Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

E3-serien slår rekord: "Tror man upplever den så stark"

Foto: ALN/Hanold
Policy Of Truth med Örjan Kihlström segrade i E3-finalen för hingstar/valacker förra året. Foto: ALN/Hanold

Fler unghästar än någonsin är anmälda till E3. Ur kullen födda 2015 har 59 procent betalat in första insatsen.
– Vi slår fjolårets rekord klart, det känns fantastiskt roligt, säger Michael Wallin som är styrelsesuppleant i E3 och sportchef på Sundbyholm.

Publicerad:

28 februari skulle den första insatsen vara betald för de hästägare, till en häst född 2015, som vill vara med i treåringsserien E3. 
2015 föddes 2 588 varmblodiga travhästar och efter första insatsen kvarstår 1 518 – nästan 59 procent.
– Det känns väldigt, väldigt positivt. Ifjol hade vi 56 procent vilket var nytt rekord och nu slår vi det rejält. Det är ju helt fantastiskt och vi är stolta över det, säger Michael Wallin.

Upplever serien som stark
Under året kvarstår dock tre in­betalningar: 31 maj, 30 augusti samt 30 november vilket innebär att några tvååriga hästar försvinner längs vägen.
– Så är det, man tappar alltid några, men det brukar bli ungefär 97 procent av de anmälda hästarna vid första inbetalningen som kvarstår.
Den totala insatsen är 6 000 kronor plus moms, fördelat på dessa fyra tillfällen.
– Styrkan med E3 är att vi för­utom de stora finalerna har 42 styck­en bonuslopp som ingår i ­serien där vi alltid har åtta prispengar. Så en häst som prisplacerar sig i ett bonuslopp har fått insats­en ­betald i princip. 
Varför är det så bra anmält just hos kullen födda 2015? Pokal­året?
– Nja, jag tror att man upplever att E3-serien är så stark och bra helt enkelt. Det sätter sig allt mer hur bra serien är.
Det här året väntar en smygstart av nyheter.
– Vi har påbörjat ett samarbete med Kalmartravet som kommer att köra två bonuslopp utöver de 42 vi redan har. Det för att vi ska få större geografisk spridning i landet. Dessutom kör vi ytterligare en E3-­revansch i år, även den på Kalmar. Den körs i mitten av december och det är 100 000 kronor i första­pris, säger Michael Wallin.

Sänkt förstapris
Till nästa år sänks prissumman i de "ordinarie" revanscherna från 200 000 kronor till 150 000 kronor.
– Då kommer även den här tredje revanschen, som är för en ­öppen klass, att ha 150 000 ­kronor i förstapris. På så sätt delar vi ut med pengar även om prissummorna sänks något. 
Ifjol var förstaprisen i E3-finalerna en miljon kronor, något som sänks med 75 000 kronor i år.
– Anledningen till att vi hade en miljon i fjol var att vi firade 20 år och ville skjuta till lite extra. Sedan vad förstaprisen blir nästa år, i den här rekordkullen, vet vi inte ännu, säger Wallin.
Kan det bli överskott vissa år?
– Nej, pengarna går alltid tillbaka. Vi gör alltid nollresultat, för­utom i fjol när vi gjorde minus­resultat då vi sköt till ytterligare pengar.
Och prispengarna finansieras inte enbart av insatser.
– Varje E3-bana skjuter till 650 000 kronor i medel som bland ­annat går till prispengar, upp­födarmedel och arrangemang varje år. Tyvärr får inte vi arrangörsbidrag från centralt håll, som vissa andra lopp får, vilket vi tycker är lite tråkigt, säger Michael Wallin.

Fotnot: Färjestad, Örebro, Eskilstuna, Romme, Gävle och Bergsåker utgör E3-banor. Från och med i år ingår även Kalmar i samarbetet.

Så här ser det ut i andra insatslopp 2017:

Svenskt Travderby (inkluderat Stoderbyt):
Kullen födda 2015: 1.429 anmälda (kullen 2014: 1.412)
– Positivt! Dessutom ska det tilläggas att fjolårets kull innehöll 27 färre hästar, så vi ökar trots att kullen är mindre, säger Jägersros sportchef Mats Ahlkvist.

Uppfödningslöpningen:
Kullen födda 2015: 693 anmälda (kullen 2014: 592)
– En helt fantastisk ökning. Rekord vet jag inte om det är eftersom kullarna var mycket större förr, men en otroligt positiv ökning från fjolåret.
Varför har det ökat så kraftigt här och även positivt i Derbyt?
– Vi jobbar hårt med att marknadsföra loppen och uppmana till anmälan, men det har vi alltid gjort så att det är inget unikt. Jag skulle säga att den enskilt största anledningen är Premiechansen, säger Mats Ahlkvist.

Svenskt Travkriterium (inkluderat Oaks):
Kullen födda 2015: 1.486 anmälda (kullen 2014: 1.455)
– Roligt att det är positiva siffror. Jag tror att ­Premiechansen kan ha en del i det hela, att ägarna tycker att det är spännande. Men det är svårt att veta. Det har varit mycket positiva signaler rent generellt kring unghästar senaste tiden vilket borde få effekt och vi har sett det på auktionspriserna också, ­säger Solvallas sportchef Markus ­Myron.

Svampen:
Inga klara siffror ännu.
– Vi väntar in alla betalningar innan vi offentliggör de exakta siffrorna men det ser ut att bli en rejäl ­ökning, gissningsvis cirka tio procent fler kullen ­födda 2015 jämfört med 2014, säger Örebros sportchef Claes Broberg. 

Hur räknas kullarna?

De olika arrangörsbanorna räknar kullarnas storlek på olika sätt. Svensk Travsports Petter ­Johansson reder ut begreppen:
– Antalet varmblodiga trav­hästar födda 2015 är 2 731 styck­en, men det finns 2 675 stycken färdigregistrerade per den 28 mars klockan 14.00. Där­emot så har vissa dött tidigt och antalet levande, färdigregistrerade hästar ur den kullen är 2 600 just nu.
Men den siffran kan vara flytande med andra ord.
– E3 har räknat på kullen utifrån de registrerade hästarna och därför blir siffran knappt 59 procent. Det finns egentligen inget rätt eller fel att räkna, framför allt inte eftersom siffran ändras löpande. Dessutom, Mats Ahlkvist får till exempel räkna bort mockinländare som inte är startberättigade i Derbyt, säger Petter Johansson.

FAKTA

Breeders' Crown och Breeders Course

Breeders' Crown (hingsthållaren måste ha ­anmält hingsten för att fölet ska vara start­berättigat och kunna anmälas):
Kullen födda 2015: 2 284 anmälda (kullen 2014: 2 478)

Breeders Course (europeisk serie för såväl ­två- som treåringar):
Kullen födda 2015: 2 437, fördelat ­enligt följande:
Land - Antal
Italien - 716
Sverige - 571
Tyskland - 520
Danmark - 385
Nederländerna - 134
Norge - 94
Finland - 7
Frankrike - 7
Belgien - 3

Kullen födda 2014: 2.142, fördelat ­enligt följande:
Land - Antal
Italien - 838
Tyskland - 485
Sverige - 424
Nederländerna - 167
Norge - 98
Danmark - 78
Frankrike - 38
Finland - 11
Belgien - 3

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

Andra läser också

    ANNONS