Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Redén skriver själv: "Finns inga ord kvar"

Foto: MARIA HOLMÉN
Daniel Redén. Foto: MARIA HOLMÉN

Daniel Redéns Propulsion tog tredje raka segerni Hugo Åbergs.
Här skriver tränaren själv om dagen och hur han uppfattade loppet.

Publicerad:

Det finns inga ord kvar.
Jag vände på klacken och gick ned från bankanten när Propulsion blev hängande i tredjespår.
Nu står jag här igen…och det är väldigt mycket att ta in.

Dagen kunde ha börjat betydligt bättre än vad den gjorde. Hans mycket skickliga skötare Ellinor Wennebring skickade mig ett sms tidigt i morse och hon hade sökt mig två gånger utan svar, då jag låg och sov.
Propulsion hade hostat till en gång i morse vilket han aldrig gör annars vilket var oroande.
När han väl kom ned till Jägersro var allt normalt med honom och han var precis så hingstig som han kan vara, men det är inte den uppladdningen man vill ha precis.

Jag minns exakt vad jag gjorde med Propulsion när han kom till min träning tidig höst 2015. Han hade stora, plastade fötter och tåvikter. Hovslagaren, Johnny B Karlsson, fick ta ”bort” allt runt hovarna och när vi kom ut i första loppet…med mig vinglandes i sulkyn och ja, så här i efterhand hade han ganska bra kapacitet för det loppet. Då han tävlat med äckliga hobbles i USA som hämmar förmågan att utvecklas behövde jag lura honom på något sätt och till en början fick han tävla med hängslen! 

Inför Prins Carl Philips Jubileumspokal på Färjestad våren 2016 kände jag att polletten verkligen hade trillat ned. Ulf Ohlsson såg det banjobbet och han sa: ”Det där måste vara världens bästa häst” lite på skoj. Ja, fan vet…om han inte är det, nästan.

Trots hans otroliga resultat på tävlingsbanan så har det inte varit självklart hur man ska göra med honom alla gånger då han aldrig kommit upp i sådan pulsnivå som mina andra elithästar i träning och då börjar man fundera…lider han av överträningssymptom? Är han verkligen så mycket bättre än mina andra elithästar? Ja, det visade han ju i dag.

När han blev hängande i tredjespår vände jag mig om och svor, men kände att jag behövde visa stödet och gick upp igen och då var han fortfarande med där framme och med lite hugg dessutom…
Det är en overklig prestation. Samtidigt vill jag tacka Örjan för att han byggt upp hästen och inte alltid kramat ut allt till 99,9 % när han inte haft chans att vinna. 

Nu står jag här igen, med en tredje raka seger i Hugo Åbergs Memorial och det är väldigt mycket att ta in. Folk gratulerar och vill ta kort och bland alla priser ligger en liten tallrik i påsen. Det var en man från publiken som kom in från ingenstans under segerceremonien och gav den till Örjan, det är ju årets minne det! 

Tack för alla gratulationer. 
Tack, Propulsion.
Du är min drömhäst tillsammans med Delicious. Att jag fått fram två sådana – en hingst och ett sto – i princip samtidigt är helt otroligt. 
Det finns som sagt inga ord kvar.

DANIEL REDÉN

FOTNOT: Texten är skriven av Travronden efter att Daniel pratat om dagen.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS