Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Eftersnack till elitloppsfinalen

Foto: TR BILD
Foto: TR BILD

En vinnare – och sju mer eller mindre nöjda förlorare. Så här gick snacket efter årets upplaga av Elitloppet.

Publicerad:

Segraren Don Fanucci Zet följdes närmast av Vivid Wise As.

– Hästen var väldigt duktig, men just nu är jag mycket besviken, säger Alessandro Gocciadoro till Travronden.

– Man vill aldrig sluta tvåa i sådana här lopp. Frågar någon mig i morgon däremot kommer nog stoltheten komma.

“Fränt med final”

Gareth Boko spurtade vasst till en tredjeplats med Mats Djuse i sulkyn.

– Det var fränt att få köra en elitloppsfinal och loppet blev väl ungefär som jag hade tänkt mig, sa Mats Djuse om sin elitloppsdebut.

I försöket smög han med på innerspår med Gareth Boko efter att ha startat från bricka fem. Efter en stark avslutning kunde ekipaget knipa tredjeplatsen och därmed var finalen säkrad. I finalen blev det spår sex och taktiken var given.

– Ja, jag förstod att det vart bäst att vi fick ett lopp på innerspår.

Han styrde Gareth Boko sist invändigt och kom ut i andraspår på sista långsidan. Han avslutade starkt till tredjeplatsen.

– Det är klart att jag hade hoppats på bättre tempo första 500 meterna. Jag kände in på upploppet att jag hade mycket att köra med. Men det går ju så oerhört snabbt därframme så det är svårt att ta något bakifrån. Han sprang allt vad han kunde och vi får vara nöjda, sa Mats Djuse.

“Tog många längder på upploppet”

Vidare som trea i försöket och femma i finalen. Det var facit för Björn Goop och Moni Viking i årets upplaga av Elitloppet.

Hingsten tog sig vidare till final efter en resa i rygg på ledaren och försöksvinnaren Vivid Wise As.

– Det gick väldigt sakta i försöket och han blev tagen på speeduppgörelse och det var lite samma sak i finalen, säger Björn Goop.

I finalen kördes hästen mestadels i tredje utvändigt.

– Avslutningen gick fort, men min häst kom inte upp i fart förrän ungefär 150 meter från mål. Då accelererade han kraftigt och han tog många längder över upploppet. Loppet blev kört som jag trodde på förhand. Jag trodde vi skulle hamna i andra eller tredje ytter.

• Hur ser du på fortsättningen för Moni Viking?

– Väldigt positivt. Jag tänker väldigt positivt kring fortsättningen. Jag är väldigt nöjd med vad han presterat. Han avslutade bra idag och verkar ha tagit loppet precis som han ska också.

“Satt i benen”

Ulf Ohlsson ville ha en rygg med Ecurie D. Så blev inte fallet.

– Han fick gå utvändigt ledaren igen och även om det är tufft att gå där så tror jag att det första heatet satt i benen. Jag tror att det satte ner honom lite. Eller det är jag nästan övertygad om. Det är en otrolig häst och han gjorde ett fantastiskt första heat, sade Ulf Ohlsson om Ecurie D.

För titelförsvararen Cokstile blev det en sjundeplats den här gången.

– Tyvärr strulade det redan i försöket när vi inte kom till ledningen och då blev spåret som det blev. I finalen gick ingenting vår väg heller. Det vi får ta med oss är att hästen är i god form och såg fin ut, säger hästens tränare Mattia Orlando.

“Ett felbeslut”

Åttan Aetos Kronos kunde inte följa med i startrusningen. I stället blev han kvar ute på spåren.

– Jag trodde att Cokstile skulle ta innerspåret, men då han var kvar i andra så satt jag i tredje och valde att avancera framåt. Det var ju en pigg Equire D. I dödens så det var lönlöst att ta sig framåt. Då jag backade så var liksom loppet över för vår del. Med facit i hand skulle jag väl ha satt mig sist invändigt, säger Magnus Djuse.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.