Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Anser att det är dåligt trav"

Borde Aubrion du Gers ha diskats för trängning och gick Dijon över i passgång vid målgång? Måldomarnämnden på Solvalla valde att fria och Travronden har pratat med riksdomare Pär-Olof Grannas efter finalen.

Publicerad:

I årets elitlopp bjöds det på en hel del dramatik. Till slut stod Romain Derieux och franskfödde Dijon som vinnare. Jos Verbeeck ansåg däremot att vinnaren gick över i passgång vid målgång. Petri Salmela å sin sida gick till attack mot Jos Verbeeck efter en incident med dryga varvet från mål. Måldomarnämnden på Solvalla fick mycket att stå i.

Riksdomare Pär-Olof Grannas uttrycker hur de såg på situationerna.
– Måldomarnämnden har tittat fler gånger på upploppet och vi tycker att benen på Dijon möts varje gång, och då anser de att det är dåligt trav och inte passgång, säger Grannas och utvecklar kring Jos Verbeecks styrning med dryga varvet från mål: 

– Han tar en plats som han inte ska ha. Men som vi ser det så blir han kvar i rygg ledaren om han inte genomför den proceduren, vilket gör att han får rygg på vinnaren och därmed kan bli tvåa ändå, därför blir det ingen diskning. En bestraffning blir det däremot, säger Grannas.

I bestraffningslistan går det att utläsa att Jos Verbeeck får 10.000 kronor i böter och avstängning tre dagar för snäv körning.
– Vi gör bedömningen att hästen han stör fortfarande är kvar i loppet, och därför blir inte bestraffningen snäv körning som grovt stört medtävlare. Grov störning hade gett dubbel avstängningsperiod, men det hade inte påverkat bötesbeloppet i och med att det finns maxtak där på 10.000 kronor på allt förutom drivningar.

Förutom Jos Verbeecks bestraffning fick även vinnaren Dijons kusk och tränare Romain Derieux böter för drivning i försöket.
– Den var över gränsen för vad vi kan acceptera, så där blev det böter och avstängning.

Jos Verbeeck ifrågasatte även tiden från det att Readly Express ströks fram till dess han var av banan, och starten till Elitloppets final gick.
– Både måldomaren och banveterinären ville se ytterligare en provstart av Readly Express, och efter att den inte fallit väl ut, ströks hästen. Sedan valde Björn Goop att dröja kvar på banan och göra ett slags ärevarv, så att han kunde tacka publiken, och så att publiken kunde tacka Readly Express. Det är klart att det kanske inte var så bra för loppet, samtidigt gäller det att ha lite fingertoppskänsla i ett sådant läge. Det var aldrig aktuellt med någon konsekvens från vår sida, för Björns agerande, men jag förstår en sådan som Jos till viss del, säger Grannas.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.