Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Timoko skrällsegrade: "Kommer alltid tillbaka"

Foto: Magnus Östh
Foto: Magnus Östh
Foto: Magnus Östh
Foto: Magnus Östh
Foto: Magnus Östh
Foto: Magnus Östh

Tio år gammal och nu två Elitloppssegrar.
Frågan är om Solvallapubliken får se Timoko även nästa år i ett sjätte Elitlopp?
Spring Erom är ju tolv år!
– Omöjligt är det väl inte, men vi får se. Det är överhuvudtaget jobbigt att tänka på att han någon gång ska sluta tävla, sade Richard Westerink.

Publicerad:

Timoko är ett unikum och har betytt "allt" för holländaren Richard Westerink. Har har just nu 30 hästar hemma i stallet i Escalans i sydvästra Frankrike. Dit flyttade han 2001 och plockade så småningom ut proffslicensen 2008. Men det var ett flertal jobbigare år innan framgångarna kom och gjorde hans ekonomi bättre. Bland annat jobbade han extra under en tid på ett slakthus…
– Timoko har betytt väldigt mycket för mig personligen och hela verksamheten. Han har givit mig tryggheten och utrymme att satsa vidare.

Richard äger hela 23 av stallets 30 hästar själv. Då det gäller Timoko har han en 70-30-deal med uppfödaren Paul van Klaveren och övriga ägargänget och får dessutom 40 procent av avelsintäkterna. Så det är inte svårt att förstå att Timoko ligger Westerink varmt om hjärtat. Men inte ens Richard trodde på någon större chans att upprepa Elitloppssegern från 2014.
– Nej, inte med Bold Eagle i Elitloppsfältet. Han har vi förlorat mot så många gånger och oftast är man nöjd att vara tvåa bakom honom. Dessutom imponerade Bold Eagle stort i sitt Elitloppsförsök. samtidigt har jag lärt mig en sak genom åren och det är att aldrig räkna ut Timoko på förhand.

Precis som fallet var 2014 kunde Timoko nu vinna finalen för Björn Goop från ledningen. Den gången hade han spår två bakom bilen och stod i under tre gånger pengarna på toton. Den här gången var det bricka sex samt drygt 30 gånger!
– Det är klart att jag är överraskad och väldigt glad. Timoko blir en annan häst i ledningen och fick göra allt jobb själv i dag. Det kändes underbart att få vinna loppet en gång till och resan med Timoko är en enda lång saga. Dessutom har han många avkommor också som jag hoppas på i framtiden.

Samarbetet med Björn Goop har varat sedan början av maj 2014. Detta efter att det skurit sig mellan tidigare kusken Jos Verbeeck och Richard. 
– Jag och Björn har ett väldigt bra samarbete. Visst förlorar vi ibland, men då pratar vi igenom det som hänt för att försöka lära oss något. Därefter är det att blicka framåt som gäller, inget annat.

En titt på Timokos meritlista är nästan något sjukt. Det här var 13:e grupp I-segern, bara för att nämna en extrem detalj. Fem raka Elitloppsfinaler, varav två segrar är något annat.  Men nu är hästen inne på sin sista tävlingssäsong, åtminstone i Frankrike. Richard har sedan tidigare berättat att det inte blir något satsning mot VM-loppet på Yonkers i år, där hästen slutade tvåa 2015. Avelsvärdet är för stort för att man ska våga göra en sådan resa på nytt. 
– Det som däremot är bestämt är att vi ska starta i Kymi Grand Prix i Finland nästa gång. Det blir bra för mig att få komma dit och basta lite med tanke på den här, berättade Richard med ett leende samtidigt som han pekade på magen.
Timoko vann det loppet 2014 och knäckte då självaste Commander Crowe. I fjol slutade han trea.

Hur jämför då Westerink årets Elitloppsseger med den 2014?
– Timoko var nog ännu bättre den här gången eftersom det var snabbare konkurrenter med nu än för tre år sedan.
Frågan är hur snabb Timoko blir på Solvalla nästa år? För i Sverige får han fortsätta tävla, om Westerink vill.
– Jag väljer som sagt att inte tänka så mycket på Timokos framtid som tävlingshäst i detta nu. Det får bli en senare fråga. 
Timoko har av Westerink tidigare beskrivits som långhårig och fet som ettåring. Lite av den fula ankungen. Richard tittar dock mest på stammarna och i dag är han nog tacksam för det urvalet. Timoko har också haft ett par dippar under sin annars osannolika karriär, men han kommer alltid tillbaka. Precis som en gammal ärrad proffsboxare.
– Jo, han är verkligen värd att fira. Det kan nog bli en drink i kväll, avslutade Westerink, men den spjuveraktiga blicken talade för några fler.

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS