Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Inför Stochampionatet: Urban Wallin hoppas på O'Mara Zon

Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD
O'Mara Zon efter seger med tränaren Daniel Wäjersten. Från vänster: Michael Ingman, Anette Söderström, Urban Wallin och Niklas Bergenheim. Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD

De senaste två åren har Urban Wallin rest många mil för att se sina hästar live.
Nu ska hans O’Mara Zon starta i Stochampionatets final och givetvis kommer den 60-årige göteborgaren att vara på plats.
–Ja, har jag åkt till Boden vore det dumt att inte åka till Skara, säger hästägaren och skrattar.

Publicerad:

Urban Wallin har inte ens fått ett dygn på sig att smälta O’Mara Zons uttagningslopp till Stochampionatet. Först var han lite besviken över andraplatsen och att det blev ett bakspår i finalen. Men med en gnutta distans kanske det ändå inte är så pjåkigt. Det fyraåriga stoet brottas fortfarande med att tygla sin energi och då kan det finnas fördelar med en lugnare inledning. 

– Nej, när det har landat lite så fick hon inte riktigt fäste i fredags heller. Han kunde inte riktigt köra på henne för då blev det risk för galopp, men hon var inte trött egentligen. Med facit i hand kanske det inte är så dumt att ligga där bak om det blir lite tempo. Att gå en riktig sista femhundring i stället, spännande blir det i alla fall, konstaterar Urban Wallin. 

Drömt om en bra travhäst

Bakom Y.N.W.A i Göteborg står ett glatt ägargäng i form av Urban Wallin, som är majoritetsägare, samt hans tre vänner Michael Ingman, Anette Söderström och Niklas Bergenheim. Det var den sistnämnda som på 70-talet fick med Urban Wallin till en travbana för första gången. Han blev fast direkt, främst i att spela på hästar, men drömmen om att få äga en riktigt bra travhäst har alltid funnits. 

Nu har han äntligen både tid och möjligheten till just det. 

– Jag har jobbat i byggbranschen och sålde bolaget för två år sedan så för tillfället gör jag inte så mycket mer än att åka och titta på hästar, säger han glatt. 

Reser långt för att se sina hästar 

Förutom O’Mara Zon äger han även derbyfinalisten L.A.Boko samt treårige Global Escape. Urban Wallin själv bor i Göteborg men samtliga tre hästar tränas av Bergsåkertränaren Daniel Wäjersten. Det har dock inte hindrat göteborgaren från att följa sina hästar på plats när de startar. 

– Jag har rest mer på de här senaste ett och ett halvt åren än vad jag gjort sammanlagt tidigare i livet.

Urban gillar livesport och som ägarnamnet avslöjar är han även ett fan av den engelska fotbollsklubben Liverpool. Han vurmar för att de största sportsliga ögonblicken upplevs på plats. Och givetvis kommer han att besöka Axevalla till helgen. 

– Ja, har jag åkt till Boden vore det dumt att inte åka till Skara så jag kommer att vara på plats där. Faktum är att jag nog sett alla klassiska lopp men jag har aldrig varit på plats på StoChampionatsdagen. 

“Då blir det klackarna i taket” 

Det är med skräckblandad förtjusning som han ser fram emot loppet. 

– Är hon på rätt humör och det blir tempo på tillställningen, och man behöver flyt när det är så bra hästar, då tror jag att det bara är Joviality som är en bättre häst. Jag tror att Queen Belina är ungefär jämngod. Det kan bära långt. 

Vid seger lovar Urban Wallin att det kommer att firas rejält. 

– Ja, det är något av min specialitet. Då blir det klackarna i taket. Det kan jag säga. Då går vi hem till Göteborg, ingen av oss kommer att kunna köra.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.