Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Kändispanelen: Vem vinner Elitloppet?

Foto: TR BILD
Foto: TR BILD

Elitloppet 2020 ser ovisst ut på förhand. Något som bekräftas när ett gäng profiler i och utanför travsporten får säga sin vinnare. Av 16 hästar i startfältet nämns elva som slutsegrare.

Publicerad:

Elian Web. Spårlottningen blev avgörande. Vinner sitt försök, och får därmed också kanonspår i finalen.”

Svante Stockselius, storhästägare (bland andra Power) och före detta chef för Eurovision Song Contest.

“Svårtippat i år, men… jag hoppas verkligen på Propulsion. En av de hårdaste hästarna som har funnits på länge. Men självklart kommer han att få det tufft från sitt svåra utgångsläge. Cokstile får bli mitt skrällbud, där bakom.”

Maria Akraka, före detta friidrottsstjärna, numera hästägare samt affärsutvecklare på ATG.

Vivid Wise As är min vinnare av årets Elitlopp. Jag tror att Björn lyckats ställa iordning honom nu efter att det inte riktigt gick som tänkt i genrepet. Hästen är både stark och snabb och tittar man på kuskarna – hur många av dem är det som har vunnit ett Elitlopp?"

"Björns erfarenhet kommer vara en viktig detalj när det är så jämnt mellan hästarna som i år. Jag tror inte att det blir spets från innerspåret i försöket, men att han på något sätt kommer loss och är tvåa-trea där för att sedan visa sig starkast i finalen.”

Tommy Söderberg, före detta förbundskapten för fotbollslandslaget.

Earl Simon anser jag vara mest spännande. Han gjorde ett enormt lopp i Caen där han slog delar av världseliten och framförallt visade han form.”

“Skulle det krävas tror jag att Earl Simon kan segra från dödens, men jag får Coktail Jet-vibbar runt ekipaget även om de franska kuskarna ibland kan köra bort sig.”

Alexander Bard, uppfödare, filosof.

"Jag tycker att årets upplaga är svår, det var fina hästar rakt igenom och loppet ser väldigt roligt ut. Till slut fastnade jag i alla fall för Elian Web som var väldigt bra i finalen av Paralympiatravet och det vore så roligt för hela kretsen runt hästen om det skulle bli seger. 

“Jag var även imponerad av Racing Mange i lördags, när han tänjde det där lilla extra på steget för att ta sig till ledning. Just det samspelet mellan häst och kusk gillar jag.”

Helen A Johansson, kusklegendar och Prix d’Amérique-vinnare.  

Attraversiamo – med Erik! Mycket därför att nästan alla de mest betrodda har fått ganska dåliga spår i försöken. Det kan betyda att de får det i finalen också. Vilket öppnar upp för Erik och Attraversiamo.”

Sven Melander, komiker.

Elian Web. Obesegrad i spets, och underskattad i förhandstipsen.”

Pär Johansson, Mr Glada Hudikteatern.

“När jag svarar här, så är det måndag, tänk på det… känns som att det är så jämnt i år att man kan ändra sig varje dag, hela veckan! Men just nu – Milliondollarryhme. Jag bor ju i Sigtuna och är mycket på Erikssund här ute, så jag tycker att det vore väldigt kul om han skulle vinna.”

“Fredde B har sagt i två års tid att den hästen ska vara som bäst i ordning precis nu, till just det här Elitloppet. Om de drar i alla trådar, med bike och skor och urryckare och allting, så blir han farlig.”

Tomas Brolin, VM-bronshjälte i fotboll 1994.

“Den enda deltagare som jag känner till är Propulsion. För han är väl med i år igen? Så då måste jag helt enkelt säga honom!”

Tommy Söderström, före detta ishockeymålvakt med VM-guld och tunga NHL-meriter.

“Det är sjukt svårt tycker jag, men Missle Hill tycker jag sett riktigt fin ut i år. Han såg fin ut även förra året, men i år tycker jag att han utvecklats än mer. Jag frågade även Daniel Redén tidigare under året och han satte väldigt höga betyg på Missle Hill då. Sedan vet jag väl inte riktigt hur det ska gå till med tanke på att det var ett par startsnabba invändigt, men vi får lita på att Johan Untersteiner löser det.”

Jennifer Tillman, kusk och tv-expert.

“Oh, knepigt… jag följer inte med riktigt lika noga i travet längre. Men Propulsion, är det femte gången gillt nu? Han är verkligen värd en seger. Och Örjan är ju Sveriges bäste kusk så… trots spår åtta – det får bli ”Proppen” med Örjan!”

Leif Boork, före detta förbundskapten i ishockey.

Tae Kwon Deo. Såg riktigt härlig ut senast, när han vann plättlätt, åkandes, på 1.09,8, i årets andra start. Bra läge i försöket nu, blir nog initialt dödens, men sedan kommer Örjan tidigt och då får Tae Kwon Deo en perfekt resa i andra ut. Bevisade redan i Sprintermästaren ifjol att han trivs med två heat samma dag, och har blivit ännu bättre nu. Det blir Kolgjinis år!”

Peter Henriksson, sportprogramledare och segerintervjuare på Solvalla.

Chief Orlando är min vinnare. Jag kan inte låta bli att tänka på när han ”käkade upp” Cyber Lane från dödens med tredjespår i första kurvan förra året i Sweden Cup. Segertiden – 1.09,8.”

“Uppvisningen näst senast på Solvalla går inte av för hackor heller. Han visade dessutom förra året att han klarar två heat.”

Charles Berglund, före detta ishockeyspelare i Tre Kronor och Djurgården.

Tae Kwon Deo. Han har imponerat mest på mig under våren. Har även bevisat att han klarar två lopp samma dag. Plus att han har potential att vinna utan att nå spets, vilket är mycket roligare. Han har de snabbaste sista 300 meterna i benen. Det är nog få som tror på Tae Kwon Deo lika mycket som jag (”ja, jo, Kolgjinis kanske…”) – vilket kommer att ge ett hyfsat odds också.”

Hans Lord Skarplöth, vd för ATG.

“Min vinnare är Tae Kwon Deo. Han har ett bra spår, klarar två heat och har dessutom visat form. Det skulle vara jäkligt läcker att se Adrian skicka körspöet över mållinjen!”

Hasse Backe, travhästägare och före detta fotbollstränare.

“Nästan som att slumpmässigt rycka nån ur en kortlek bara, med typ tio stycken som är jämna. Men med kniven mot strupen, så säger jag… Tae Kwon Deo. Med hänsyn till spårlottning, utveckling och bevisad förmåga att klara två heat på en dag. Han såg för jäkla mullig ut på Örebro! Fast med lite annorlunda utfall av startspåren, så hade jag lika gärna kunnat tro på till exempel Earl Simon istället.”

Bosse Rydgren, legendarisk elitloppsreferent (25 år i rad) på Solvalla.

"Tae Kwon Deo… efter en tuff match mot Cokstile – som han dock först åker dit emot, i försöket. Men Tae Kwon Deo är klart gynnad av att gå två heat samma dag och kommer att presenteras värre än någonsin på söndag. Go, Kolgjini!"

Hans G Lindskog, vinnarambassadör för ATG.

“Jag tror Cokstile vinner Elitloppet. Han imponerade stort på mig när han krossade både Cyber Lane och Billie de Montfort, trots spår 10.Han går från alla lägen och är stenhård!”

Magnus Nygren, ishockeyspelare med meriter från Tre Kronor, tidigare i Färjestad, nu i Davos.

"Tae Kwon Deo. Jag vill verkligen se inzoomningen i direktsändning på ”Ludde”, när de vinner finalen med huvud och hals. Fast eftersom jag är en usel tippare, så betyder väl det att Tae Kwon Deo galopperar i sitt försök…

Benny Haag, dramatiker.

"Jag pendlar mellan två! Tae Kwon Deo vann Sprintermästaren ifjol och har därmed visat att han pallar två heat samma dag. Dessutom underbart namn – man verkligen hör hur han kommer längst ut i banan och sveper förbi samtliga. Samtidigt är jag svag för skrällar – och då ligger Racing Mange bra till. Stenhård, startsnabb och jämn. Jag hoppas på en repris från 2011 när Joakim Lövgren vann med Brioni. Racing Mange kan ta det, korsdrag i kuponghögen!

Axel Pileby, sportankare och programledare på TV4.

“Jag tippar att Propulsion vinner Elitloppet. Han är den klart bästa hästen. Vivid Wise As är lika klart den näst bästa hästen, och har dessutom bra läge. Men jag hoppas förstås på Disco Volante, som jag äger själv! Om han går lika bra som han gjorde förra gången Jepson körde och dessutom kan komma till ledningen nu så kan han vara topp-tre.”

Anders Ström, storhästägare och uppfödare samt grundare och ägare till Kindred (Unibet) och Kambi.

“Totalt omöjlig fråga, förstås. Jag kastade just tärningen och drog samtidigt en lott ur en stor hatt, och valet föll på…Sorbet! Hörde en expert som sa att Sorbet är vass på speed. Låter ju skitbra. Men min enkla fråga rakt ut i luften, är i och för sig; Hur många är inte vassa på speed…?”

Claes Åkeson, programledare och ankare i rutan hos ATG Sport.

“Det är ett extremt öppet Elitlopp i år. Kanske det mest öppna som jag upplevt. Tycker att Anders Malmrot gjort ett bra jobb utifrån förutsättningarna.”

Jag velar mellan Cokstile och Milliondollarrhyme men har till slut fastnat för den sistnämnde. Jag tycker mig se att han utvecklats till i år, lagt på sig muskler och blivit än mer mentalt stark. Han har en speed som få och tål dessutom fart. Jag tror också att effekten kommer bli enorm när Fredrik B Larsson rycker skorna och hänger på en jänkarvagn. Hans spurt kommer bita extremt på upploppet."

Johan Edlund, sport- och travkommentator.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS