Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Wången utökar antalet platser

Foto: TR BILD
Foto: TR BILD

Wången är travsportens riksanläggning och varje år tar en klass travhästskötare studenten. Nu öppnar gymnasiet för att utöka antalet platser i framtiden.

Publicerad:

Wångens gymnasium erbjuds elever läsa naturbruksprogrammet med inriktning islandshäst eller trav. Tidigare har har Wången kunnat ta in 32 gymnasieelever per årskurs. Nu flaggar man för att man kan utbilda fler personer i framtiden.

– Om siffrorna fortsätter att vika nedåt är det oroande eftersom travet är en näring i stort behov av personal. Som utbildad travhästskötare får du jobb direkt efter gymnasiet. I år har ju dessutom travet varit en av de få sporter som fått hålla igång sin verksamhet, så branschen står fortsatt stark, säger Håkan Karlsson vd på Wången, i ett pressmeddelande.

Wångens gymnasium lockar elever från hela landet, men även från Norge, Finland och Danmark.

– Tidigare har vi haft en begränsning på max 32 elever per årskurs. Men nu har våra förutsättningar förändrats så att vi kan ta emot fler elever, berättar Elisabeth Englund, rektor på gymnasiet.

Emma Roos är marknads- och kommunikationsansvarig på Wången.

– Vi har inte satt något tak på antal platser eftersom vi idag har goda möjligheter att ta emot fler elever. Tidigare hade vi en gräns på 32 platser, men den är nu borta. Inom de flesta av våra utbildningar har vi elever som läser trav- eller islandshästprofil, något som gör att de endast läser vissa ämnen i helklass – vilket även det gör att det finns utrymme att utöka antal platser. Vi har också en stor anläggning och goda möjligheter att ta emot fler elever med en organisation som idag inbegriper fyra utbildningsformer; gymnasium, folkhögskola, yrkeshögskola och universitet.

– Tidigare har fördelningen i klasserna varit två tredjedelar travelever, i år är det färre än hälften som läser trav. Om vi jämför med 2018 så gick 18 travelever ut gymnasiet och glädjande nog arbetar 16 av dem inom travet idag. Magnus Djuse är en av dem. Emma Henriksson, som 2020 fick utmärkelsen årets Unga Förebild av ST, en annan. Det är så vi vill att fortsättningen ska se ut; att få fortsätta examinera många, och ännu fler, duktiga hästskötare med höga ambitioner som vill jobba inom travet.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.