Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Tidig talang kommer i full form

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Vi räknar ned till Elitloppet genom att presentera årets deltagare. Näst på tur är en blågul fransos, Earl Simon.

Publicerad:

Redan från start visade Earl Simon att han har potential att bli en av världens bästa. Han kvalade på 1.15,3 – den dittills snabbaste kvaltiden som noterats på Grosbois. Han hann med tre segrar innan det upptäcktes att han ådragit sig en liten fraktur på bakkotan och tvingades stå över resten av treåringssäsongen. 

Earl Simon vann direkt i comebacken tio månader efter, tog ytterligare en vinst och hade därmed segrat i samtliga av sina fem första starter. Franck Nivard körde i tre av dem och fick förtroendet även i Europaderbyt. Earl Simon vann uttagningsloppet i Frankrike och bjöds sedan perfekt ryggresa bakom Who's Who i finalen. Nivard satt kvar när attackerna kom och efter sen invändig lucka snuvade Earl Simon Who's Who på tredjeplatsen bakom Mellby Free och vinnaren Villiam. Året avslutades med att han var trea i Critérium Continental. Fyraåringssäsongen var hästens hittills bästa år med sju segrar på 15 starter och över 480.000 euro intjänat av de 855.610 euro som han sprungit in. 

Fjolåret inbringade tre segrar, samtliga tagna inom loppet av lite drygt en månad. I såväl Prix du Luxembourg som Prix de Paris i år spurtade han starkt till tredjepris efter sena luckor. Biljetten till Elitloppet fick han efter den överlägsna segern i Prix des Ducs de Normandie.

FAKTA

Namn: Earl Simon.
Ålder: 6.
Kön: Hingst.

Far: Prodigious.
Mor: Tindrana.
Morfar: Insert Gede.

Resultat: 33 st: 15-6-8.
Intjänat: 8.959.777 kr.
Rekord: 1.09,9ak.
Meriter i urval: Prix des Ducs de Normandie 2020 (1:a), Prix Octave Douesnel 2018 (1:a), Prix du Luxembourg 2020 (3:a), Prix de Paris 2020 (3:a), Critérium de Vitesse 2020 (2:a), Europaderbyt 2018 (3:a), Critérium Continental 2018 (3:a).

Ägare: Stall Skytten.
Uppfödare: Gunnar Sundbaum.
Tränare: Jarmo Niskanen.
Skötare: Audrey Viel.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.