Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Perssons glädje: "En riktig stjärna"

2010 vann Fredrik Persson Stochampionatet med Viola Silas, på söndagen var det dags igen. Hans Ultra Bright spurtade till seger i en rafflande upplaga av storloppet.

Publicerad:

Kalmartränaren Fredrik Persson var segerviss inför årets upplaga av Stochampionatet och han visade sig ha fog för sin optimism. Tillsammans med egentränade Ultra Bright tog Persson hem segern i den 49:e upplagan av storloppet för fyraåriga ston.
– Fantastiskt skönt! Skötaren Hannah och alla andra hade sett till så att hästen var i perfekt skick. Men det här loppet kunde man inte tro på innan, sade en överlycklig Fredrik Persson i vinnarcirkeln.

Det hade Persson rätt i. Att han själv tog hand om spets hade han själv och många med honom visserligen räknat med, men knappast det som hände därefter. Först överlät Persson ledningen till Darling Mearas. Sedan gjorde Stefan Persson samma sak när Johnny Takter sände fram Cash Crowe och med den stora favoriten i tät kändes det inte upplagt för dramatik. Men så blev det. För halvvägs in i loppet galopperade plötsligt Cash Crowe. Till tät kom i stället Schatzi Fayline och när Fantasy River sedan togs ner i dennes rygg satt Darling Mearas plötsligt i tredje par invändigt – och Fredrik Persson och Ultra Bright ytterligare ett snäpp längre bak.

När köhästarna attackerade i tredjespår på sista bortre långsidan kom Persson ut i andraspår och i utgången av sista sväng uppenbarade sig luckan. Ledande Schatzi Fayline försökte freda sig, Mulligan avslutade fort, Darling Mearas ännu fortare, men Ultra Brights var först över mållinjen med god marginal och Fredrik Persson kunde bjuda publiken på en segergest. Tiden i mål var 1.13,0a/2.640 meter – nytt världsrekord för fyraåriga ston på 1000-metersbana under rådande förutsättningar.
 – Hon har en härlig teknik och ett bra löphuvud. Det är en komplett häst – en riktig stjärna, sade Fredrik Persson om hästen som gav honom en andra seger i Stochampionatet efter triumfen med Viola Silas 2010.

Segern var Ultra Brights åttonde i den tjugonde starten och tack vare premiechansningen belönades hon med 2.400.000 kronor. Mer än tre gånger så mycket som hästen hade sprungit in tidigare.

Stochampionatet 2017
1. Ultra Bright - Fredrik Persson – 2.400.000 kronor (premiechansad)
2. Darling Mearas - Stefan Persson – 1.200.000 kronor (premiechansad)
3. Schatzi Fayline- Kim Eriksson - Veijo Heiskanen - 300.000 kronor

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.