Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Elitloppet till Ringostarr Treb: "Jag är stolt"

Efter elitloppshelgen förra året fick Jerry Riordan in den då dopingavstängde Ringostarr Treb i träning. Redan efter första jobbet ringde han ägarna och gav lugnande besked.
– Jag sade åt dem att det här verkligen inte var någon häst som behövde fenylbutazon. Tvärt om verkade han bra och trevlig på alla sätt.

Publicerad:

På stallbacken efter söndagens elitloppsseger ville alla ha en liten del av Jerry Riordan. Den tidigare Italien-stationerade amerikanen fick ställa upp för det ena tv-teamet efter det andra samt givetvis journalister, vänner och selfiejägare. Men Jerry är inte bara en duktig travtränare, det här med massmedia har han högsta betyg i. Han har nu också funnit harmonin i Halmstad och vinsten i Elitloppet med italienaren Ringostarr Treb var liksom pricken över i:et.

– Visst kändes det stort att vinna VM med Twister Bi och jag har även andra fina titlar. Men att få lyckas fullt ut här på Solvalla i detta lopp framför en publik som analyserar och följer varje steg känns ännu större. Jag visste att min häst hade möjlighet att vinna finalen om Propulsion och Bold Eagle gav honom lite utrymme och nu blev det precis så.

"Trodde vi hade fått offra för mycket"

Wim Paal vann sitt försöksheat från ledningen och slog Propulsion där. Ändå var tysken orolig inför finalen.

– Min feeling var att vi hade fått offra lite för mycket i försöket och att det skulle kosta mot Propulsion i finalen. Men jag hade som tur va fel.

Johan Untersteiner var väldigt snabb ut med Pastore Bob i försöket och släppte sedan till Ringostarr Treb. Den Kari Lähdekorpi-ägde femåringen utrustades sedan med blinkers till finalen - och blev då ännu startsnabbare.

– Jag hade full koll på hur vass ut Johans häst skulle vara och det gick alldeles för snabbt för att det som i försöket skulle vara aktuellt att köra fram och överta. Johans häst blev het och det passade oss perfekt att kunna sitta på innerspår där bakom samtidigt som inte Propulsion hade plockat in något. I sista kurvan tog jag upp lite och kollade var Örjan befann sig och när jag väl visste det var det bara att gasa allt som fanns. Jag förstod att det skulle bli svårt att plocka alla längderna som krävdes på oss på blott 300 meter och fick rätt, sade Wim Paal.

Lionel emellan

Jerry inflikade här en intressant detalj.

– Det faktum att Lionel var i spåret mellan Ringostarr Treb och Propulsion kan ha varit precis vad som krävdes för att Örjan inte skulle hinna fram. 

• Hur stor var då den här segern för Wim Paal?
– Det här var mitt åttonde Elitlopp, men första gången som jag kände att det fanns en segerchans. Jag har drömt om att få vinna Elitloppet en gång i livet och nu är jag där. Till mina kompisar brukar jag säga att både jag och Ringostarr Treb är som fina viner, vi blir bara bättre och bättre med åren!

Ringostarr Treb segrade på 1.09,0a/1609 meter, precis samma notering som Timoko förra året. Wim Paal poängterade att hästen under senaste året utvecklats successivt.

– Jag vill inte ta ifrån Holger Ehlert något, som hade honom i träning före, och även jag själv managerade hästen en kort period. Men han har hittat ytterligare en växel hos Jerry. Jag förstod hur bra han var redan i första starten för Jerry I Halmstad, då vi vann trots galopp. Men sedan har Ringostarr Treb blivit ännu bättre allt eftersom.

"Han är så extremt klok"

Jerry Riordans allra första stora elitloppsminne härrör sig ända från 1988, då en viss Mack Lobell vann för John Campbell efter en hel del problem.

– Jag jobbade hos tränaren Chuck Sylvester då, men fick stanna hemma i USA och ta hand om de andra hästarna. När inte Mack Lobell ville gå framåt alls i träningen inför loppet så gav faktiskt Sylvester i princip upp och tyckte att Campbell kunde stanna hemma. Han skulle ändå tvingas stryka. Men Campbell trodde att det skulle gå vägen och flög över. Vi pratade lite om det där John och jag under den här helgen, berättade Jerry, som dessutom bland annat haft stjärnstoet Lisa America och numera även världsmästaren Twister Bi.

– Fantastiska hästar alla tre. Det som utmärker Ringostarr Treb är att han är så extremt klok. Jag kan ge ett exempel från i morse, då han plötsligt drack två hinkar vatten istället för en. Han verkade förstå att det skulle krävas för att ta hem försök och final i Elitloppet.

Ringostarr Treb ägs av duon Marco Scarton och Gianni Pilo. Om de var glada efter den här segern är verkligen en underdrift. 

– Den här segern vill jag tillägna min mor som tyvärr dog för fem år sedan. Min sons födelse är det största jag varit med om, men det här är det känslomässigt bästa jag varit med om inom travet, sade Marco och fortsatte:

– Ringostarr Treb är åtta år gammal nu, men vi hoppas att han kan fortsätta på toppen ytterligare ett tag. Det skulle vara roligt att komma tillbaka till Solvalla nästa år och försvara titeln.

Ingen plan klar

• Frågan är vilken nästa uppgift blir för den färske Elitloppsvinnaren?
– Just nu vet jag inte. Det gäller att göra en plan som blir passande både för Ringostarr Treb och Twister Bi. Det finns en hel del att välja på, svarade Jerry.

• Förra året blev Sundsvall Open Trot-segern den största pengamässigt för Ringostarr Treb med en miljon kronor. Ska han exempelvis dit igen?
– Vi gillar stora lopp med mycket publik, så det är är inte omöjligt. Men just nu vet jag som sagt inget säkert om matchningsplanerna.

Fakta är i alla fall att hästen sedan han kom till Jerry Riordan ordnat fem segrar på 14 starter och tjänat nästan sju miljoner kronor. Siffror som även imponerar på en annan tidigare Italienstationerad tränare – Jori Turja.

– Ringostarr Treb har verkligen utvecklats sedan han kom till Jerry. Det är ett bra arbete han gjort där. Hästen var riktigt bra i dag, men samtidigt kändes det som lite pyspunka när Bold Eagle kom bort. Men så kan det vara i trav ibland.

Förra året dopingavstängd direkt efter Elitloppshelgen, detta efter ett positivt dopingprov från ett lopp i Padova i 12 mars. Nu Elitloppsvinnare istället. Ringostarr Treb är verkligen rubrikernas häst - och dessa kan nu skrivas betydligt trevligare.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS