Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Mellby Free och Goop skrällde i Stochampionatet

Foto: Malin Albinsson/TR BILD
Björn Goop höjer näven i skyn Foto: Malin Albinsson/TR BILD

Hon var fältets minst rutinerade häst med bara sju starter på nacken. Men det stoppade inte Mellby Free som var bäst till slut i en högdramatisk upplaga av Stochampionatet. 
– Klart att man blir extra stolt när man lagt ner så mycket jobb på henne, sa tränaren Björn Goop efter den stora triumfen på 1.13,5a/2640 meter.

Publicerad:

Stochampionatet blev rafflande från början till slut och dessvärre gick endast fem startande felfritt genom loppet.  Mellby Free (e. Muscle Hill-Mellby Ticket) och Björn Goop spetsade från sitt innerspår och öppnade första 500 på 1.11,6, för att sedan släppa till Vamp Kronos med två varv till mål. Hevin Boko fick dödens men blev avlöst av favoriten Dibaba med 1500 meter kvar till mål. Första 1500 meterna gick via ganska beskedliga 1.14,9 och under slutvarvet blev det rejäl fart på tillställningen. 

Många såg nog fram emot en duell mellan Vamp Kronos och Dibaba, men den sistnämnda galopperade med 800 kvar. I stället fick Hevin Boko dödenspositionen, men bara för att galoppera kort senare i slutkurvan.

In på upploppet fick så Mellby Free chansen. Vamp Kronos försökte sig värja sig men med hundra meter kvar hade Mellby Free avgjort och den stora triumfen var ett faktum. Segertiden blev 1.13,5a/2640 meter.
– Det har varit mycket problem med henne och hon har varit väldigt sen, men nu har hon blommat ut och klart att man är stolt när man lägger ner så mycket jobb på henne, sa en lycklig Björn Goop i vinnarcirkeln. 

Goop tog sin första stora seger som kusk i Stochampionatet 1997 med Carolinas Mystic och tre år senare vann han med Sweet as Candy. Nu kunde han räkna hem sin första tränartitel i loppet. 

Äger hästen gör Mellby Gård och Sofia Hansson är skötare. 
– Ägarna har visat ett stort tålamod och skötaren Sofia Hansson har gjort ett jättejobb, en stor eloge till henne sa Goop.
– Hon gör inte ett fel någon gång och det här känns helt fantastiskt, sa Hansson i vinnarcirkeln. 

Mellby Free var premiechansad och belönas med 2.400.000 kronor. 

Vamp Kronos höll andraplatsen på 1.13,6 och sedan blev det stall Peter Untersteiner på tredje-, fjärde- och femteplatsen. Erik Adielsson Global Upper Style till tredjeplatsen efter en invändig resa och Stefan Söderkvist tog fjärdeplatsen med Mily.  Peter Untersteiner körde själv Run Chica Run till femteplatsen och sista pengen till Anna-Karin Rundqvist och Vera Spiro efter galopp på vägen.

Läs allt om Stochampionatet i tisdagens tidning.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS