Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ingen Adrian i Åbergs: "Jag är så förbannad på ST"

Foto: MARIA HOLMÉN
Lutfi Kolgjini. Foto: MARIA HOLMÉN

Tanken var att Adrian Kolgjini skulle ha kört Dante Boko i Åbergs.
Så blir det inte. Regler stoppar honom från det.
– Jag är så förbannad på ST, säger Lutfi Kolgjini.

Publicerad:

Då sonen Adrian Kolgjini ådrog sig en avstängning för ”snäv körning som grovt stört medtävlare” i ett lopp på Jägersro den 17 juli blev han avstängd över Åbergs-kvällen. I särskilt utvalda lopp kan dock kuskarna få dispens för att få köra, om avstängningen inte gäller drivningsförseelse.

Adrian Kolgjini får dock inte köra Dante Boko i Hugo Åbergs. Han anses inte vara ordinarie kusk trots att han körde tolv av 16 lopp med hästen i fjol.
– Definitionen på vem som räknas som ordinarie kusk är väldigt tydligt skriven i paragraf 71 i reglementet. För att räknas som ordinarie kusk ska personen ha kört hästen i minst tre av de fem senaste starterna och eftersom Adrian har kört Dante Boko i en av de fem senaste starterna räknas han därför inte som ordinarie kusk i det här fallet, säger Svensk Travsports biträdande sportchef, Per Wetterholm.

"Så förbannad"

Lutfi Kolgjini är inte särskilt imponerad av regelverket.
– Jag är så förbannad på vårt travförbund, ST. I stället för att hjälpa oss aktiva gör de allt för att jävlas med oss. ST nekar Adrian dispens att köra Dante Boko i Åbergs därför att han inte kört hästen i tre av de fem senaste loppen, men det beror ju på att Adrian varit avstängd av ST och varit förbjuden att köra. Han har haft en möjlighet att köra i år och det var i Årjäng och då körde han.

"Kan hålla på med sina regler"

– Alla vet att Adrian är förstekusk på Dante Boko, han har kört hästen i så gott som alla lopp i Sverige under de senaste åren. Adrian är för övrigt förstekusk på alla våra hästar. ST kan hålla på med sina regler och fortsätta att göra det svårt för oss aktiva, fortsätter en ilsken Kolgjini.

Inte sannolikt med regeländring

Kan regeln komma att ändras? I så fall nästa år.
– Det är endast Svensk Travsports styrelse som kan fatta beslut om ändringar i tävlingsreglementet, det kan inte sportchefen eller generalsekreteraren göra på egen hand. Den här regeln har diskuterats i reglementskommittén några gånger genom åren men oftast har då tongångarna snarare varit att skärpa regeln, alltså att ta bort dispensregeln helt. Min bedömning är att det i dag inte finns något större stöd i trav-Sverige som syftar till att göra det lättare för avstängda kuskar att få dispens, men det är i så fall upp till reglementskommittén och styrelsen att besluta om inför kommande år, säger Per Wetterholm.

Kusk på Dante Boko blir i stället Christoffer Eriksson.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.