meter.

– Det är en jättetrevlig häst att köra och har varit så hela tiden egentligen. Hon går helt neddövad så det fanns nog lite mer krafter kvar än det såg ut från sidan, sade Örjan Kihlström i vinnarcirkeln.

Tvåa slutade Good Vibes, trea blev Ola Samuelssons Olga Tooma, för dagen körd av Magnus A Djuse.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.