Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Myron: "Mycket tankar som snurrar just nu"

Foto: MICKE GUSTAFSSON
Markus Myron berättar om sitt fortsatte arbete under den här veckan och bland annat varför Åke Svanstedts Resolve hamnade i samma heat som Bold Eagle. Foto: MICKE GUSTAFSSON

Säkerheten kring superstjärnorna, tankarna kring de inbjudna hästarna och hur uppdelningen av respektive heat går till. Solvallas sportchef Markus Myron utvecklar Solvallas arbete kring Elitloppet.

Publicerad:

På söndag är det dags. 2017 års upplaga av Elitloppet avgörs på Solvalla och banans sportchef Markus Myron arbetar fortsatt för högtryck. Många har, av förståeliga skäl, hyllat startfältet som Solvalla fått ihop detta år.
– Man har någon form av dröm och vision när arbetet om hästarna till Elitloppet kommer igång. Det finns en handfull önskehästar och normalt sett faller inte alla bitar på plats, men det tycker jag att så gott som alla gjorde i år. Det känns fantastiskt att kunna presentera det här startfältet, säger han.

Jag gissar att du sov ganska gott när allt var klart i söndags?
– Nja, ska jag vara helt ärlig är det fortfarande otroligt mycket tankar som snurrar i huvudet just nu. Jag hoppas kunna sova ut ordentligt när den här helgen är över, men just nu är det så att jag då och då vaknar till av saker som behöver ordnas inför helgen.

2017 har resulterat i fem starter, fem segrar och över nio miljoner kronor in på kontot. Den franske superstjärnan Bold Eagle har varit omutlig hittills under året och nu gör han resan till Sverige för att erövra titeln i Elitloppet. Kretsen kring hästen bekräftade tidigt att Elitloppet var ett av de större målen för året och på fredag landar han på svensk mark där han kommer att tas emot av Solvalla.
– Vi kommer att ta emot Bold Eagle precis som alla andra hästar som kommer med planet. I övrigt vill jag inte kommentera något kring hästarna på grund av säkerhetsskäl, säger Solvallas sportchef Markus Myron.

Har kretsen kring hästen kommit med några speciella krav?
– Nej, det har det verkligen inte varit. Snarare tvärtom. Jag har upplevt kretsen kring Bold Eagle som några av de allra mest ödmjuka och kravlösa deltagarna. De har varit fantastiska att ha att göra med.

Många har åsikter om hur hästarna delas in i respektive heat. 2017 var knappast något undantag. Markus Myron utvecklar hur arbetet kring heatindelningen går till.
– Det finns ett par saker som vi tar hänsyn till. Det allra första vi, jag och mina inofficiella rådgivare, gör är att ranka hästarna från 1 till 16. Där måste jag säga att vi rankade oerhört lika. Mellan plats 1–7 var vi alla nästan helt överens och det var vi också mellan plats 13–16. På platserna 8–12 skiljde det sig lite, men det är helt naturligt. Slår man upp tio tipstidningar för ett och samma travlopp så ser man att det kan vara en hel del skillnader.

Vad är nästa steg?
– Hade det bara varit att ranka hästarna hade det varit enkelt, men sedan kommer vi till det här att några hästar har samma tränare och att några ska ha samma kusk och då hamnar hästarna i olika heat. Sedan har vi också det nationella perspektivet, det är inte roligt att ha åtta svenska hästar i samma heat och åtta internationella i det andra. Efter att ha gjort alla de här sakerna gäller det att få en uppdelning som är så pass jämn som möjlig och det tycker jag också att vi har fått. I det stora hela tycker jag att det blev bra och när spåren blev klara känner jag att heaten blev ännu mer jämna.

Det höjdes en del röster om att Resolve borde ha varit i det andra heatet?
– Vi hade det uppe för diskussion att flytta över Resolve, men då upplevde vi att det vägde över mycket mer åt andra hållet i jämförelse med hur det ser ut nu.

Till sist, vad består ditt arbete av nu under resten av veckan?
– Nu gäller det för mig att vara snabb på de puckar som behöver lösas. Att svara de personer som hör av sig om det ena och det andra. Vi har dessutom trav  , onsdag, och det är också en tävlingsdag vi behöver arrangera på bästa sätt. Det finns ingenting långsiktigt i det jag gör de här dagarna utan det gäller bara att få allting att fungera. Det ska dock sägas att för mig har det absolut mest intensiva arbetet varit och det har varit att få ihop startfältet. Vi har en fantastisk organisation med personer som tar väldigt mycket ansvar och det är jag oerhört tacksamt för.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS