Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Skötaren efter Miracle Tiles EM-seger

Foto: TR BILD
Erik Adielsson, Miracle Tile och Jeanett Borgstein efter EM-segern. Foto: TR BILD

Magiskt, sade kusken.
Som en film, tyckte kollegan och Jeanett Borgstein instämde efter årets upplaga av EM för ston.
Där ordnade hennes passhäst Miracle Tile ännu en seger till minne av Trond Anderssen.
– Det känns väldigt fint att få hedra honom på det här viset, säger Borgstein.

Publicerad:

Bara dagar efter Trond Anderssens tragiska bortgång vann hans Oracle Tile ett V75-lopp på Åby. Vid onsdagens tävlingar hedrades han på nytt – med en ännu större seger.

EM för ston började med att Erik Adielsson spetsade med Miracle Tile (e. Cantab Hall) från Anderssens stall. Han släppte sedan till Mellby Free och följde med i det stenhårda tempo som Jos Verbeeck satte upp i dödens med Rebella Matters.

1.10,9 på varvet blev 1.10,6 de första 1500 meterna – sedan tackade Rebella Matters för sig. Genom slutsvängen var det bara Miracle Tile som hakade på ledaren och med fritt fram på upploppet avgjorde hon med halvannan längd på 1.10,6a/2140 meter – endast en tiondel över Uza Josselyns löpningsrekord från 2019.

– Hon hade maxklaff hela vägen, men skapade sin egen lycka genom att vara så kvick från start och sedan gå den tiden. Hatten av, säger Erik Adielsson.

Miracle Tile kom till Solvalla som nybliven norsk mästarinna. Den segern togs på Biri och var en av Trond Anderssens sista.

– Våra vägar korsades i 30 år. Vi har alla våra stunder när vi surnar till och säger något vasst till någon, men Trond var aldrig så. Jag tror inte att någon har ett ont ord att säga om honom och det är ovanligt i den här sporten. Han var älskad av alla och lämnar ett bestående intryck i skandinavisk travsport. Det är något magiskt över att både Oracle Tile och den här vann, säger Adielsson.

Team Buller’n representerades av hästens skötare Jeanett Borgstein samt svenska Marie Gustafsson som arbetat hos Anderssen i fyra år.

– Det har varit en väldigt tuff period. Därför är det skoj att hästarna gått så bra den senaste veckan. Man tror knappt att det är sant. Det är som en film, säger Gustafsson.

Jeanett Borgstein höll med.

– Vi visste att Trond hade blivit sämre, men när dagen kom gick vi alla in i chock. Det är tur vårt jobb är baserat på vanor. Vi har bara gått på rutin och tänkt på att Trond ville att vi skulle fortsätta, säger hon.

– Det känns väldigt fint att få hedra honom på det här viset. Trond var en oerhört godhjärtad person och gav mig så många chanser att få jobba med fina hästar. Han gav oss alla ansvar och om det uppstod några problem fanns han alltid där och redde ut dem.

Miracle Tiles seger kom som en överraskning för många spelare, men Borgstein hade en god känsla inför loppet.

– Jag trodde kanske inte på seger, men en plats bland de tre. Hon hade krafter kvar i NM och efter det kändes hon ännu bättre i träningen. Nästan lite för pigg. I morse kom jag knappt ut ur stallet för att hon var så taggad. Det är gott tecken när hon blir lite vild.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.