Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Derieux efter segern: "Aldrig gråtit så mycket"

Foto: Micke Gustafsson/TR Bild
Romain Derieux efter elitloppssegern med Dijon. Foto: Micke Gustafsson/TR Bild

Det har gått ett par dagar sedan den överraskande segern i Elitloppet. Romain Derieux svävar fortfarande på moln och funderar om framtiden för sin stjärna Dijon.

Publicerad:

I en intervju med Paris-Turf berättar Romain Derieux om den oförglömliga söndagen på Solvalla.
– Jag svävar fortfarande på moln och kommer att göra det ytterligare några dagar. Jag börjar dock förstå lite mer vad som har hänt med tanke på alla gratulationer och allt som skrivs på sociala medier. Till och med piloten på planet hem till Paris gratulerade och alla applåderade. Det var väldigt speciellt.

Dijon ledde finalen från start till mål. Man hade satt på ett nytt helstängt huvudlag och hästen var enormt snabb i starten.
– Jag valde att satsa allt från början för att försöka få ledningen. Då kunde vi också vinna loppet. I sista kurvan såg jag att Aubrion du Gers tappade lite bakom Propulsion som tröttnade och då gav jag Dijon order om full fart. Rycket var ytterligare en anledning till att vi höll undan till seger, säger Derieux.
– Det var många detaljer som stämde för oss den här dagen som jag kommer att minnas i hela mitt liv. Men väntan på resultatet var fruktansvärt. Det var jobbiga minuter. Förstår att domaren tittade om flera gånger, men jag uppfattade inte att det var passgång. Sedan kom resultatet och då brast allt. Jag har aldrig gråtit så mycket efter en seger någon gång.

"Fantastisk stämning"

– För mig är det större att vinna Elitloppet än Prix d’Amerique. För det första måste man prestera för att bli inbjuden. Sedan är det hundra gånger bättre atmosfär jämfört med Prix d’Amerique. I Sverige räknas trav som en verklig sport. Jag kommer ihåg när vi vann montéeliten med Silverado Lux för två år sedan, då fick jag uppleva den fantastiska stämningen på Solvalla för första gången.  

Det var dock en sak som gjorde Derieux arg och besviken efter finalsegern.
– Det var dåligt av Jos Verbeeck att stå i svensk TV och säga att vi skulle ha varit diskade (för dåligt trav) och att han borde ha vunnit i stället med Aubrion du Gers. Alla vet reglerna i Sverige och domaren dömde därefter. Dålig stil av Verbeeck och avsaknad av fair play. Han borde ha uppskattat oss som vinnare, säger han till Paris-Turf.

Romain Derieux vill gärna se hur Dijon tagit två tuffa heat på Solvalla innan han bestämmer om framtiden för sin stjärna.
– Men Kymi Grand Prix i Finland den 15 juni ligger bra till i planeringen. Helgen efter är det Prix René Balliere hemma på Vincennes.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS