Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Så avgjordes uttagningarna till Svenskt Travkriterium 2022

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Bedazzled Sox och Torbjörn Jansson. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Uttagningsloppen till Svenskt Travkriterium är i gång. Tolv finalplatser finns i potten för de treåriga hingstarna och valackerna.

Publicerad:

Uttagningar till Svenskt Travkriterium – försök 1:

Efter ett drygt halvvarv övertog Torbjörn Jansson ledningen med Roger Walmanns Bedazzled Sox (e. Brillantissime). Därifrån blev segern enkel för den trefaldige miljonären. Bedazzled Sox höll förtjänstfullt undan från sina konkurrenter på 1.13,1a/2640 meter och noterades för nionde segern i tolfte starten. Dryga varvet från mål lämnade Örjan Kihlström andra utvändigt för positionen utvändigt om ledaren med Daniel Redéns Xanthis Harvey. Därifrån inkom hingsten som tvåa och är således klar för final.

– Det är väldigt skönt att vi är i final. Vi kom till ledningen utan att bränna allt för mycket krafter. Då var mycket vunnet, sade Torbjörn Jansson i vinnarcirkeln.

Vidare till final:

 • Bedazzled Sox – Roger Walmann
 • Xanthis Harvey – Daniel Redén
Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Global Deputy och Magnus A Djuse. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Uttagningar till Svenskt Travkriterium – försök 2:

När Jackpot Mearas galopperade i första sväng hittade Magnus A Djuse till ledningen med Fredrik Wallins Global Deputy (e. Broadway Hall). Ekipaget överlät dock kort senare kommandot till Per Lennartsson och Every Day Elegant.

Global Deputy travade i rygg på ledaren under större delen av loppet. In på upploppet uppenbarade sig luckan och då kunde hingsten avgöra i säker stil på 1.14,0a/2640 meter. En seger som bärgades före Every Day Elegant som därmed också är klar för finalen.

– Det var en fin häst och det är klart att man är det om man vinner ett försök till Kriteriet. Det var en positiv överraskning. Det blev perfekt med rygg på ledaren och luckan kom också den alldeles perfekt, sade Magnus A Djuse i vinnarcirkeln.

Vidare till final:

 • Global Deputy – Fredrik Wallin
 • Every Day Elegant – Roger Walmann
Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Ante La Roque och Örjan Kihlström. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Uttagningar till Svenskt Travkriterium – försök 3:

Ante La Roque (e. Uncle Lasse) ordnade första segern i 16:e starten. Detta sedan Örjan Kihlström hittat till ledningen med Daniel Redéns häst två varv från mål. Väl där öppnade ekipaget första kilometern efter 1.11,5. Genom sista sväng ryckte Ante La Roque åt sig ett par längders ledning. Ett försprång som höll hela vägen in i mål på 1.13,1a/2640 meter.

– Det var överraskande för mig att han höll hela vägen till mål med tanke på att han blev så het första varvet. Klaffar det kan han säkert ta en bra slant även i finalen, sade Örjan Kihlström i vinnarcirkeln.

Bakom vinnaren avslutade Paul Hagoorts Monastery Boko storstilat till andrapriset för Robin Bakker.

Vidare till final:

 • Ante La Roque – Daniel Redén
 • Monastery Boko – Paul Hagoort
Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Bengan och Mister Jupiter delade segern. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Uttagningar till Svenskt Travkriterium – försök 4:

Fjärde försöket till Kriteriet blev minst sagt dramatiskt. Örjan Kihlström och Daniel Redéns Bengan (e. Django Riff) landade utvändigt om ledaren Mister Jupiter (e. Ready Cash) 1400 meter från mål – och därifrån delade hingstarna på segern. Hästarna passerade mållinjen exakt samtidigt på 1.13,6a/2640 meter.

– Jag började ana på bortre långsidan när det tog så lång tid att det kanske var dött lopp. Min häst gjorde ett kanonlopp, han gick fram utvändigt om ledaren och fick göra jobbet. Han var bra från början men blir hela tiden bättre och bättre, sade Örjan Kihlström i vinnarcirkeln.

Vidare till final:

 • Mister Jupiter – Timo Nurmos
 • Bengan – Daniel Redén
Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Greensboro Zet och Örjan Kihlström. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Uttagningar till Svenskt Travkriterium – försök 5:

Örjan Kihlström hittade till ledningen med Daniel Redéns Greensboro Zet (e. Father Patrick) och den positionen behöll ekipaget hela vägen. Man öppnade första 500 meterna efter 1.11,6 och första kilometern efter 1.14,4. Hingsten gick sedan undan och vann med säker marginal på 1.13,1a/2640 meter – hästens fjärde seger i den sjunde starten.

En seger som bärgades före Roger Walmanns Coquaholy och Kim Eriksson. Coquaholy travade största delen av loppet utvändigt om ledaren.

– Hästarna har gått fantastiskt bra allihopa. Den här har visat bra kvaliteter hela tiden men kan vara lite krånglig i ryggar ibland. Han blev lite väl pigg någon bit men det var ändå på rimlig nivå, sade Örjan Kihlström i vinnarcirkeln.

Vidare till final:

 • Greensboro Zet – Daniel Redén
 • Coquaholy – Roger Walmann
Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Following och Björn Goop. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Uttagningar till Svenskt Travkriterium – försök 6:

Björn Goop körde sig till ledningen med Stefan Melanders Following (e. Nuncio) efter 500 meter. Från den positionen kvalificerade sig ekipaget för en ny stor final. Senast vann Following finalen av korta E3 och nu höll han säkert undan från ledningen på 1.12,9a/2640 meter.

Det var Oskar J Andersson och My Dreams som överlät ledningen till Following efter ett halvvarv och från positionen rygg på ledaren uppenbarade sig luckan mitt på upploppet. My Dreams avgjorde kampen om andraplatsen och är därmed klar för finalen även han.

– Han har det mesta tycker jag. Nu gick han i ledningen och förra gången spurtade han bra. Han har ett väldigt driv i steget, sade Björn Goop i vinnarcirkeln.

Vidare till final:

 • Following – Stefan Melander
 • My Dreams – Oskar J Andersson
ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.