Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Norsk favoritseger

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Odd Herakles och Tom Erik Solberg vann Elitkampen. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Det blev femte gången gillt för Odd Herakles i Elitkampen.
– Det här var fantastiskt att få uppleva, kommenterade tränaren Lars O Romtveit.

Publicerad:

Fyra gånger tidigare hade numera tioårige Odd Herakles (e. Moe Odin) provar lyckan med en fjärdeplats som bäst. Nu kom han till start som favorit med sex raka segrar och infriade också förväntningarna. Det handlade om spets och slut efter 1.17,7 första 500 och det inledande varvet efter 1.20,2.

– Jag hade tänkt köra riktigt fort i dag, men valde till slut att prioritera att vinna i första hand. Jag tog upp lite i där framme och hästen svarade rejält när jag drog skygglapparna 150 kvar, kommenterade körande Tom Erik Solberg.

Segertiden skrevs till 1.19.1a/1640 meter. Tom Erik Solberg körde hästen tidigt i karriären, men sedan blev det ett fem år långt uppehåll innan han i juni förra året åter fick sätta sig upp bakom Odd Herakles.

– Jag och ägarna hade lite olika åsikter, men vi pratade ihop oss och provade på nytt. Sedan jag fick chansen igen har det också gått riktigt bra, kommenterade Solberg, som vunnit elva av tolv lopp efter comebacken.

Tränaren Lars O Romtveit var förväntansfull före loppet, men ändå lite oroad.

– Han är mitt uppe i avelssäsongen, så det är sista 100 vi får veta om det betyder något.

De verkade inte betyda så mycket för tioåringen, som nu är uppe i 7,2 miljoner kronor i intjänade pengar.

– Det här var ganska emotionellt. Odd Herakles betyder kolossalt mycket för mig och jag har lärt mig mycket av honom. Samtidigt verkar det också som att han fått en del bra saker från mig, fortsatte Romtveit.

Tvåa i loppet blev Månprinsen A.M., samma placering som han noterade bakom Lannem Silje 2015. Det här var hästens fjärde start i Elitkampen, en lite överraskande sådan. Melander bestämde sig sent för att ta ut sin stjärna efter ett toppjobb.

– Ingen kan väl säga att jag gjorde fel, även om det inte räckte hela vägen till seger den här gången. Jag fick aldrig upp någon segerfeeling eftersom andra femhundringen gick alldeles för långsamt. Men min häst avslutade väldigt bra, kommenterade Gunnar Melander.

Jo, det är svårt att säga emot. Månprinsen avslutade i 1.16-tempo sista 800.

– Då travade han dessutom bara snabbare och snabbare ju längre loppet gick. Han kändes väldigt fin.

Andrapriset var värt 250.000 kronor och en av de största uppgifterna för året är som vanligt SM på Bergsåker i slutet av augusti. Där han han fem titlar sedan tidigare, men startade inte förra året.

– Det är dåligt med lopp, men vi siktar i alla fall på Sven O Perssons Minne den 22 juli. Sedan vet jag inte riktigt hur det ser ut under Oslo Grand Prix-helgen.

Förra året tog Solänget-tränaren Björn Karlsson sin hittills största seger i Elitkampen med Tangen Haap. Den här gången fick ekipaget nöja sig med tredjeplatsen och 100.000 kronor. Detta efter att Björn Karlsson fått andra par utvändigt och sedan suttit kvar när attackerna kom bakifrån.

– Jag trodde att Josveis i dödens skulle vara bättre och att attackera först i tredjespår var ändå inte aktuellt. Jag fick nu istället tråckla mig loss och när andra femhundringen gick så långsamt hade vi aldrig någon segerchans. Jag är dock supernöjd med Tangen Haaps insats, sade Björn Karlsson.

Den sistnämnde ville förstås vinna loppet själv, men unnade annars verkligen Lars O Romtveit att få ta hem Elitkampen i femte försöket.

– Romtveit har varit lite av en idol för mig. Han är en fantastisk tränare som kan göra en vanlig häst till en kanon. Så när vi inte vann loppet i år var det roligt att han fick göra det istället.

Björn Karlsson kunde dock inte hålla sig från att skicka en liten rolig kommentar till Romtveit.

– Jag sade år honom att vi vinner nästa år istället när det är publik på plats!

Den närmaste matchningen för Tangen Haap då?

– Det finns ett lopp på Solvalla i mitten av juli och sedan även i Östersund. Däremot får han tyvärr inte vara med i SM eftersom hästen är norskfödd, svarade Björn Karlsson.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.