Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Gentlemans sista seger

Foto: TR BILD
Gentleman vid prisceremonin tillsammans med bland annat Egon Håkansson (t.v. om hästen). Foto: TR BILD

Det hände...
...den 9 juni för 16 år sedan på Östersundstravet.

Publicerad:

Solvallas Stefan Hultman tränade Gentleman under hans fem först år. Som treåring vann hingsten många lopp, däribland Kriterierevanschen. Det var dock som fyraåring det stora genombrottet kom. På västkusten, i Halmstad, spårade han runt om i Sprintermästarens final och belönades med knappt 1,1 miljoner kronor. Karriären var dock inte spikrak för Gentle Star-sonen och skador tvingade honom till uppehåll en tid senare.

Återvände till Halmstad

Som sexåring återvände han till just Halmstad – för att bli kvar. Kari Lähdekorpi tog över träningen. Resultaten lät inte vänta på sig. På vårkanten 2007 vann han, något överraskande, Olympiatravet tillsammans med Thomas Uhrberg i ett lopp där fransosen Kesaco Phedo var favorit men gjorde bort sig med galopp. Segern gjorde att han blev en häst för Elitloppet där det dock slutade med galopp i försöket.

Misslyckandet där gjorde att det fanns krafter ”kvar” till nästa storlopp på svensk mark: Jämtlands Stora Pris på Östersundstravet. Som klar favorit spårade han grupp II-loppet runt om före bland annat Scarlets Aino, Finders Keepers, Rite on Track och Jaded

Sluttande karriär

Den mörkbrune sjuåringen stod på toppen av sin karriär som direkt därefter sluttade nedåt. Med en så stark vår och försommar i ryggen kunde knappast någon tro att besöket i Östersundstravets vinnarcirkel skulle bli hans sista.

Han plockade några pallplatser till men smaken av segerns sötma fick han aldrig känna av efter storsegern i Östersund. Skador satte käppar i hjulet och den korta comebacken 2010 gav inget större eko. Trots problematiken under sin karriär vann han 21 lopp på 51 starter och sprang in nästan fem miljoner kronor.

Efter tävlingskarriären fick han en komprimerad karriär som avelshingst. Den överlägset bästa avkomman blev stoet Genta som, 2016, var tvåa i Svenskt Travoaks och sprang in 1,8 miljoner kronor. 

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.