Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Propulsion vann Hugo Åbergs – på rekordtid

Foto: Leif Norberg/ALN
Propulsion tog andra raka segern i Hugo Åbergs Memorial – på nytt svenskt rekord. Foto: Leif Norberg/ALN

Propulsion – för andra året i rad. Daniel Redéns stjärna försvarade sin titel i Hugo Åbergs Memorial och segrade på 1.08,1a/1.609 meter – nytt svenskt rekord.
– Det här har ingen häst varit i närheten av i Sverige, sade segerkusken Örjan Kihlström i vinnarcirkeln.

Publicerad:

Den stora frågan på förhand – huruvida Propulsion (e. Muscle Hill) kunde försvara sitt innerspår eller inte – fick tidigt sitt svar. Det kunde han inte. Däremot hittade körande Örjan Kihlström direkt ut i andraspår när Dante Boko och Twister Bi gjorde upp om ledningen i en snabb duell där den senare avgick med segern i den duellen. Propulsion hamnade i andra par utvändigt, i rygg på Dante Boko, och Twister Bi fortsatte att dra i ett ursinnigt tempo. Första varvet travades i 1.08-fart och på bortre långsidan satte Örjan Kihlström in attacken.

"Världens bästa häst"
Väl inne på upploppet kopplade han greppet om ledande Twister Bi, men från dennes rygg fick Ringostarr Treb fritt fram. Italienaren försökte att gå i närkamp, men kunde inte hota Propulsion på allvar och fick i stället nöja sig med andraplatsen. Twister Bi höll till tredjepriset från ledningen.
– Det kändes som att jag hade slagit Twister Bi på upploppet, men Ringostarr Treb hade fått en fin resa på innerspår och jag visste inte hur mycket krafter den hade kvar. Men han springer åtta blankt i andraspår i dag och det har väl ingen häst varit i närheten av i Sverige – på lite blöt bana dessutom sade Örjan Kihlström.
– När vi hade köpt honom sa jag till mina närmaste att det här kan vara världens bästa häst. Men det var väl inte realistiskt rimligt att det skulle bli så här bra. Han är mer komplett än Delicioius tack vare att han inte har något magfel. Jag är helt utmattad efter det här, säger Daniel Redén.

Förra tränaren hyllar Propulsion
På andra sidan Atlanten såg Tony Alagna, som tränade Propulsion i USA, loppet i repris. Även han stämde in i hyllningskören efter segern.
– Otroligt lopp, den snabbaste milen någonsin i Europa. Stort grattis till Stall Zet och till Daniel Redén. Jag känner mig lyckligt lottad som fick vara en del av hästens tidiga karriär. Han var alltid speciell för mig och jag är glad över att världen får se hur talangfull han är.

Segern var värd en miljon kronor och var Propulsions tredje för året.

RESULTAT HUGO ÅBERGS MEMORIAL
1. Propulsion – 1.08,1 – Örjan Kihlström (Daniel Redén)
2. Ringostarr Treb – 1.08,2 – Wilhelm Paal (Jerry Riordan)
3. Twister Bi – 1.08,4 – Christoffer Eriksson (Jerry Riordan)
4. Shadow Gar – 1.09,1 – Jorma Kontio (Erik Bondo)
5. Carabinieri – 1.09,2 – Björn Goop (Peter Untersteiner)
Oplacerade: Workout Wonder, 1.09,2. Oasis Bi 1.09,6. Dante Boko 1.10,3. Day or Night In 7ag. Dante Boko 10ag.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.