Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Dijon vann Elitloppet – efter dramatisk granskning

Elitloppsfinalen bjöd på stor dramatik – före, under och efter loppet. Readly Express ströks och Propulsion hade inte sin bästa dag. I stället gick segern till Dijon och Romain Derieux.

Publicerad:
Foto: Malin Albinsson/TR Bild
Foto: Malin Albinsson/TR Bild

Elitloppsfinalen fick en tråkig inramning när en uppenbart halt Readly Express ströks kort före start. Björn Goop körde ut med sjuåringen som tog emot rungande applåder från Solvallapubliken i det som var hans sista framträdande på banan.

Väl i loppet försökte Aubrion du Gers hålla upp ledningen från sitt innerspår men Dijon (e. Ganymede) öppnade än kvickare från spår fem och dök till spets. Next Direction täppte till i dödens och favoriten Aubrion du Gers var därmed fast i rygg ledaren. Den saken ändrade Jos Verbeeck på rakan. Örjan Kihlström rundade fram från till dödens med Propulsion och i samma skede tryckte sig Verbeeck ut med Aubrion du Gers som helt plötsligt satt i andra par utvändigt. Det gjorde samtidigt att Makethemark fick rygg på ledaren.

Dijon och Romain Derieux öppnade första 500 meterna på 1.08,1 och varvet passerades på 1.09,9. Positionerna var oförändrade in mot upploppet när Verbeeck satte in attacken mot Aubrion du Gers som tog sig förbi Propulsion och närmade sig Dijon steg för steg. Dijon sträckte dock på sig snyggt och höll undan med en halv längd, om än i misstänkt passgång vilket fick måldomarna att avvakta med resultatet.

Efter en stund ropades Dijon ut som segrare och tiden skrevs till 1.10,3a/1609 meter.
– Jag kan inte sätta ord på det. Det här är den största dagen i mitt liv, sade Derieux, som också tränar årets vinnare av Elitloppet, till Kanal 75.

Aubrion du Gers fick behålla andraplatsen på samma tid som vinnaren och Makethemark slutade trea 1.10,5. Propulsion fullföljde godkänt som fyra på 1.10,7 före gott gåendes Milliondollarrhyme på 1.10,8a. Next Direction fick den sista slanten som sexa på 1.11,1 medan Looking Superb galopperade bort sig i sista sväng och blev diskad.

Texten uppdateras.

ANNONS

Ämnen i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.