Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Beroende av andra beslut"

Foto: Maria Holmén/TR Bild
Jörgen Forsberg, vd på Solvalla. Foto: Maria Holmén/TR Bild

Elitloppet närmar sig och personalen på Solvalla är i nuläget inställda på att storloppet avgörs den sista söndagen i maj. Men arrangörsbanan är medvetna om att det kan bli snabba omkastningar – och förbereder sig på flera möjliga alternativ.

Publicerad:

Covid-19 kan komma att påverka Elitloppet. Solvallas vd Jörgen Forsberg meddelar att man jobbar efter flera olika möjliga scenarion, men att man för dagen är inställda på att Elitloppet avgörs på Solvalla den sista söndagen i maj.
– Idag, den 16 mars, är jag inställd på att köra Elitloppet. Jag har inget annat att förhålla mig till just nu, men sedan är jag brutalt medveten om att det kan komma att ändras. Då är frågan vilken typ av elitlopp vi ska köra, säger Jörgen Forsberg.

Vilka alternativ finns, enligt dig?
– Vi har tre varianter där det ena är att vi hoppas att det lägger sig och vi kan köra ett härligt och fröjdigt elitlopp som vanligt. Ett annat alternativ är att vi tävlar utan publik som vi gjorde i fredags och som vi kommer att göra på onsdag. Ett tredje alternativ är att restriktionerna hinner släppa lite, men inte fullt ut. Så att vi kan köra en enklare variant av Elitloppet. Det är de tre olika scenarion jag har i huvudet just nu, säger Jörgen Forsberg.

Hur arbetar ni just nu?
– Just nu sitter alla och tittar på olika deadlines. Vi arbetar med många olika beställningar. Det kan vara allt från flygplan, till hotellrum, till staket. Allt sådant praktiskt. Där har vi en tidsaspekt att ta hänsyn till så att alla leverantörer hinner med.

När tror du att ett beslut måste vara taget för att hästar och tränare ska hinna förbereda sig?
– Vi gör den här inventeringen nu och tittar på vilka olika deadlines vi har. Vi har precis sparkat igång det här och jag kan säga ett mer exakt datum när vi har en samlad bild. Jag tror att vi vet vad som gäller ganska bra i slutet av veckan.

Kan det bli aktuellt att skjuta upp Elitloppet till senare i år?
– Det vet vi inte än. Vi har inte haft det mötet med Svensk Travsport än, för att veta om det är möjligt. Där behöver vi titta på vad det finns för olika möjligheter. Just nu är det inte ett alternativ, samtidigt som det kan komma att bli ett alternativ beroende på vad som händer. Samtidigt är storloppskalendern full på sommaren och jag vill inte bara gå in och sno en storloppshelg från någon annan bana.

I Sportbladet uttalade sig statsepidemiologen Anders Tegnell att starten av allsvenskan i fotboll troligtvis måste skjutas upp till juni eller juli för att publik ska tillåtas på läktarna, vad tänker du när du hör det?
– Jag såg samma artikel. Jag hyser stor respekt för honom och det finns all anledning att tro att han har rätt. Det finns ingen anledning att ifrågasätta honom. Men än så länge handlar det om spekulationer. Kommer det ett nytt beslut som påverkar oss då är vi där att vi behöver jobba utifrån de olika alternativ vi pratade om tidigare.

Skulle alternativet att köra Elitloppet med hästar enbart från Sverige kunna vara något?
– Skulle vi hamna i det läget att vi behöver göra en förändring finns alla möjligheter. Där ett skulle vara att köra Elitloppet med endast svenska hästar. Just nu känns kanske de amerikanska hästarna lite långsökta eftersom både människor och hästar behöver kunna lämna USA. Vi vet än så länge inte vad som händer i Europa heller. Det kan bli tal om inrese- och utreseförbud och då står vi där med en inhemsk population. Vi är beroende av andra beslut.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

Andra läser också

    ANNONS