Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Kuskens ord efter diskningen: ”Tycker det var hårt”

Foto: TR BILD
Foto: TR BILD

Franck Ouvrie valde att sitta kvar i andra utvändigt med favoriten Earl Simon. Trots att ekipaget var trea i mål var böter det enda Franck Ouvrie fick med sig från finalen.

Publicerad:
TV:
Svensk Travsports riksdomare Dick Sjöberg om bestraffningarna efter Elitloppet


Joakim Lövgren valde att lämna ledarryggen inför slutrundan och samtidigt bjuda rygg till favoritspelade Earl Simon och Franck Ouvrie i andraspår. Jarmo Niskanens häst hade i sin tur Cokstile i rygg. När den sistnämnde vreds ut i tredjespår på sista bortre långsidan valda Franck Ouvrie att sitta kvar i andraspår. När upploppet kom hade han kommit ut jämsides med Cokstile och Christoffer Eriksson och var centimeter ifrån på att snuva den duon på andraplatsen.  När resultatet kom stod det klart att Earl Simon diskvalificerats från loppet samtidigt som kusken bötfällts med 30 000 kronor för trängning.


– Jag är besviken. Det var en hård diskning. Vi var ändå trea i mål och vi ändrade inte på ordningsföljden, säger Franck Ouvrie.  


– Den andra hästen (Cokstile) var på väg att tröttna och jag försökte komma ut då. Sedan kom han tillbaka. Jag förstår att reglerna är så här, men v körde inte över benen på hästen. 

Samtidigt medger kusken att seger aldrig var aktuellt.  

– Hade jag gått ut före Cokstile hade hästen kanske varit fyra i mål. Vi hade inte vunnit loppet i alla fall. Sånt är livet och det är jättetråkigt. Jag är ledsen för hästens, ägarnas och tränarens skull. Det var hårt.  
– Hästen saknade det där sista trycket i finalen. Det märktes att han bara hade ett lopp i kroppen inför det här.  Han hade inte den absoluta toppformen.

Svensk Travsports riksdomare Dick Sjöberg kommenterar beslutet:

– Vi gör den bedömingen av om han sitter kvar i andraspår, om han kan få den placeringen i mål, och det tycker vi att han inte kan få. Det är tidigare än upploppet så vi kan inte göra någon omflyttning utan då är det diskning som gäller och det var det vi enades om, säger Sjöberg.

– Vi tittade på det flera gånger, givetvis, men han har ju häst utanför sig och han ska inte komma ut i det spåret helt enkelt. Han trycker sig ut, successivt.

TV:
Se hela finalen av Elitloppet 2020 igen

Fick drivningsböter

Franck Ouvrie fick ytterligare 30 000 kronor i böter för felaktigt bruk av körspö. 

– Vi driver lite annorlunda i Frankrike, lite yvigare med armarna än vad man gör här i Sverige och sedan är det klart att man kanske blir lite ivrig i ett storlopp. Men jag var inte så hård mot hästen. Jag har förståelse för att det inte ser så bra ut. Det blev dyra böter och det får jag acceptera. 

Dick Sjöberg, riksdomare:

– Han gick klart över gränsen och dömdes för drivning. Hästen kontrollerades efteråt men det var ingen fara med hästen.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.