Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Jag har längtat till Stochampionatet"

Foto: HANOLD/ALN
Adrian Kolgjini kör Pasithea Face i Stochampionatet. Foto: HANOLD/ALN

Adrian Kolgjini var bara fem år när pappa Lutfi tog sin hittills enda seger i Stochampionatet bakom Simb Capi. I dag söndag har stallet dubbla möjligheter – och ”Ludde” sätter upp sin son bakom bästa chansen: Pasithea Face.

Publicerad:

– Jag har längtat till Stochampionatet ända sedan förra året med henne. Och det här har varit Adrians häst hela tiden, säger Lutfi Kolgjini.

Lutfi Kolgjini är inte så förknippad med just Stochampionatet, även om han vann 1998 med jättefavoriten Simb Capi. En häst kom till hans stall först inför försöksloppet.
– Hon åt ingenting förrän en ponnykompis fick hästen på andra tankar. Om det är något som ponnys verkligen kan så är det att äta, berättar Lutfi, som släpptes till spets i finalen av Olle Goop bakom Mack Action Ås.
Kolgjini fick sedan bestämma efter behag och vann enkelt. Han är själv inne på att försöksloppet låg bakom finalvinsten.
– Jag körde rejält där för att skrämma konkurrenterna och på så sätt få det lugnare i finalen. Det krävdes, då hästen nyligen bytt miljö och inte var förberedd på det sätt som jag normalt ser till att de är inför större lopp.
 
Finns det några likheter mellan Simb Capi och årets finalduo från ditt stall?
– Simb Capi är väl mest lik Princess Face; två hästar med en lätt och elegant gång. Simb Capi var en underbar individ med hög kapacitet, som även lyckats fint i aveln.
Vad säger du om Princess Face seger i försöksloppet?
– Hon var bra med tanke på omständigheterna. Hästen drog iväg för mycket när hon fick häst på utsidan samtidigt som hon dessutom var brunstig för dagen. Jag kände att hon höll på att surna i sista kurvan. Den här gången blir det barfota runt om, pullplatta och svansgaffel. Jag satte dessutom upp Johnny Takter eftersom jag inte ville ha en ”hård kusk på henne två lopp i rad.
Taktiken?
– I min värld tar Princess Face ledningen och släpper sedan bara till Pasithea Face. Det är ett helt naturligt upplägg för båda mina hästar med tanke på hur de presterade i försöken. Jag tycker bara det är löjligt att höra folk som redan nu vill diskutera det här med stallkörning. 
Varför kör du inte någon av hästarna själv?
– Pasithea Face har som sagt varit Adrians häst hela tiden och han har varit med och utvecklat henne. Det var väl bakom Princess Face som jag kändes aktuell, men nu väljer jag Johnny istället.
Någon motståndare du är speciellt rädd för?
– Daniel Redéns In Toto Sund kan vara mycket bättre med ett lopp i kroppen och Galactica är också en fin häst. Men att dessa ska slå Pasithea Face från spets tror jag inte på ändå. I alla fall inte om Pasithea har den form jag tror hon har på söndag. Det är en väldigt stark typ som tål att gå i täten även över denna distans.
Några ändringar?
– Nej, vi behåller nog skorna på. Det känns som en onödig risk att plocka av dessa. 
ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS