Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Extralopp för tvångsstrukna i Kriteriet och Oaks

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Anders Malmrot ser fram emot att kunna ta emot betydligt mera publik under kriteriehelgen än fallet var i fjol. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Det anmäldes flitigt till fredagens Kriterie- och Oakskval på Solvalla, närmare bestämt 182 treåringar. De 38 tvångsstrukna har förtur till två extralopp nästa onsdag.

Publicerad:

Eftersom det handlar om sex försök med tolv hästar i både Kriteriet och Oaks går ”linan” vid 72 hästar per klass. Hästarna tas ut enligt Svensk Travsports regler för seedning vid insatslopp, som tar hänsyn till startprissumma och aktuella startpoäng. De som inte får plats har sedan tidigare en proposition den 15 september på Solvalla, där de har företräde. Det handlar om ett treåringslopp för hästar upp till högst 300.000 kronor i insprungna pengar. Distansen är 2140 meter med bilstart och förstapriset 100.000 kronor. Så sent som i dag valde dock Solvallas sportchef Anders Malmrot att lägga till ytterligare ett extralopp med företräde för tvångsstrukna hästar från Kriteriet och Oaks.

– Jag tycker att det här känns fair, att det bjuds på extralopp där de tvångsstrukna i Kriteriet eller Oaks har företräde. Eftersom antalet tvångsstrukna i år blev hela 38 så har jag nu valt att komplettera med ett lopp till och dessutom renodlat de båda loppen i avseende på ston samt hingstar och valacker. Det blir alltså ett treåringslopp med företräde för tvångsstrukna hästar ur Kriteriet som tjänat högst 300.000 kronor. Sedan också ett för tvångsstrukna ston i Oaks som tjänat högst 150.000 kronor. Förstapriset i båda loppen är 100.000 kronor och de körs alltså den 15 september.

Sammanlagt anmäldes 92 hästar till Kriteriet samt 90 till Oaks. Det kan jämföras med 81 och 82 förra året (19 tvångsstrukna) och 75 och 83 (14 tvångsstrukna) 2019. Såväl 2016 som 2018 handlade det om 36 tvångsstrukna treåringar.

Vilka var det då som anmälde och kom med? När det gäller Svenskt Travkriterium så finns förstås Per Nordströms dubble E3-finalvinnare Felix Orlando (e. Orlando Vici) med på startlinjen. Han är den som sprungit in mest, närmast före Svante Båth-tränade Mellby Jinx (e. Ready Cash). Ingen av de övriga har tjänat över miljonen. Robert Bergh är flitigast i elden med hela nio kvalhästar i Kriteriet.

Oaks då? Jo, här är det mera Per Nordström genom uppfödningsvinnaren och E3-finalettan Islay Mist Sisu (e. Beer Summit) och E3-finaltvåan Good Vibes (e. Django Riff). Christian Persson-tränade Red Lady Express (e. Readly Express) är ett annat sto som blir att räkna med.

När det gäller upplägget av kriteriehelgen så är det nu andra året i rad som såväl Svenskt Travkriterium som Oaks avgörs inom V75-spelet lördagen den 25 september. Finalen i STL Open och uttagningsloppen till Europaderbyt körs däremot dagen efter.

– Publikmässigt blev det ett prov utan värde förra året eftersom vi bara tilläts ha 50 åskådare. Nu kommer vi att kunna erbjuda drygt 2.000 en plats om man räknar in alla restaurangerna, vilket gör stor skillnad. Jag är övertygad om att både Oaks och Kriteriet lyfts ytterligare genom den här ändringen. Det är svårt med stortrav på söndagarna, fortsätter Anders Malmrot.

Första start är 14.45 på lördagen och 13.00 under söndagen. Men först ska vi köra kvalloppen nu på fredag med första start 17.35.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.