Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Lärlingen får chansen i miljonloppet på Solvalla

Foto: Maria Holmén
Sandra Nordemo är en av tolv kuskar som kör i årets upplaga av Jubileumspokalen. Foto: Maria Holmén

Ulf Ohlsson och Örjan Kihlström. Christoffer Eriksson och Jorma Kontio. Stora delar av kuskeliten samlas bakom startbilens vingar i Jubileumspokalen på onsdag. Ett namn sticker dock ut från mängden: 21-åriga lärlingen Sandra Nordemo som får chansen bakom Bottnas Commandeur.

Publicerad:

På onsdag får Bottnas Commandeur sitt verkliga elddop. Hans R Strömbergs femåring debuterade nyligen i Silverdivisionen, men ställs härnäst mot hästar från världseliten i Jubileumspokalen. Sitt elddop får även hästens kusk. I sulkyn på onsdag sitter nämligen 21-åriga Sandra Nordemo, till vardags lärling i Claes Sjöströms stall. Bottnas Commandeur ägs av Sandras pappa Alf Nordemo och i storloppet med en miljon kronor i förstapris får dottern chansen att köra hästen.
– Det ska bli riktigt häftigt. Jag har kört V75-lopp tidigare, men aldrig något så här stort, säger Sandra Nordemo och fortsätter:
– Jag visste om att det var lite på gång. Det var väl inte givet att hästen skulle komma med i loppet, men pappa hade ett önskemål om att Hasse skulle anmäla och det med mig som kusk.

Och det hade du inget emot?
– Haha, nej. Jag kan väl ha tjatat lite också.

Sandra Nordemo har kört Bottnas Commandeur vid tre tillfällen. I oktober förra året slutade de trea tillsammans i Rättvik, två månader senare blev det en snöplig målgalopp som trea på Solvalla och nu senast, i februari på samma bana, var Bottnas Commandeur oplacerad som fastlåst med krafter kvar i ett lopp som Spitcam Jubb vann.
– Han har varit bra varje gång, i åtminstone två av loppen har det varit jag som gjort bort mig, men nu ska det förhoppningsvis gå bättre. Han är väldigt fin att köra, det är en ärlig häst som alltid gör sitt bästa.

I sitt senaste lopp galopperade Bottnas Commandeur från start. Så även gången innan, men då svarade hästen för en svettig upphämtning och vann i sin debut i Silverdivisionen.
– Det var en superbra prestation. Senast hoppade han redan innan bilen startade, men jag tror att det beror på att han är i så himla bra form. Han har helt enkelt blivit för laddad. Normalt ska han inte galoppera bakom bilen, säger Sandra Nordemo och fortsätter:
– Jag får försöka att hålla honom lugn före starten och se till så att han inte hetsar upp sig.

Och hur är det med de egna nerverna?
– Jag brukar inte bli särskilt nervös, men på onsdag kommer det säkert vara lite pirrigt innan. Man går ju runt och tänker på det betydligt mer än inför ett vanligt lopp. Självklart är det så.

Det är inte bara ditt största lopp i karriären – Bottnas Commandeur har inte heller tävlat på den här nivån tidigare. Vad har du för förhoppningar?
– Motståndet är så klart väldigt svårt. Min häst har bra form, men jag har ju stor respekt för de andra – framför allt Readly Express så klart. Vi får hoppas att han kan vara med så långt fram som möjligt. Löser det sig bra kan han kanske hänga med till en fin peng.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS