Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Finlands nummer 1 är tillbaka i Sverige

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Santtu Raitala tog sin första elitloppshelgsseger med Mr Golden Quick för fem år sedan. Hans bästa minne av Solvalla är dock från andra sidan staketet: "Det var när Bold Eagle vann sitt försök 2017." Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD

Först blev han klar för Elitkampen. Sedan fick Santtu Raitala en styrning i självaste Elitloppet. Mycket tack vare en skotertur i Rovaniemi.
– Den här helgen är travets svar på OS, säger han.

Publicerad:

Santtu Raitala är den starkast lysande stjärnan på den finska kuskhimlen. 31 år ung har han redan vunnit både Kungstravet och Finlandia-Ajo. Han har blivit champion de fyra senaste åren och i fjol körde han in över 2,3 miljoner euro, mer än någon annan lyckats med tidigare i Finland. Hans 402 segrar var dessutom bara 15 från Jorma Kontios finska rekord.

– Det har gått väldigt bra. Jag får tacka hästarna och alla duktiga människor som gett mig så fina chanser, säger Raitala blygsamt.

– Jag har väl blivit lite bättre på många olika saker under de här åren. Ska jag nämna något särskilt är det att jag har lärt mig mer om hästens helhet, fortsätter han på betydligt bättre svenska än han själv anser sig prata.

Kör i både Elitkampen och Elitloppet

Raitala förklarar att han sällan får anledning att öva på sitt andraspråk. Innan elitloppshelgen hade han bara kört 13 lopp på svensk mark sedan 2020. Nu har det blivit fem till och i dag väntar ytterligare fyra lopp, däribland Elitkampen med Evartti och Elitloppet med Mister Hercules.

Finländaren är ordinarie kusk till Evartti men den andra styrningen kom mer oväntat, säger Raitala.

– Det känns jättefint att få chansen. Det hade jag inte räknat med. Jag tänkte att min möjlighet att få köra i Elitloppet var om jag hade vunnit Finlandia-Ajo med Global Withdrawl.

Mister Hercules tränas av Daniel Redén som Raitala träffade i samband med en kuskmatch i Rovaniemi tidigare i år.

– Vi var ute på en lång skotertur då och sedan pratade vi igen på Vermo. Det var kul att lära känna Daniel och jag är väldigt tacksam över att han ger mig chansen. Det finns så många bra kuskar som kört åt honom tidigare, säger Raitala och fortsätter:

– Det ska bli väldigt spännande att köra under elitloppshelgen igen. Det är travets svar på OS när bästa tränarna, kuskarna och hästarna från olika länder möter varandra.

Vad har du för förväntningar på Elitkampen?

– Stora. Elitkampen är Anttis (Ojanperä, hästens tränare, reds. anm.) stora dröm och han har matchat länge för det här. Tidigare år har Evartti varit som bäst på somrarna när det är varmt. Nu har han börjat säsongen bättre än någonsin.

Vad gör Evartti så bra?

– Han har ett fint och lätt trav, men det bästa med honom är huvudet. Han gör allt rätt, stressar aldrig upp sig och gör alltid sitt bästa.

Vem ser du som hans svåraste motståndare?

– De svenska och norska kallbloden är bra, men jag måste säga Parvelan Retu. Det är en superhäst precis som Evartti. Det ska bli kul att möta honom igen och jag hoppas att vi får se många finska flaggor i publiken

FAKTA

Jorma Kontio om Raitala

”Jag har följt Santtus karriär från början och han är helt klart en mycket bra kusk. Han är lugn, sansad och gör få misstag i loppen. Jag vill också minnas att det är flera år sedan han fick någon bestraffning i ett lopp.”

”Precis som i Sverige är det ett generationsskifte i Finland just nu. Det finns många unga talangfulla finska kuskar och Santtu är nummer ett i mina ögon.”

Hur är det att köra i Sverige jämfört med Finland?

– Alltid intressant. En skillnad mot Finland är att loppen går i jämnare tempo. Där går det mer upp och ned. En annan skillnad mellan Sverige och Finland är det är svårare att veta vad som ska hända i de finska loppen. De svenska körs ofta ungefär som du har tänkt dig om du har bra koll på hästarna och kuskarna.

Vilken svensk kusk är svårast att möta?

– Örjan Kihlström. Du vet aldrig vad han har kvar i tömmarna. Hur mycket du än tittar kan du inte läsa av honom helt.

När gör du som Jorma Kontio och Mika Forss och flyttar hit?

– Haha, jag vet inte. Jag har jättefina människor runt mig i Finland och trivs väldigt bra. Sedan vet man aldrig vad som händer i framtiden. Det skulle vara intressant att möta andra konkurrenter och uppleva en annan kultur.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.