Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Superhästens ägare som vill dela glädjen med alla

Foto: MARIA HOLMÈN
Foto: MARIA HOLMÈN

Plötsligt fanns han bara där. På stallbacken, i media, i vinnarcirkeln. Han väckte uppmärksamhet och folk i branschen vittnar om en godhjärtad man, en ambassadör för europeisk travsport. Men vem är egentligen Bold Eagles ägare, Pierre Pilarski?
– En otroligt varm människa, säger Daniel Redén.
– Vintern i Paris hade varit tråkig utan honom, han bjuder så på sig själv, säger journalisten Kristin Riise Ödegård.
– För mig är det mycket viktigt att dela med mig av glädjen, säger huvudpersonen själv.

Publicerad:

Målsättningen var förstås att träffa Pierre Pilarski, 56, ute i Europa inför Elitloppet. Efter många sms och flera samtal till hans svensk-stationerade agent Francois Jamier ändrades planen; Pierre har hektiska veckor och i stället håller vi mejlkontakt. Pierre svarat utförligt och glatt – förklarar före detta Solvato-skötaren Cecilia Olsson som fått i uppdrag att hjälpa till med översättning då Pilarski kommunicerar på franska.
– Det är sant att engelskan skulle behövas nu, men i framtiden när Bold Eagle har slutat sin karriär kommer nog inte folk att prata om, och med, mig. Då räcker det med min franska, spekulerar han.
Inte ett negativt ord sägs om 56-åringen när jag ringer runt och pratar med människor. Travtränaren Anders Lindqvist:
– Jag har bara positivt att säga, det enda som är negativt… det är att han inte har ett 20-tal hästar hos mig, säger han på sitt karakteristiska vis.

Jag tror inte att jag har några fiender, men det finns säkert folk som tycker att man är pretentiös eller lite blygsamt falsk när man har en så bra häst som Bold Eagle

Norskan Kristin Riise Ödegård jobbar för Equidia – fransk trav-tv – och kom i kontakt med Pierre i samband med Bold Eagles seger i Europaderbyt på Wolvega 2015.
– Jag hade meddelat att jag ville ha en intervju med honom efter loppet och normalt sett brukar man få leta upp personerna – men inte i det här fallet. Han sökte självmant upp mig, han förstår vikten av media.
– Spelare finansierar vår sport, därför tycker jag att vi är skyldiga dem att ställa upp och visa respekt. Jag hoppas att jag inspirerat andra ägare att dela med sig av glädjen och allt det där, förklarar Pierre.
– Efter vårt första möte hälsar han alltid och jag vet att han alltid kommer ihåg namn på journalister och är väldigt trevlig och artig, fortsätter Kristin. 
Hemma i Sverige kunde traventusiasterna se hur Daniel Redén och Pierre Pilarski showade under det gångna -vintermeetinget i Paris.
– Utan den duon hade det varit ganska tråkigt där nere, de bjöd verkligen på sig själva, säger Kristin som kunde följa med på nära håll i flera månader.
– Det känns som att det han visar utåt, och det han gör, är äkta. Det är inget spel för galleriet, han verkar vara så otroligt snäll och trevlig och älska sporten, förklarar Redén som dock hade visa svårigheter med kommunikationen.
– Han pratar ju inte engelska och jag pratar inte franska så emellanåt var det ganska svårt, men man brukar få en känsla och den var väldigt bra.
Ett par veckor efter vintermeetinget dök ett franskstämplat brev upp i Daniels brevlåda.
– Pierre skickade ett underskriver kort, det var kul. Ett bra minne att få. 
Kan bilden verkligen stämma? Finns det ingen som tycker illa om Pierre Pilarski? Det verkar inte så.
– Jag tror inte att jag har några fiender, men det finns säkert folk som tycker att man är pretentiös eller lite blygsamt falsk när man har en så bra häst som Bold Eagle, tror Pierre.

Jag älskar det, precis som annan sport, men jag är inte så skicklig i sulkyn

1994 köpte Pilarski sin första häst som tränades i Frankrike men tävlingsbiten kretsade kring Schweiz.
– Med amatörlicens får man köra hästar i åldrarna två till 15 år i Schweiz och det i samtliga lopp medan Frankrike har andra regler, antalet lopp är färre och man tillåts bara köra sex till nio-åringar som amatör, förklarar han.
Dessutom är den geografiska utgångspunkten bättre för familjen.
– Sedan tre år tillbaka bor vi ett stenkast från Lausanne där våra barn studerar och har studerat.
Familjen är stor.
– I 24 år har jag varit gift med min -Barbara och vi har fem barn: Charlotte, 24, Paul, 21, Hugo, 20, Emma, 18 och -Jeanne, 15. 
Ungefär 50 gånger har Pierre suttit upp i sulkyn och det har blivit åtta segrar hittills.
– Till en början letade jag bara efter ”amatörhästar” som skulle passa mig. Något år efter millennieskiftet trappade han ner på travsatsningen.
– Då ville jag spendera mer tid med mina barn och deras sportaktiviteter. Alla mina barn är sportintresserade och har utövat, eller utövar, sport på hög nivå, framför allt simning men även boxning, ishockey och skidåkning. 
Nu har han återigen plockat ut kör-licensen och syns till i schweiziska startlistor lite då och då. 
– Jag älskar det, precis som annan sport, men jag är inte så skicklig i sulkyn.
Barnen blev äldre och han ville lägga i en ny växel inom travet och köpte Ultra Classic, Villeroi, Alex the Winner och en viss Bold Eagle för ett par år sedan efter inrådan från Thomas Bernereau.
– Jag tror han kan köpa det han vill, han har varit framgångsrik företagare inom McDonald’s, sådant går tydligen bra, skrattar Kristin.

Ett av villkoren med affären var att inte avslöja det, så det kan jag inte säga

Pierre hymlar inte med att affärerna har gått bra och att arbetsformatet passat honom ypperligt – men den ekonomiska framgången har inte bara kommit från hamburgare och chicken nuggets.
– För 27 år sedan skrev jag på för -McDonald’s, då 29 år gammal, en av de yngsta någonsin i den branschen. 
Han har alltså varit, och är, en framgångsrik franchisetagare inom snabbmatsbranschen.
– I 27 år har jag levt i en dröm eftersom det systemet gör det möjligt att planera mitt arbetsliv som jag önskar. Tidigare hade jag sju restauranger men jag har sålt av gradvis. I dag driver jag två stycken tillsammans med vänner som jag arbetat med i 25 år som jag litat helt och hållet på, vilket gör att jag kan lägga mycket tid på…hästar!
Och affärerna har gått mycket bra?
– Nja, den ekonomiska framgången har inte alltid varit där, långt därifrån. Men försäljning av ett par restauranger gjorde det möjligt att investera i bra hästar. Många tror att jag är rik, men det stämmer inte – det är Bold Eagle som hjälpt mig att återinvestera. 
Något han började göra när segrarna trillade in, en efter en, för Bold Eagle. I början av 2016 inhandlades Buzz Mearas – då i Lutfi Kolgjinis träning och huvudsakligen i Christer Häggström ägo.
– Till en början kontaktade agenten mig och det var lite hemligt vem som var köparen, men tids nog vi fick reda på det. Det kändes lite speciellt att just Pierre Pilarski ville köpa vår häst, minns Christer.
– Han var jättetrevlig hela vägen och förstod vår situation, att Buzz Mearas låg oss varmt om hjärtat och att vi var välkomna att hälsa på när som. Min uppfattning är att Pierre är en genuin person som vill sporten väl. För oss kändes det också bra och viktigt att han hamnade på ett bra ställe.
Hur stor var prislappen?
– Ett av villkoren med affären var att inte avslöja det, så det kan jag inte säga.

Travet hade varit mycket mer populärt om vi hade fler människor som Pilarski.

35-årige fransosen Francois Jamier har skott hästar på fem olika kontinenter och har nu landat i Linköping där han jobbar som hovslagare – och som agent. 
– Jag och Pierre är vänner och fungerar likadant så det är enkelt att vara agent åt honom. Han ber mig hitta en häst som matchar hans kriterier. Då håller vi kontakt via telefon, foton och video. Jag ser till att alltid provköra hästen och närvara vid veterinärkoll och så sköter jag pappersarbete och transporter, förklarar Jamier som fortsätter:
– Ofta kommer vi med ekonomiska muskler och köper en av stallets bästa hästar så jag är noggrann med att resp-ektera människor och förstå deras situation också. Målsättningen är att alla ska bli nöjda.
– För min del är det väldigt praktiskt att ha honom i Skandinavien, jag ser honom som en vän. Han fick mig att köpa Buzz Mearas, Caesar Sisu och nu även Sadik America, den sistnämnda har jag tänkt att köra en del lopp med själv. Under Elitloppshelgen kommer Jamier att vara vid min sida, det känns bra, säger Pierre Pilarski.

Jag gör inte det här för att få komplimanger, det är jag för gammal för

Pierre Pilarski sticker ut. Han kommunicerar via Twitter, ställer upp på bilder med fans och nu senast tryckte han upp t-shirts inför Elitloppet där alla intäkter går till Stall 43 på Solvalla – en ideell förening med inriktning på trav för barn och ungdomar med autismspektrumtillstånd.
– Han verkar vara en mycket trevlig och sympatisk människa som förstått att om travet ska överleva måste man bjuda till och inte köra "1x2-svaren" som Stefan "Tarzan" Melander gör. Travet hade varit mycket mer populärt om vi hade fler människor som Pilarski. Han går genom rutan. På egen hand drar han publik men givetvis finns det sådana som är avundsjuka på honom också, men nio av tio som jag pratar med är glada och förstår att det här är bra för sporten, säger Anders Lindqvist.
– Han tar ansvar och marknadsför sporten. Bland mina kollegor så tänker alla: ”tänk vad enkelt det hade varit om alla var som han är…”, berättar Riise Ödegård.
– Vi har en språkbarriär mellan oss, det är svårt att föra en riktig konversation men det jag upplevt har varit väldigt positivt, han är väldigt varm och glad och verkar känna en stor glädje i att många tycker om hans häst. Vid ett tillfälle stod han vid boxen och det bildades kö – folk ville fotografera Bold Eagle och Pierre, säger Elitloppsgeneralen Markus Myron.
– Han har nog inte haft målsättningen att hamna i rampljuset, men det blev en naturlig följd, spekulerar Kristin.
– Jag gör inte det här för att få komplimanger, det är jag för gammal för. För mig är det väldigt viktigt att dela med mig av allt det här. Med mina vänner, naturligtvis – men också med alla de människor som älskar den här sporten. För mig skulle det kännas konstigt att inte göra det, det känns som att Bold Eagle på ett sätt tillhör alla de människor som nästan älskar honom lika mycket som jag gör.
Engagemanget har tagit mycket tid.
– Som franchisetagare planerar jag min tid väl och delar upp mitt liv, förutom möten och seminarier har jag en del ledig tid också, särskilt eftersom två av mina barn har flyttat till Nya Zeeland för att studera. Jag tränar en del själv, gym och jogging, men visst, jag kan inte sticka under stol med att travet har tagit en stor del av min tid de senaste åren.

Jag åker till Solvalla på sådant sätt som ett barn åker till Disneyland!

Nu är det dags. Bold Eagle och Pierre Pilarski kommer till Sverige. Till Stockholm. Till Solvalla, till Elitloppet.
– Jag åker till Solvalla på sådant sätt som ett barn åker till Disneyland! Stämningen sägs vara exceptionell och den vill jag verkligen njuta av. 
Han är förhoppningsfull men smickrar sina motståndare.
– Vi har varken mött drottningen Delicious eller kungen Nuncio men de måste göra sina livs lopp för att slå min häst som aldrig varit i så här fin form.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.