Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Redén: "Jag gick inte ens ner till staketet"

Foto: Matilda Öhrman/TR Bild
Daniel Redén på Solvallas stallbacke i söndags. Foto: Matilda Öhrman/TR Bild

I förväg var han Elitloppets STORA succémakare, med f-y-r-a hästar i startfältet.
Men till sist, i söndags, så s-å-g Daniel Redén inte ens på finalen.
– Jag sa farväl till ”Proppen” när han var på väg ut. ”Gör ditt bästa, gamle kämpe”.
– Fast sen satt jag själv kvar inne i stallet och kollade på tv-skärmen. Jag gick inte ens ner till staketet som jag brukar. Jag var redan uppgiven, berättar Daniel Redén på måndagen.

Publicerad:

Det är dagen efter på Furuby gård i lilla Örsundsbro. För ett par veckor sedan ordnades det grillmottagning här, för media, och alla möjliga intresserade. Sen var man tvungna att stänga igen gården för besök, inför Elitloppet.

Trycket på stall Redén var enormt. Med fyra hästar i elitloppsfältet – och en av de verkliga huvudfavoriterna i Propulsion – så ville ALLA veta allt om hans hästar, hela tiden. Men Redén själv, likväl som personalen och djuren – allihop behövde de lugn och arbetsro inför Den Stora Dagen.

Men så är det plötsligt vanlig regnig måndag igen och nu sitter han där hemma, Daniel Redén, 39, och suckar lite lätt. Det gick åt pepparn, den här gången. Double Exposure, Heavy Sound och Sorbet åkte ut med dunder och brak i försöksheaten.

"Trycket fattades"

Och hans absoluta superstar Propulsion, well… Tapper tvåa med lång väg i tredjespår i försöket… Och tapper fyra efter dödens i finalen… något som många hästar och tränare skulle hyllats för som en superinsats!

Men nu är det Propulsion vi pratar om.
– Jodå, prestationen var väl helt okej från hans sida.
– Men jag såg redan i försöket att det var nåt som inte stod rätt till med honom den här dagen. Trycket fattades. Han var på tok för seg. Det märktes också på pulsen på honom efteråt.

"Tempot normalt sett inga problem"

Stämningen mellan försök och final var låg inne hos stall Redén.
– Ja, verkligen. Jag förstod att inte det skulle gå.

Daniel Redén skakar lite lätt på huvudet.
– Tempot som var i finalen är normalt sett inga som helst problem för Propulsion. Det gick till och med saktare på slutet. Det är ju då ”Proppen” brukar ha sin bästa bit.

Efter fyra elitloppsfinaler i rad, med placeringarna 4-2-2-4, lutar det nu åt att Propulsion inte kommer att få någon mer chans att vinna Elitloppet.

Kan vi få se honom i ett femte försök att ta hem denna ”kronan-på-verket”?
– Nej, det tror jag inte.

Är du besviken över att en sån här kanonhäst, som vunnit så många stora lopp, aldrig fick den där allra tyngsta titeln?
– Ja. Mycket.

"Nåt som inte stämmer"

Propulsion var ändå bäst i stallet, i söndags. Ännu blekare var Double Exposure, Heavy Sound och Sorbet.
– De sprang och taktade och for och höll på där ute. Vi måste ha fått nåt skit i stallet helt enkelt, konstaterar Daniel Redén.
– Jag har märkt av det vid flera olika tävlingstillfällen de senaste två-tre veckorna. Det är nåt som inte stämmer med många av våra hästar just nu.

Till det yttre är han ändå hyfsat samlad. Men inuti naturligtvis galet besviken. Fast med bortåt 70 hästar finns ingen tid eller möjlighet att säcka och bryta ihop. Vardagen är redan här igen.
– Nej, man måste jobba på, så klart. Det är bara att träna vidare med alla hästarna.
– Fast självklart får vi leta efter om vi kan hitta nån konkret förklaring till vad det är som har hänt med många av individerna i stallet just nu.

"Inga planer alls"

Daniel Redén sätter också hela situationen i perspektiv, utifrån hur allt har varit runt honom, under de senaste säsongerna.

Han har vunnit miljonlopp som Hugo Åbergs, Olympiatravet, Oaks och Breeders och många fler. Han har v-r-ä-k-t fram deltagare och huvudfigurer till både Elitloppet och Prix d’Amérique. Han har valts till Årets tränare, och ja… han har ”krossat” Travsverige.
– Absolut allting har varit uppåt hela tiden, i två och ett halvt år.
– Det är klart att man måste tåla en formsvacka nån gång då också. Förr eller senare måste även en sån komma. Det är bara att jobba på.

Närmaste framtiden för Propulsion och dina andra elitloppshästar?
– Nej, inga planer alls just nu, för nån av dem. Först ska vi ta reda på exakt hur läget är med dem, egentligen.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS