Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Berndt Lindstedt öppnade dörrarna mot världen

Foto: Thomas Blomqvist/TR BILD
Berndt Lindstedt med en bild på Pershing från Elitloppet 1979. Foto: Thomas Blomqvist/TR BILD

Berndt Lindstedt, 84, vann Elitloppet två gånger under 70-talet med Dart Hanover och Pershing. Han var också en av det svenska travets första stora äventyrare och ambassadörer utomlands.

Publicerad:

I unga dagar, i slutet av 1950-talet, fick Berndt Lindstedt via ett stipendium möjligheten att åka ner och arbeta ett tag hos den franske superstjärnan Charlie Mills, utanför Paris.

– Det var väldigt lärorikt för mig. Han var verkligen en föregångare med allt möjligt. Redan på den tiden tränade han hästarna på ett liknande sätt som många gör i dag.

• Finns det skäl för oss att se upp till den franska travkunskapen?

– Då var det kanske så. I dag finns det inte samma anledning. Vi har väldigt många egna duktiga hästmänniskor här i Sverige numera.

Lindstedt, ”Osten” kallad under sin storhetstid, beklagar regeltjafset med Frankrike, kring Elitloppet.

– Jag förstår inte att det ska behöva bli ett sånt jävla liv när de kommer hit och kör, som det till exempel blev nu senast efter Åby, säger han.

– Jag tycker att det är vi som gör fel. Sätt utländska kuskar som kommer hit i ett omklädningsrum, helt enkelt, och berätta noga för dem om våra regler och vad det är som gäller, bara, innan de kör ut på banan. Det verkar inte som att någon gör det. Jag tror att vi slarvar med det.

Berndt Lindstedt har också gedigen erfarenhet av amerikansk travsport. Ihop med sin kompanjon Håkan Wallner började han importera hästar från USA på 1960-talet. Och i mitten av 70-talet öppnade ”Osten” – tillsammans med sin vän Jan F Johnson – en egen rörelse borta i staterna.

– Tyvärr har vi ju inte fått hit de bästa amerikanska hästarna till Elitloppet på ganska många år nu, konstaterar Lindstedt.

– Jag tror att det skulle vara väldigt nyttigt för både loppet och travsporten, om det skulle gå att få till det igen.

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.