Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Emma Gabrielsson är Årets ledare 2020

Foto: Tom Jönehag
Emma Gabrielsson. Foto: Tom Jönehag

För femte året i rad delas utmärkelsen Årets ledare ut av Svensk Travsport.
Emma Gabrielsson, 22, heter 2020 års ledare i travsporten.
– Jättestort! Som att vinna ett SM-guld, säger hon.

Publicerad:

Utmärkelsen är egentligen försenad och anledningen är lite uttjatad som tråkig: Coronapandemin.
– Normalt delar vi ut det här priset i samband med SM-dagen på Åby, säger Molly Eriksson, utbildningskoordinator på Svensk Travsport.
I stället offentliggjordes flera pristagare i livesändningen Ung i travsporten.

– Jätte-, jättestort! Flera hundra personer är ledare inom travsporten och att, enligt några, vara den bästa av dem och dessutom få pris för det är som ett vinna ett SM-guld, säger Emma Gabrielsson.

Vem är Emma Gabrielsson?

– En glad, positiv, engagerad tjej från Östersund som är hästgalen!

Farfar är B-tränaren Gunnar Gabrielsson och mamma är Maria Gabrielsson, ordförande i Svenska Ponnytravförbundet. Kanske är det helt givet att Emmas 22 levnadsår med den här bakgrunden står här i dag? Nja, det är snarare tack vare det hon själv brinner väldigt mycket för.

– Mamma är hästtjej i grunden men framför allt hoppning medan farfar varit och är travare och fick in mig på travet lite. Fastnade gjorde jag på en kompisvecka på travskolan i Östersund som sjuåring. Jag blev helt fast och hängde där hela tiden och det var under sommarhalvåret. Det enda som stod på min önskelista inför julen det året var en ponnytravare.

…och vad fick du?

– En andel i kallblodet Ulvsås Zico som farfar tränade! Inte så dåligt det heller. Ponnytravaren fick vänta i fyra år och på den vägen har mamma blivit mer och mer förtjust i travet. 

FAKTA

Tidigare pristagare Årets ledare:

  • 2019 – Malin Lindström
  • 2018 – Moa Säll
  • 2017 – Cassandra Svedlund
  • 2016 – Anna Isabelle Karlsson

Till vardags arbetar hon som låneadministratör på Almi och på fritiden är det egna hästar och Östersunds travskola som gäller, där det hela började – och trots sin ringa ålder har hon arbetat på travskolan i elva(!) år.

– Jag brinner för att se utvecklingen hos våra elever och har ju varit här i halva mitt liv! När jag själv avklarat kurserna som elev fick likasinnade förfrågan om att hjälpa till kring exempelvis läger och event och det ville jag göra och det började med ett påsklovsläger och ja, här är jag i dag. Nu jobbar jag framför allt torsdagskvällar och har för närvarande en ponnylicenskurs i åldersspannet åtta till femton år.

Egentligen lägger hon betydligt mer tid än så. En otäck olycka i vintras har gjort att hon för stunden gått ned i tid och inte håller i någon storhästkurs.

– När jag är lite piggare och fräschare vill jag verkligen gå upp i tid igen!

FAKTA

EMMA GABRIELSSON

ÅLDER: 22
BOR: Östersund
BÄSTA TRAVMINNE: När min första shettistravare, Maximilian IV, vann Sundsvall Mini Open Trot. Sommaren 2019 då Zitor vann V75 på nytt svenskt rekord.
STÖRSTA TRAVDRÖM: Ta fram en egentränad och egenägd häst som är med i stora lopp. För stunden är drömmen Kriteriet och Derbyt med mitt kallblod Zilja.
DITT BÄSTA RÅD TILL UNGA: Ge aldrig upp och tro på dig själv, du kan mycket mer än du själv tror.

Strax före jul i vintras fick hon köras till sjukhus.

– Hästen blev rädd, skenade och sprang över passage med biltrafik och föraren hann inte reagera så vi kolliderade och voltade över taket på bilen. Några sprickor i revbenet, försämrad styrka i högerarmen, försämrad lungkapacitet, whiplashskada och framåtskjuten axel och hästen fick avlivas. Nu har jag fantastisk hjälp av två sjukgymnaster som vet mina mål och vad jag vill.

Vilka lyder…?

– Komma ut på tävlingsbanan inom en snar framtid, jag har ett halvår som mål. Kunna tävla alla mina hästar obehindrat och vara den gamla Emma igen som inte känner någon smärta.

Är det rimligt? Vad säger expertisen?

– Väldigt svårt att säga för läkarna huruvida jag blir hundraprocentig återställd eller inte då det inte finns så mycket forskning kring whiplashskador. Kanske blir jag inte hundraprocentigt återställd, men 90!? Jag känner mig pigg, frisk och fräsch men det kan variera lite från dag till dag.

FAKTA

JURYNS MOTIVERING:

"Emma är otroligt engagerad och har varit adjungerad ungdomsrepresentant i Jämtlands travsällskap, SPTF.s styrelse samt Östersunds ponnytravklubb. Emma är mycket engagerad i travsporten och är en förebild för väldigt många med sitt glada sätt och breda kunskap. Hon ställer alltid upp när det behövs och lånar också ut sina egna hästar om det behövs så att fler som inte har egen häst får möjlighet att ta del av travsporten både i form av träning och tävling samt i travskolans kursverksamhet. Detta behövs verkligen och kommer att behövas i större utsträckning när fler som inte har egna hästar hittar till sporten. Travsporten behöver fler som Emma!"

Elva år på travskolan innebär att hon sett goda resultat bland skolans elever. 

– Det finns flera exempel på personer som gått från ponnytrav till licens på stor häst och det är jätteroligt att se personer ta det steget!

Vilket är ditt nästa steg?

– Kunna livnära mig på arbete inom travet, kanske djurrättsfrågor eller något på Svensk Travsport?

För närvarande är hon adjungerad i Svenska Ponnytravförbundets styrelse samt med i en ungdomsgrupp som Svensk Travsport tagit fram, dessutom har hon redan andra uppdrag inom föreningslivet bakom sig. 
– Det började i ponnytravklubben där jag blev invald som ungdomsrepresentant och det har varit roligt för att kunna göra ungdomarnas röst hörd.
 
Vilken är svensk travsports viktigaste fråga i dag?

– Rekryteringen! Hur vi får ungdomarna att fortsätta och ta steget över till stor häst. Tittar man på ponnysporten är det många tjejer men ungdomskuskarna och storhästkuskarna är till stor del män, hur får vi ut fler tjejer på tävlingsbanan? 

Priset är en hjälm samt ett stipendium på 10 000 kronor där stipendiaten tillsammans med Svensk Travsport får välja en utbildning inom områdena ledarskap eller pedagogik.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.