Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Lena Wahlgren kommer inte att se Derbyt

Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD
Working Class Hero och Lena Wahlgren (höger) har haft ett fint 2023 med sju vinster på tio starter. Den 12 augusti i år vann hästen och Björn Goop klass I-finalen på Åbytravet, en seger värd 220.000 kronor. Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD

Hon njuter inte under loppen. I stället sitter hon på huk med huvudet mellan benen.
– Jag kommer absolut inte att se Derbyt, säger Working Class Heros skötare Lena Wahlgren.

Publicerad:

För Lena Wahlgren, 44, har livet alltid kretsat runt hästar. Styvpappan Gerth-Ove Karlsson, känd för sina Tabac-hästar, såg till att intresset växte fram tidigt.

– Ja, jag blev härdad av några galna kallblod. Jag tror att det var väldigt bra att börja just med kallblod. Man lärde sig mycket av dem, säger Lena Wahlgren.

Efter 18 år som instruktör på Västmanlands naturbruksgymnasium tog livet nya vägar. Först som veterinärassistent innan jobb hos Reijo Liljendahl som hästskötare i ett år. De senaste fem åren har hon varit stationerad som skötare hos Jörgen Westholm.

– Jag trivs väldigt bra hos Jörgen och det är klart att det är roligt att få stort förtroende. Jag kan räkna upp många fina passhästar genom åren. Några av dem är Global Amazon, Odin Tabac, Apollon de Kacy, Antonio Tabac, Remarkable Feet och Sir Henry P. Hill. En seger jag gärna ser tillbaka på är den i Norrbottens Stora Pris med Antonio Tabac. Det var verkligen häftigt.

Nu har hon en ny stjärna på listan: fyraårige Working Class Hero. Segern i derbykvalet var fjärde raka och en mäktig uppvisning.

– Efter loppet kom någon fram till mig och undrade vad jag tänkte när Björn Goop valde att kliva fram i dödens? Jag sa bara “va, gjorde han?”.

Såg du inte loppet?

– Nej, de senaste ett och ett halvt åren har jag inte sett något lopp med mina passhästar. Jag är alldeles för nervös numera. Jag går undan när loppet går, sätter mig på huk med huvudet mellan benen och knutna tummar och upprepar namnet på min häst som springer. På Jägersro satt jag i ett hörn och sa: “Classe, Classe, Classe…”, säger Lena.

Working Class Hero, eller Classe som han alltså kallas, fick ett perfekt lopp i andra utvändigt i rygg på favoriten Bedazzled Sox men Björn Goop valde att byta positionen till dödens 1600 meter från mål. Goop visste vad han hade i tömmarna. Ekipaget plockade ner ledaren Jikken och vann på 1.13,0a/2640 meter.

– Jag tittade på loppet i efterhand. Classe var fantastiskt bra igen.

Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD
Working Class Hero kallas för Classe och har i de fyra senaste starterna körts av Björn Goop, men i Derbyt är det tränaren Jörgen Westholm som sitter upp bakom Lena Wahlgrens passhäst. Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD

Någon spikrak väg mot toppen har det inte varit för fyraåringen.

– Jag har varit med honom hela vägen och var med och körde in honom. Som tvååring kände jag att det var en väldigt bra häst. Jag trodde att han skulle vara bättre än han var som treåring, men han hade otrolig otur med halsinfektioner under sommaren. Han hade också en lös benbit i en has som opererades bort i december. Sedan kom han tillbaka och var väldigt bra.

Tränaren Jörgen Westholm har sagt att han kom tillbaka från operationen med fyrhjulsdrift!

– Ja, lite så är det faktiskt. Jag visste tidigt att det fanns mycket i hästen och det är roligt att polletten ramlade ner och att han nu också har fått visa det. Dessutom är det en härlig häst att jobba med, han är verkligen cool och har inga problem att resa långt. Det är inget som kan stressa upp honom. Tänk när det blev storm i Örebro och det flög in både bord och stolar på banan. Han stod bara lugnt och tittade på.
Lena Wahlgren kör de allra flesta jobben med Working Class Hero och kommer också att köra de finslipande jobben inför derbyfinalen.

– Ja, Jörgen kör inte särskilt mycket.

FAKTA

Lyssnar helst på Rammstein

  • Namn: Lena Marie Wahlgren.
  • Ålder: 44.
  • Familj: Sambo och två vuxna barn.
  • Bor: Hus i Vittinge.
  • Äter: Kött och sallad.
  • Dricker: Vatten.
  • Böcker: Deckare. Jag lyssnar på ljudböcker hela dagarna.
  • Musik: Då är det hårdrock som gäller. Gärna Rammstein.
  • Aktuell: Skötare till derbyfinalisten Working Class Hero.

Man kan säga att det är du som är tränare då?

– Haha, ja kanske det. Nej, Jörgen gör träningsuppläggen och vet vad som ska göras. Det blir ett rundbanejobb innan finalen och sedan en vända i backen och en i sanden. Det viktigaste är att hålla hästen på fortsatt bra humör.

Working Class Hero har alltså fyra raka segrar och nu väntar derbyfinalen på Jägersro på söndag.

– Att det blev spår nio är han inte så väldigt missgynnad av. Han är inte lika startsnabb som vissa av konkurrenterna och jag tror att det kan bli tuff körning från början. Jag brukar aldrig uttala mig om jag tror att mina passhästar kan vinna så det gör jag inte nu heller. Jag är i alla fall rätt säker på att han kommer att göra en väldigt bra prestation.

Det här är Lena Wahlgrens första derbyfinalist som skötare och det blir förstås en av hennes största travdagar.

– Det känns oerhört stort att ha en häst med i Derbyt. Det är ett lopp som alla vill vara med i och gärna vinna förstås. Det kan vara det enda gången i livet jag får uppleva att ha en passhäst i derbyfinalen.
På söndag sätter hon sig på huk i ett hörn på Jägersros stallbacke med knutna tummar och hoppas på att Classe fixar skötarkarriärens höjdpunkt.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.