Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Beskedet: Souloy portas från svensk travsport

Fabrice Souloy portas från svensk travsport efter att fyra av hans hästar testats positivt för kobolt i miljonloppen Elitloppet och Oslo Grand Prix.
Nu förbjuds stortränaren starta sina hästar på Vincennes på lördag, uppger Paris-Turf.

Publicerad:

Under fredagen hölls det presskonferens där Svensk Travsport och Det Norske Travselskap meddelade att fyra hästar från stall Fabrice Souloy testat positivt för kobolt, ett grundämne som bland annat återfinns i vitamin B12. Något som först bloggen Ingvarssonopersson.se och sen den norska sajten Trav- og Galopp-Nytt rapporterade på torsdagkvällen.
Första indikationen av positiva prov kom då Lionels provresultat analyserats.
– Att Lionels prov i Oslo Grand Prix var positivt för kobolt var anledningen till att vi gick tillbaka och kollade de övriga hästarna under den dagen också, säger Johan Lindberg och fortsätter.
– Kobolt är ingenting som ingår i de normala testerna, det är en speciallbeställning vi gör. Samtliga prover är testade av SVA i Sverige, säger Johan Lindberg.

"Har en bloddopingseffekt"
Det handlar om Un Mec d'Heripre i Elitloppet och Oslo Grand Prix. I Oslo Grand Prix hade Fabrice Souloy förutom Lionel och Un Mec d'Heripre även Your Highness, vilken även hon testade positivt. Därutöver startade Timone Ek i ett fyra- och femåringslopp och han hade också för höga nivåer av kobolt i kroppen. När det gäller Lionel har både A- och B-prov varit positiva; för Un Mec d'Heripre, Your Highness och Timone Ek är det än så länge bara A-proven som har analyserats.
- Stora mängder av kobolt har en bloddopningseffekt. Detta har visat sig vara prestationshöjande. Trots att det är skadligt i höga halter har det inte hindrat tränare att använda medlet på sina hästar, säger Birgit Ranheim, ledare för utredningen.

Stänger av Souloy
Gränsvärdena är lika för alla europeiska länder. 100 nanogram kobolt/per milliliter i urin samt 25 nanogram kobolt/milliliter plasma i blodet. Un Mec d'Heripres värden i Elitloppet låg på 400 ng/ml i försöket, samt 371 ng/ml i finalen. Un Mec d'Heripres värde i Oslo Grand Prix låg på 521 ng/ml, Your Highness 395 ng/ml, Timone Ek 271 ng/ml. Dessa tre har testats via urinprov, där gränsvärdet låg på 100. Detta att exempelvis jämföra med Nuncios värde, 1,22 ng/ml.
– Jag har rätt i min roll som generalsekreterare att stänga av Fabrice Souloy under utredningen och det har jag också valt att tillämpa. Fabrice Souloy kommer med andra ord inte att kunna anmäla hästar till tävlingar i Sverige, vilket då per automatik även gäller övriga Norden, säger Lindberg och fortsätter.
– Detta beslut kommer också meddelas till UET, för verkställighet inom hela UET.
Gällande övrigt straff ber Johan Lindberg att få återkomma.
– Det här fallet lämnas över till Skandinaviens dopingkomitté. De yrkar sedan på ett straff. I Sverige går det till ansvarsnämnden. Det kan i sin tur överklagas till överdomstol, Johan Lindberg.
Hästarna kommer förlora sina placeringar/prispengar i nämnda lopp.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.