Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Travprofilerna om Readlys farväl till tävlingsbanan

Foto: TR Bild
Helen Ann Johansson, Johan Lindberg och Emilia Leo. Foto: TR Bild

Readly Express ströks i elitloppsfinalen – hur upplevde du minuterna före start?
Vilket är ditt starkaste minne från hans karriär?
Elva profiler ger sina svar efter stjärnans avsked.

Publicerad:

Erik Adielsson, kusk:
– Jag såg honom när han joggade ut mot defileringsvolten och det kändes spontant ganska mörkt redan då. Det blev inte bättre och beslutet att stryka var givet.

– Prix d’Amériquesegern är given, men segern i Jubileumspokalen var också ruskigt imponerande.

Johan Lindberg, före detta generalsekreterare för Svensk Travsport:
– Det var långa minuter och oavsett hur det sen gick till var det ett skönt besked att få att han inte skulle starta. Sen blev det otroligt fint att Readly fick den uppskattningen han fick av världens bästa publik. Både ledsamt och gåshudsframkallande på samma gång.

– Pd’A så klart, känslan när han kontrar ut Bold Eagle. Det är sällan jag skrikit så mycket. Men också en annan Parisseger, den i Europaderbyt. En kväll när himlen öppnat sig, regnet vräkte ned och Readly och Tobin Kronos hade en makalös duell. Det var svensktränat på platserna bakom också och som svensk representant på plats var det en magisk kväll.

Anders Lindqvist, tränare:
– Det var tråkigt och gav dubbla känslor. Readly fick ett mycket fint och känslosamt avsked av publiken, men var så halt att Björn och Nurmos borde ha strukit tidigare. Nu fick de övriga sju deltagarna i loppet vänta onödigt länge, men har dock lite förståelse för man ville prova. Readly har varit halt många gånger innan loppen, men ingen gång så halt som i går.

– Readly Express fantastiska löphuvud och kämpaglöd. En fajter utöver det vanliga.

Emilia Leo, Årets komet:
– Jag bara hoppades att det skulle tas beslut att han inte skulle starta. Han var tydligt halt.

– Ett skittråkigt svar, men jag måste ändå säga Prix d´Amérique-segern.

Anders Malmrot, sportchef på Solvalla:
– Efter Readlys första provstart med galopp som följd kändes det väldigt tråkigt och tankarna for genom huvudet. Det här kan aldrig sluta väl... Sedan efter nästa provstart så förstärktes känslan och det bästa för hästen (strykningsbeskedet) kom snabbt därpå. 
– För finalen så var det givetvis väldigt tråkigt, men på ett sätt så blev det ändå oerhört fint och värdigt. Hästens välmående kom i första hand och Readly Express kunde få motta publikens hyllningar som den champion han är. Vi kommer alla minnas honom som en vinnare och när jag tittade om på hyllningssekvensen imorse, grät jag. Det var väldigt känslosamt. Tack Readly Express!

– Det finns så många lopp att välja på, men segern i Prix d’Amérique går utanpå allt. Jag stod i stallutfarten och följde loppet i stort sett framifrån och tyckte att Bold Eagle kopplat greppet mitt på upploppet. Men Readly visade en gång för alla vilken vinnargnista han besitter och tog tillbaka initiativet och vann en helt fantastisk seger!

Matteus Lillieborg, tv-profil:
– Det var givetvis tråkigt att han inte fick visa upp sig i finalen, hade han varit i form hade han nog haft bra chans att vinna så som loppet gestaltade sig. Men hur som helst så var det ju såklart ett bra beslut att han inte startade, med tanke på hur han såg ut.

– Det bästa minnet jag har av hans karriär är givetvis Prix d’Amériqué-segern, men även när han vann Jubileumspokalen på Solvalla.

Helen Ann Johansson, vinnare av Prix d'Amérique:
– Så oerhört tråkigt att se honom halta fram. I första heatet såg han ju helt magisk ut. Ja, det gjorde ont i hjärtat att se fina Readly Express så här. Måste ha varit den regniga banan som skadade hovarna.

– Det måste bli Prix d’Amérique när han på upploppet kontrar ut Bold Eagle, sluggar sig förbi och vinner. Ja, bättre kan det inte bli.

Rebecca Dahlén, kusk
– Det var bara sorgligt. Kändes inte som ett värdigt slut för en sån fantastisk häst, men all heder åt Björn som gjorde vad som gick för att hästen skulle bli avtackad som han förtjänade.

– Prix d’Amérique. Den kontringen är sanslös.

Susanne H Osterling, tränare
– Jag tittade på tv och man kunde se att han var framhalt redan i defileringsvolten. Jag var lite förvånad att kusken inte hade någon tränare vid banan att ta diskussion med. Jag hade blivit sjukt besviken om han hade fått starta. Jag tänkte att det inte får bli ett nytt Commander Crowe-fall.

– Prix d´Amérique. Det loppet med Bold Eagle var magiskt.

Robert Karlsson, travbanechef på Umåker
– Finfin före och i försöket. Har aldrig sett honom smidigare, men efter loppet såg han ansträngd ut. Väldigt halt redan i finaldefileringen och inte roligt att se flera “testprovstarter”. Lättnad när strykningsbeslutet kom, alldeles oavsett vem som nu tog det.

– En sann champion. Det som sticker ut mest är inställningen. Hans totala vägran att förlora täta slutstrider. År ut och år in.

Johan Sundberg, före detta vd på Wången:
– Oerhört tråkigt att se honom uppenbart ofräsch. Jag hoppades verkligen att han inte skulle starta.

– Segern i Prix d'Amérique.

ANNONS

Ämnen i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS