Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Övervakningsstall i Boden i helgen

Foto: MATILDA ÖHRMAN / TR BILD
Mattias Falkbåge, säkerhetschef, Svensk Travsport. Foto: MATILDA ÖHRMAN / TR BILD

På lördag när Midnattstravet avgörs i Boden kommer hästarna i Norrbottens Stora Pris att stallas upp i övervakningsstall. Vilket blir tredje tillfället för året i Sverige.

Publicerad:

Tidigare i har hästarna i Prins Carl Philips Jubileumspokal på Färjestad i mars och hästarna i Elitloppet i maj stallats upp i vad som kallas övervakningsstall. I helgen är det dags på nytt. Då ska hästarna i lördagens upplaga av Norrbottens Stora Pris i Boden att stallas upp i ett sådant.

Hästarna ska anlända till stallet mellan klockan 13.00 och 14.00 och som tidigare får ett fåtal hästar kring varje häst tillträde till stallet.

– Det känns bra att ha övervakningsstall på vår nordligaste bana på lördag. Vårt mål för året är att vara på flertalet olika banor, både geografiskt och storleksmässigt, och vi ser fram emot att besöka Boden, säger utredningschef Mattias Falkbåge till förbundets hemsida.

FAKTA

Detta är övervakningsstall

2020 var första året då övervakningsstall kunde användas under svenska tävlingsdagar i enlighet med Antidopningsreglementet. Det främsta syftet med införandet av övervakningsstall under tävlingar är att öka kontrollen av såväl hästar som utrustning. Genom den ökade säkerheten kan vi arbeta både mot att ingen utomstående kan ta kontakt med de hästar som är uppstallade i övervakningsstallet och att de inte tillförs något, preparat eller annat, som kan påverka prestationen på banan.

5 § Övervakningsstall i Antidopningsreglementet

  • a) ST kan inför vissa lopp besluta att deltagande hästar ska uppstallas i ett särskilt övervakningsstall.
  • b) ST bestämmer vid vilken tidpunkt hästarna senast ska ha anlänt till övervakningsstallet.
  • c) Häst som inte anlänt till övervakningsstallet senast den tidpunkt ST bestämt kan av ST förbjudas delta i loppet.
  • d) Endast de personer, tränare och/eller skötare, som ST godkänt har tillträde till övervakningsstallet.
  • e) ST har rätt att visitera godkända personers kläder, material, utrustning m.m. innan de ges tillträde till övervakningsstallet.

Källa: Svensk Travsport

ANNONS

Ämnen i artikeln

Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.