Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Evartti mot Elitkampen

Foto: IITA-MARIA AHTIAINEN/SUOMEN HIPPOS
Antti Ojanperä tar sats mot Elitkampen med sin stjärna Evartti. Den tolvårige hingsten har tillhört eliten i Finland i många år och tjänat över 700.000 euro. Foto: IITA-MARIA AHTIAINEN/SUOMEN HIPPOS

Solvalla är det stora målet för finske Evartti. Det meddelar tränaren Antti Ojanperä efter hästens årsdebut.
– Vi har förberett oss för Elitkampen hela vintern, säger Ojanperä till MT Ravinetti.

Publicerad:

I tisdags möttes de finska kallblodsstjärnorna Parvelan Retu och Evartti i Jyväskylä. Båda hästarna gjorde årsdebut och bjöd på en sevärd duell där Parvelan Retu drog det längsta strået från ledningen efter 1.19,0 sista halvvarvet

Evartti, som i vanlig ordning kördes av Finlands kuskchampion Santtu Raitala, var knappt slagen tvåa. Han kom i mål på samma tid som vinnaren, 1.26,0/2180 meter.

– Jag kan inte vara mer nöjd, säger hästens tränare Antti Ojanperä till MT Ravinetti.

“Vår plikt att åka till Solvalla”

Härnäst väntar Erkon Pokaali på Vermo samt ett lopp i Kuopio. Sedan vill Ojanperä till Elitkampen med Evartti. Han har tidigare varit tvåa i loppet med både Jokivarren Kunkku (2016) och Josveis (2019).

– Nu när Solvalla har höjt förstapriset till en miljon kronor tycker jag att det är vår plikt som finska hästmänniskor att åka dit med hästar i gott skick, säger Ojanperä till MT Ravinetti.

Evartti har vunnit Kungstravet tre år i rad och har 42 segrar på 99 starter. Han är även avelshingst, men det bekymrar inte Ojanperä.

– Han har inte haft några problem med att kombinera avel och tävling tidigare. En resa till Solvalla borde inte ställa till det.

Så säger Parvelan Retus tränare

Tränaren till Parvelan Retu, Petri Laine, verkar inte lika sugen på Elitkampen.

– Det finns ingen anledning. Jag har inte haft tid med språkkurser och en lantis som inte kan språket klarar sig inget vidare där, säger Laine med ett leende enligt Ilta-Sanomat.

Parvelan Retu har länge varit på Solvallas önskelista till Elitkampen. Den åttaårige hingsten har vunnit 47 av sina 56 starter.

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.