Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Jägersro inleder AI-projekt som ska förbättra propositionsskrivande

Foto: TR BILD
Jägersros vd, Kent Öhlander. Foto: TR BILD

Kan sportcheferna lägga proppskrivande åt sidan och fokusera på andra saker?
Det är förhoppningen Jägersro har när ett AI-projekt ska sjösättas efter nyår.
– Jag är jättespänd på att se om det här kan hjälpa oss, säger vd:n Kent Öhlander.

Publicerad:

AI står för artificiell intelligens, mer begripligt maskinintelligens, vilket innebär att datorprogram och robotar efterliknar den mänskliga intelligensen. Tillämpning i praktiken kan exempelvis vara maskinöversättning, ansiktsigenkänning, självkörande bilar och chattbotar.

FAKTA

AI

Artificiell intelligens (AI) eller maskinintelligens är förmågan hos datorprogram och robotar att efterlikna människors och andra djurs naturliga intelligens främst kognitiva funktioner såsom förmåga att lära sig saker av tidigare erfarenheter, förstå naturligt språk, lösa problem, planera en sekvens av handlingar och att generalisera.

Källa: Pressmeddelandet/Malmö Universitet.

Nu ska travbanan Jägersro bekanta sig med begreppet. Banan inleder efter årsskiftet ett samarbete med Malmö Universitet och har beviljats bidrag av statliga förvaltningsmyndigheten Vinnova. Tanken är att AI ska hjälpa till med, eller kanske till och med ersätta, propositionsskrivandet.

– Om man med datoriserad hjälp och det underlag som finns runt hästarna få till bättre lopp och mer effektiva propositioner utifrån det behov som finns vore det jättespännande.

Så datorprogram ska skriva propositionerna?

– Ja, så kanske det kan bli. Tittar man på flygbranschen är det ju vida känt att bolagen under ganska lång tid bokat in fler passagerare än vad det finns plats för, men det är väldigt sällan man står utan en flygstol när man flyger. På den tiden hette det nog inte AI, men kanske är det en liknelse i sig, de lärde sig av människans beteendemönster. 

Sportchefens roll fortsatt viktig

Betyder det att sportchef Mats Ahlkvist blir överflödig?

– Tvärtom! Just nu vet vi inte vart det här projektet tar vägen, men jag tror att det är viktigt att vi i travet speglar samhället i stort. I stället kan personalen få mer tid till att sälja in loppen, arbeta proaktivt med tränare. 

Ni har sällan välfyllda lopp, är det anledningen till det här initiativet?

– Egentligen inte, det här är något jag har tänkt på länge. 

Om ett år, hösten 2021, väntas det kunna dras slutsatser av projektet. 

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.