Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Redo att ta över tronen: "Tillhör den riktiga eliten"

Foto: Matilda Öhrman/TR Bild
Makethemark och kretsen kring hästen efter elitloppsförsöket. Foto: Matilda Öhrman/TR Bild

Makethemark har tagit steget in i världseliten på allvar. Efter tredjeplatsen i Elitloppet tar Petri Salmela sikte på ett nytt storlopp – Norrbottens Stora Pris på hemmaplan.
– Han behöver inte bli bättre vare sig kapacitets- eller orkesmässigt. Det som spelar roll är hur han tar loppen nu när han ställs mot de allra bästa, säger han.

Publicerad:

Efter segern i Rommeheatet belönades Petri Salmela och Makethemark med en plats i Elitloppet. Där var han en av loppets stora utropstecken med en andraplats i föröket och en bronspeng i finalen. Sexåringen, som vann Jubileumspokalen i fjol, har på kort tid visat att han är att räkna med även i den yppersta eliten.
– Söndagen var en toppendag. Alla förberedelser gick på bästa möjliga sätt och hästen kändes precis lika fin som han gjort de två senaste månaderna. Efter spårlottningen var förhoppningen att nå final och väl i en final kan allting hända, säger Petri Salmela.

Och i finalen hände det saker. Före, under och efter loppet. Readly Express ströks på grund av hälta och måldomarna konfererade länge och väl kring händelserna längs vägen. Till slut kom resultatet och Makethemark ropades ut som trea.
– Hade någon sagt till mig inför försöket att vi skulle vara trea i finalen så hade jag svarat att det varit omöjligt. Men hästen fortsätter att utvecklas och visar gång på gång hur bra han är. Hela teamet har varit väldigt försiktigt och noggrant med honom eftersom vi vet att Elitloppet kan vara ett farligt race för hästar som saknar den riktiga hårdheten. Därför var jag mest nöjd att han gick med full fart över mål och inte var totalt trött efteråt.

Blev du överraskad över hur bra han var?
– Jag har alltid sagt att medeldistans är hans bästa distans. Där har han visat sig kunna springa riktigt fort ute i spåren sista kilometern. Då är det inte förvånande att han kan göra det riktigt bra över kort distans också. Jag tycker att hästen har kapacitet som tillhör den riktiga eliten.

Är det här större än segern i Jubileumspokalen?
– Svårt att säga, men naturligtvis är det en av de största sakerna som hänt i mitt travliv. Jubileumspokalen är samtidigt ett av de finaste loppen du kan vinna i Sverige. När vi bestämde oss för att vara med i Elitloppet var vi väldigt noga med att det inte skulle få störa hästen på något sätt och där har Ulf (Ohlsson) varit en viktig länk, säger Salmela.
– Vi båda visste att han kunde öppna betydligt snabbare än vad han tidigare gjort. I finalen var jag mer än nöjd att Ulf valde att köra invändigt för att spara hästen. Någon gång kommer luckan och en annan gång kommer man i mål med sparade krafter. Precis som han gjorde i finalen.

Hur högt rankar du Makethemark?
– Jag sa det redan förra året. Han är den bästa hästen jag tränat och jag har aldrig ens varit i närheten av att ha fått fram en lika bra häst tidigare. Känslan är också att han bara blir bättre för varje start. Han behöver inte bli bättre vare sig kapacitets- eller orkesmässigt. Det som spelar roll är hur han tar loppen nu när han ställs mot de allra bästa. 

Readly Express har avslutat karriären och andra stjärnor börjar bli till åren. Är Makethemark nästa svenska stjärna?
– Det är fortfarande lång väg kvar till Readly Express framgångar, men känslan är att han kapacitetsmässigt inte är så långt efter honom. Sedan ljuger inte siffrorna och resultaten som Readly Express lyckats med. Det är bara att lyfta på hatten för Readly och Timo Nurmos för jobbet han gjort med honom. Man kan alltid drömma om att Makethemark når dit en dag, men det är fortfarande många steg kvar till Readlys framgångar.

Hur ser framtiden ut?
– Vi hade tidigt en plan klar för honom med starten på Romme, Copenhagen Cup, Elitloppet och så Norrbottens Stora Pris. Sedan har jag inte funderat något mer. Han kommer att få ta det lite lugnt och så får vi se vad som händer efter Boden. På den nivån som han tävlar nu är loppen väldigt hårda och det går inte att vara ute varannan vecka.

Han har provat på Frankrike tidigare, kan Prix d'Amérique vara något i vinter?
– Efter de här prestationerna kan det vara möjligt. Sedan har vi avelsbiten att tänka på också. Han har varit i Paris en gång och Björn Goop tyckte att det inte var något att fundera på. Han sa att Makethemark passade Vincennes till hundra procent. Det är något vi får diskutera med ägarna, men får han bara vara frisk kommer han säkert att vara med i ett stort lopp på Vincennes någon gång.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS