Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Skötaren som vunnit storlopp förr

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Han åkte nästan 100 mil enkel resa för att vara med i derbyförsöken på Jägersro.
Nu är Hail Mary en av favoriterna i finalen.
– Han reser bra och finner sig i det mesta, säger rutinerade skötaren Charlotte Andersson.

Publicerad:

Hon har tidigare skött om storstjärnor som elitloppsvinnaren Nahar, Ed You, Kadett C.D och Digital Ink. Nu är det Hail Mary som ser till att Robert Berghs hästskötare Charlotte Andersson återigen är med i de riktigt stora sammanhangen. Han står uppstallad på Berghs filial i Töva, strax utanför Sundsvall.

– Jag fick ta över Hail Mary på våren som treåring. Hästen var bra redan vid segern i debuten i Gävle i augusti det året. Det var dock vid vinsten i starten efter i Eskilstuna som jag verkligen förstod att det handlade om en riktigt bra häst. Då vann han trots en galopp i sista sväng.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Hail Mary på väg ut för en träningsrunda med Robert Bergh i sulkyn. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Charlotte berättar att det sedan gått närmast spikrakt för Hail Mary, inga skador eller större problem. Hans facit med 13 segrar på 16 starter säger väl egentligen det mesta. Och nu är fyraåringen efter sin försöksvinst även i derbyfinal och startar från bricka ett.

– Det var svårt att se så mycket från den position där jag stod, så jag visste inte om Hail Mary vunnit eller ej. Jag kände mig ändå nöjd oavsett utgången eftersom hästen gjorde ett otroligt bra lopp.

Charlotte Andersson beskriver Hail Mary som en oerhört cool individ. Han hetsar inte upp sig i onödan.

– Han har alltid varit väldigt lat, men samtidigt trygg i sig själv. Många hästar stressar upp sig efter målgång, men Hail Mary går ner i lugn skritt på direkten och kommer in i sin egen bubbla. Hemma däremot kan det emellanåt vara rena lekstugan. Om hästen själv fick bestämma skulle han nog bara skritta i träning, knappt ens det.

Foto: TR BILD
Nahar och Charlotte Andersson segerdefilerar efter Elitloppet 2013. Foto: TR BILD

Det är svårt att överträffa elitloppssegern med Nahar från 2013. En seger i Derbyt skulle dock också vara en stor grej för Charlotte Andersson.

– Det kommer högst en chans i livet att vinna Svenskt Travderby för en häst, så visst ska det bli väldigt spännande. Det var överhuvudtaget en jätterolig försökskväll på Jägersro, då hela stallet gick bra. När man siktat på ett speciellt lopp väldigt länge blir det också en extra skön känsla när allt lyckas, säger hon.

• Hur stor är Hail Marys segerchans i finalen?
– Det blev ett väldigt fint finalfält, men vi ska vara med och köra om det där också.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.