Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Örjan Kihlström fyra i Elitloppet med Francesco Zet

Foto: MATTIAS HOLMGREN/TR BILD
Daniel Redén och Örjan Kihlström lämnade Solvalla med en fjärdeplats i Elitloppet med Francesco Zet. Foto: MATTIAS HOLMGREN/TR BILD

BROMMA. Francesco Zet och Örjan Kihlström hittade tidigt till ledningen i finalen av Elitloppet. Där och då trodde nog många att segern skulle bli deras men Horsy Dream ville annat. Den franske hästen sköljde över konkurrenterna och vann överlägset.

Publicerad:

Örjan Kihlström hade chansen på ytterligare en titel i Elitloppet. Med Daniel Redéns Francesco Zet blåste han tidigt till tät.

– Vi hade hoppats på den utvecklingen, det var därför vi tog spår sex i stället för fem. Så långt var allt bra och hästen kändes fantastiskt fin. Han var lite väl gåvillig när vi nådde ledningen efter den öppningen. Annars kändes han fin. När sedan Horsy Dream kom på bortre långsidan var det som ett jetplan kom, säger Örjan Kihlström.

Hur gick dina tankar när Horsy Dream avancerade?

– Då var chansen att vinna borta och sedan blev Francesco Zet lite trött på det för första gången i sitt liv till slut.

Många trodde nog att loppet var över när ni nådde tät, hur länge hade du hoppet uppe?

– Jag hade gott hopp fram till att jag såg att Horsy Dream kom i den farten, då började det kännas tufft.

“Jag är inte jättebesviken”

Kretsen kring Francesco Zet hade chansen att välja spår fem i spårlottningen när det var deras tur. Valet föll dock på spår sex, Örjan Kihlström förklarar varför.

– Hade vi tagit fem tappar man gärna lite fart när det kommer en snabb häst utifrån. Hästarna tappar gärna lite fart när någon kommer framför och det var det vi ville slippa. Plus att vi trodde att de invändiga om nummer fem skulle tappa lite fart också, det var därför vi valde som vi gjorde.

Är du besviken över resultatet?

– Det är klart att man alltid har förhoppningar. Men det var första gången han mötte världseliten och de franska fantomerna. Vi har svårt att slå dem för dagen helt enkelt, det är bara att hoppas på att Francesco med lite fler lopp mot eliten kan ta ytterligare kliv. Sedan kan det vara så att han inte hade sin bästa dag i dag också, det får framtiden utvisa. Jag är inte så jättebesviken. Vi valde att prova.

“Lite pigg under vägen”

Örjan Kihlström nämnde efter försöket att travet för Francesco Zet inte flöt på felfritt till slut, i finalen var den biten bättre.

– Ja, det var det. Det flöt på bra i finalen. Allting fungerade bra förutom att han blev lite pigg under vägen.

Örjan Kihlström han summera elitloppshelgen med fyra segrar, bland annat vann han Sweden Cup med Missle Hill och Treåringseliten med Fellow Wise As.

– Det har varit en bra helg för mig, det är klart att man hade hoppats på lite mer i Elitloppet men annars har det varit bra. Då får jag vara jättenöjd.

Vad säger du om vinnaren Horsy Dream?

– Hästen var helt fantastisk och den farten han kom med på sista bortre långsidan var verkligen imponerande att se. Jag vet inte vad man ska kalla och jämföra honom med, han kom fort i alla fall.

Blev du förvånad över hur bra han var?

– Både ja och nej, jag visste att han var bra men han var kanske ännu bättre än jag trodde. Även om han imponerade enormt även i senaste starten i Frankrike. Visst förstod jag att han skulle vara bra.

“Fransmännen vinner allt”

I och med Horsy Dreams seger har franska tränare och hästar vunnit Elitloppet tre gånger i följd.

– De vinner allt i Frankrike och de vinner här nu också. De har otroligt bra hästar och hästfolk, hästar, tränare och allting. Kort och gott så är de helt enkelt bra, säger Örjan Kihlström.

– Jag hade inte gjort mitt jobb och fått till formen på mina hästar. Men det skiter vi i nu. Det var ett fantastiskt race och vilken häst som vann! Det gick fort i dag. Vi får analysera det här. Det är klart att jag är besviken, men det är racing. Vi kommer igen, säger tränaren Daniel Redén till Kanal 75.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.