Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Mäktigt sistavarv gav Dibaba segern

Foto: Micke Gustafsson
Dibaba med Örjan Kihlström under uttagningarna till Svenskt Travoaks 2017 Foto: Micke Gustafsson

STOCKHOLM. Roger Walmann stack ut hakan tidigt och sade redan innan debuten att Dibaba skulle tillhöra kulltoppen i år. Under söndagen vann hon sin uttagning till Svenskt Travoaks efter ett mäktigt sistavarv.

Publicerad:

Hon gick under klubban för 1.050.000 kronor på Kolgjini Sales 2015 och har en stam som förpliktigar. Roger Walmann slog tidigt fast att Dibaba (e. Ready Cash) skulle hävda sig bland de allra bästa i kullen under året och efter röriga sista 1000 meter i uttagningen till Svenskt Travoaks slog hon av Romance Amok över den sista biten. I finalen startar Dibaba spår tre.

– Jag kände att spåret kunde häxa till det för henne, men det löste sig till sist. Hon kom tillbaka senast och var väldigt fin och hon var minst lika bra i den här starten.

Inledde felfritt

Dibaba inledde karriären felfritt med fyra raka segrar för att sedan startgaloppera i långa E3-finalen för ston på Bergsåker i början av juli och sedan i ett treåringslopp på Axevalla under Stochampionatshelgen med halvvarvet kvar till mål.

– I finalen på Bergsåker berodde galoppen på kusken. Sedan var hon inte som bäst på Axevalla, men även Dibaba måste få ha en dålig dag. Jag har inte tappat någon tro på min häst inför finalen, men samtidigt är det många bra emot också, sade Roger Walmann.

"Maximal otur"

Från spår nio bakom bilen kom Dibaba iväg bland de sista hästarna. Varvet kvar satt hon i femte ytter och 800 meter kvar blev hon störd av häst som galopperade strax framför. 

Halvvarvet kvar var det fortsatt långt fram till täten och det strulade för Dibaba med galopperande konkurrenter även runt sista sväng, men trots det hade det treåriga stoet förmågan att koppla grepp den sista biten. Segertiden skrevs till 1.12,8/2140 meter.

– Man måste säga att vi hade maximal otur under sista varvet och det var tre galopperande hästar som störde oss och vi fick börja om flera gånger. Med tanke på det var det riktigt starkt att hon lyckades vinna för det är inte lätt att tappa fart på det sättet, sade segerkusken Örjan Kihlström.

FAKTA

Svenskt Travoaks 2017 - startfält

Svenskt Travoaks, 2140 meter auto, Solvalla den 1 oktober.

Häst - tränare (spårlottordning)

  1) Run Chica Run - Peter Untersteiner (3)

  2) Vanquish Kronos - Jerry Riordan (1)

  3) Dibaba - Roger Walmann (2)

  4) Mily - Peter Untersteiner (5)

  5) Candy la Marc - Lars Marcussen (6)

  6) Romance Amok - Timo Nurmos (8)

  7) Ensemble Am - Stig H Johansson (9)

  8) Helloise Boko - Mattias Djuse (12)

  9) Hevin Boko - Timo Nurmos (4)

10) Hermes Boko - Matti J Mäkinen (7)

11) Arc en Ciel - Peter G Norman (10)

12) Bellatrix Zet - Daniel Redén (11)

Alla hästar är premiechansade (dubbla prispengar) förutom Candy la Marc.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS