Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

USA-upplägget skrotas

Foto: MIA TÖRNBERG/TRAVRONDEN
Marion Marauder är den enda heta Elitloppshästen just nu från USA. Foto: MIA TÖRNBERG/TRAVRONDEN

Det blir i år varken något amerikanskt Elitloppskval eller direktflyg från andra sidan Atlanten.

Publicerad:

De två senaste åren har det funnits möjlighet för hästar från Nordamerika att ta en plats i Elitloppet via ett speciellt kvallopp på Meadowlands. Vinnaren i detta har varit garanterad en plats. För två år sedan var Åke Svanstedt först i mål med Resolve, men diskades för att ha kört innanför ett par banpinnar. Hästen blev inbjuden ändå och slutade så småningom tvåa i det årets Elitlopp bakom Nuncio. Däremot valde USA-kvalvinnaren Bee A Magician att tacka nej. I fjol vann Resolve Elitloppskvalet i USA, då det samma som Arthur J Cutler Memorial. Svanstedts häst blev också den enda Elitloppsdeltagaren från USA  och klarade en tredjeplacering.

Frågan är hur det blir i år?
– Det är inte aktuellt med något Elitloppskval i USA, inte heller planeras det för något direktflyg till Sverige, svarar Solvallas nytillträdde sportchef Anders Malmrot.

Varför ändrar ni på det här?
– Dels för att det kostat mera än det smakat de tidigare två åren. Sedan haglar det inte heller direkt av tänkbara Elitloppskandidater från Nordamerika i nuläget. Jag har bara två-fyra hästar på min lista och just nu känns bara Triple Crown-vinnaren (2016) Marion Marauder het därifrån.

Anders kommer dock förstås hålla koll på vad som händer ”over there” och framför allt då säsongen drar igång där på allvar framåt april.
– Det är mycket Frankrike just nu, men jag ska försöka hitta en lämplig tidpunkt längre fram för att skaffa mig en ännu bättre inblick över Nordamerika.

Ron Burkes stjärnsto Hannelore Hanover var lite småhet inför fjolårets Elitlopp, men här verkar Anders Malmrot tveksam. En anledning är att Burke på sistone blivit inblandad i en ”milkshake-historia”. Och Anders kommer att vara högst försiktig när det gäller att bjuda in tränare/hästar med minsta lilla dopingstämpel över sig.

Det blir alltså inget direktflyg från USA, men däremot från Frankrike.
– Jo, det stämmer. Om eventuella amerikanska hästar flygs till Amsterdam kan det finnas en möjlighet även för dessa att flygas vidare till Sverige och därmed slippa landtransport genom Europa, säger Malmrot.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.